Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 7.9.2019 16:46:42

Novost na področju varnosti potrošnikov pri plačevanju v okviru spletne trgovine: zahteva po dodatnem elementu preverjanja avtentičnosti uporabnika

Rubrika: Novičkeprint Natisni

14. septembra 2019 stopa v veljavo novost na področju varnosti potrošnikov pri plačevanju v okviru spletne trgovine. Ponudniki plačilnih storitev bodo morali namreč po novem avtentičnost stranke preveriti z najmanj dvema ustreznima elementoma in na ta način potrošniku zagotoviti varno plačevanje v okviru spletne trgovine.

Ker večina slovenskih ponudnikov plačilnih storitev avtentičnost trenutno preverja samo z enim takim elementom in je implementacija nove rešitve lahko kompleksna, se je Banka Slovenije po zgledu pristojnih organov držav Evropske unije, odločila za prehodno obdobje. Pri dolžini prehodnega obdobja bodo upoštevali usmeritve Evropskega bančnega organa, ki bodo znane predvidoma do konca leta.

Nove zahteve na področju varnosti potrošnikov pri plačevanju ureja od februarja 2018 veljavni Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih. Delegirana uredba Komisije (EU), ki se neposredno uporablja v vseh državah EU, pa podrobneje predpisuje zahteve na tem področju. Navedena zakonodaja po novem določa avtentikacijo uporabnika z uporabo najmanj dveh elementov, pri čemer mora vsak od njiju zadostiti enemu izmed naslednjih kriterijev oziroma kategorij:

(a) znanje uporabnika: nekaj, kar ve samo uporabnik;
(b) lastništvo uporabnika: nekaj, kar je v izključni lasti uporabnika;
(c) neločljiva povezanost z uporabnikom: nekaj, kar uporabnik je.

Kriteriji morajo biti med seboj neodvisni, kar pomeni, da se v primeru kršitev enega elementa ne zmanjšuje zanesljivosti drugih, varnostni elementi pa morajo zagotavljati tudi zaupnost podatkov, ki se preverjajo.

V okviru spletne trgovine v Sloveniji (in širše v EU) je danes pri večini kartičnih plačilnih transakcij v okviru spletne trgovine avtentikacija potrošnika izvedena na podlagi podatkov, natisnjenih na plačilni kartici (številka kartice, ime in priimek stranke, veljavnost, varnostna koda), in enkratnega gesla, prejetega prek kratkega tekstovnega sporočila, ki ga uporabnik prejme na mobilno napravo.

V skladu z mnenjem Evropskega bančnega organa iz junija letos navedeni način avtentikacije ne izpolnjuje zahtev nove uredbe po dveh elementih, saj podatki, natisnjeni na plačilni kartici, ne izpolnjujejo nobenega izmed navedenih elementov močne avtentikacije stranke.

Zaradi kratkega časa za prilagoditev rešitev ponudnikov plačilnih storitev so se na Banki Slovenije odločili, da ponudnikom plačilnih storitev s sedežem v Sloveniji pod določenimi pogoji izjemoma dovolijo implementacijo potrebnih ukrepov za zagotovitev močne avtentikacije stranke tudi po 14. septembru, ko uredba sicer stopi v veljavo. Za podobno fleksibilnost so se odločili tudi pristojni organi drugih držav EU.

Na Banki Slovenije si prizadevajo za usklajen pristop in enake konkurenčne pogoje za vse ponudnike plačilnih storitev v EU. Zato bodo pri odločitvi o dolžini prehodnega obdobja upoštevali usmeritve Evropskega bančnega organa, ki bodo znane predvidoma do konca leta.

Vir: Banka Slovenije

Ključne besede:
ponudniki plačilnih storitev
preverjanje avtentičnosti uporabnika
plačevanje v okviru spletne trgovine
varnost potrošnikov
varno plačevanje
spletna trgovina

Zadnji članki iz rubrike:

11.11.2020 18:53:31:
Vlada sprejela Predlog #PKP6

28.10.2020 14:56:38:
Odpisi, odlogi in obročno plačevanje davčnih obveznosti

27.10.2020 16:08:58:
Podaljšana poroštvena shema za posojila

23.10.2020 16:57:02:
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

16.10.2020 12:13:45:
Vlada sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje o tožbah delavcev zoper delodajalce

Najnovejši članki:

23.11.2020 21:11:25:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, september 2020

23.11.2020 21:07:41:
Poročilo o gibanju plač za avgust 2020

23.11.2020 21:03:37:
Zakon o spremembi Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1D)

23.11.2020 20:40:41:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za oktober 2020

23.11.2020 15:24:16:
Zunajzakonska skupnost in njene pravne posledice (e-gradivo)

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT