Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 12.11.2019 18:53:13

Obvestilo FURS o posledicah napak pri predlaganju REK obrazcev in njihovih popravkov zaradi pravil zapiranja terjatev s plačili

Rubrika: Plače in delovna razmerjaprint Natisni

FURS opozarja na napake pri predlaganju REK obrazcev in njihovih popravkov, ki lahko privedejo do obračuna zamudnih obresti zaradi pravil zapiranja terjatev v davčnem knjigovodstvu.

Obvestilo FURS številka: 4252-39/2019-1

S tem obvestilom vas želimo opozoriti na napake pri predlaganju REK obrazcev in njihovih popravkov, ki lahko privedejo do obračuna zamudnih obresti (enako kot pri zamudi plačila) zaradi pravil zapiranja terjatev v davčnem knjigovodstvu. Obvestilo smo pripravili z namenom informiranja zavezancev na podlagi primerov, ki jih zasledimo v praksi.

Na podlagi Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu - Pravilnik morajo izplačevalci, ki so plačniki davka ob izplačilu dohodka davčnemuorganu dostaviti obračun davčnega odtegljaja - REK obrazec. Pojasnilo v zvezi s predlaganjem REK je objavljeno na spletnih straneh FURS.

Rok za predložitev REK obrazca je določen z Zakonom o davčnem postopku – ZDavP-2, in sicer najkasneje na dan izplačila dohodka. Kasnejša predložitev REK obrazca pomeni kršitev, razen, če je zavezanec pridobil odobritev davčnega organa za prepozno predložitev.

V povezavi s prepozno vloženimi REK obrazci posebej opozarjamo, da plačilo dolgovanega zneska po REK obrazcu na dan izplačila dohodka, brez predložitve REK obrazca, ne pomeni poravnave te obveznosti. V davčnem knjigovodstvu namreč veljajo pravila, da se v primeru plačila na izbrano vrsto dajatve, terjatve na tej dajatvi zapirajo po vrstnem redu zapadlosti knjiženih obračunov. V primeru torej, če se po plačilu, ki ste ga namenili REK obrazcu, ki ga niste oddali, odda drug obračun na tej vrsti davka, bo plačilo nemudoma zaprlo drug vloženi obračun. Po vložitvi manjkajočega REK obrazca z zamudo, ob pogoju, da so bili na isti vrsti davka vloženi drugi obračuni s kasnejšo zapadlostjo, se bodo za zapiranje tega obračuna porabila zadnja prejeta plačila, kar bo pripeljalo do zamude pri plačilu in obračuna zamudnih obresti. Obračun za zamudne obresti se torej ne izvede zaradi prepozno vloženega REK obrazca, ampak zato, ker so bila za njegovo zapiranje uporabljena kasneje prejeta plačila na tej vrsti davka.

Način zapiranja terjatev s plačili v davčnem knjigovodstvu pa je odvisen tudi od uporabljene reference pri plačilu. Plačilo z referenco na izbrano dajatev (npr. SI19 DŠ-45004; šifra dajatve 45004 je določena za prispevke za zdravstveno varstvo) zapre zapadle in nezapadle terjatve za izbrano vrsto dajatve. Zapiranje s plačilom s splošno referenco (SI19 DŠ-99996; oznaka 99996 določa, da se plačilo uporabi za vse dajatve na podračunu) pa se izvede šele, ko terjatve dospejo v plačilo in sicer znotraj prehodnega davčnega podračuna, na katerega je prispelo.

Pri splošni referenci ni mogoče določiti, katera dajatev na tem davčnem podračunu (javnofinančni blagajni) naj se pokrije prednostno, kriterij je samo starejša dospelost.

V izogib obračunu zamudnih obresti pa poleg pravočasne oddaje REK obrazcev opozarjamo tudi na pravilen način oddaje popravkov REK obrazcev. ZDavP-2 v zvezi s predlaganjem REK obrazcev določa, da mora zavezanec davčnemu organu sporočiti pravilne in točne podatke. Zavezanec, ki kasneje ugotovi, da je na posameznem predloženem REK obrazcu storil napako lahko napako odpravi s predložitvijo popravka REK obrazca (popravek z zmanjšanjem, popravek s povečanjem,samoprijava, ipd.) pri čemer mora pri oddaji popravka pravilno označiti vrsto dokumenta (točka 4 pojasnila). Za posamezne primere popravljanja napak oddaja popravka ni možna, ampak mora zavezanec predložen REK obrazec umakniti (stornirati). Ta postopek popravljanja podatkov je dovoljen samo za izjemne primere, in sicer se lahko uporabi le v primerih:

  • sprememba datuma izplačila(napačna navedba datuma izplačila dohodka v polju 012)
  • sprememba obdobja izplačila(napačna navedba obdobja v polju 011),
  • sprememba vrste dohodka (napačna navedba vrste dohodka v polju 010),
  • napačna izbira zavezanca (če je pooblaščena oseba za predlaganje REK obrazca v polju 003 navedla napačnega plačnika davka),
  • napačna oznaka invalidskega podjetja (napačna oznaka v polju 004),
  • napačna izbira povprečenja.

V vseh ostalih primerih popravljanja podatkov mora zavezanec predložiti popravek REK obrazca. V primeru vložitve popravka REK obrazca se spremembe terjatev evidentirajo v davčnem knjigovodstvu samo v višini razlike glede na predhodno vloženi REK obrazec za to obdobje, brez posega na predhodno knjižene obračune in plačila. V primeru popravka REK obrazca z zmanjšanjem obveznosti, FURS sam po uradni dolžnosti izvede tudi vračilo zavezancu v roku 30 dni.

Popravljanje obračuna REK obrazca po sistemu storna starega in vložitve novega, pa pomeni, da se morajo razvezati tudi vsa plačila, ki so v preteklosti zaprla terjatev po REK obrazcu, ki bo storniran. Čeizvedba storna in vložitev novega REK obrazca pri zavezancu časovno ni usklajena v istem dnevu, lahko zaradi porabe razvezanih plačil za nove obračune, privede do obračuna zamudnih obresti (kot je opisano v četrtem odstavku tega dopisa).

Če povzamemo, s pravočasnim in pravilnim vrstnim redom oddaje REK obrazcev in njihovih popravkov se največ pripomore k pravilnemu zapiranju plačil s terjatvami v davčnem knjigovodstvu in s tem izogne zamudi pri plačilu ter posledičnoobračunu zamudnih obresti do dneva plačila.

Vir: FURS

Ključne besede:
REK
REK-obrazci
obrazci REK
napake pri oddaji
oddaja obrazcev
oddajanje REK obrazcev

Zadnji članki iz rubrike:

16.7.2024 17:01:03:
Pravica do odklopa

15.7.2024 15:42:02:
Obvestilo o novem načinu oddaje Zahtevkov za povračilo obračunanih izplačanih nadomestil delovnim invalidom II. kategorije invalidnosti zaradi dela s skrajšanim delovnim časom

12.7.2024 7:40:04:
Podaljšanje Odredbe o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela

1.7.2024 19:01:50:
Podatki za obračun plač za junij 2024

1.7.2024 8:16:43:
1. julij je skrajni rok za izplačilo regresa za letni dopust

Najnovejši članki:

19.7.2024 16:59:39:
Predlog sprememb Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb - 12.07.2024

19.7.2024 16:46:10:
Predlog sprememb Zakona o davčnem postopku

19.7.2024 17:02:45:
Predlog sprememb Zakona o dohodnini - 12.07.2024

19.7.2024 16:43:27:
Predlog sprememb (ZDDV-1)

19.7.2024 16:41:44:
Predlog Zakon sprememb Zakona o davčnem potrjevanju računov

Zasnova, izvedba in vzdrževanje: Carpe diem, d.o.o., Kranj

Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti | Kolofon

E-pošta: Info | Webmistress