Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 28.7.2019 5:48:15

Vlada ne podpira predloga zakona glede kreditov v švicarskih frankih

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada ne podpira predloga zakona glede kreditov v švicarskih frankih Vlada RS je na svoji 36. redni seji, ki je potekala 20. 6. 2019, sprejela mnenje glede predloga Zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede kreditov v švicarskih frankih, ki ga je Državnemu zboru predložil Državni svet. Vlada ne podpira predloga zakona in meni, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Vlada meni, da bi sistemski posegi v civilnopravna razmerja morali biti čim manjši, obenem pa bi se moralo izkoristiti možnosti reševanja problematike, ki jih že omogoča obstoječa zakonodaja.

Predlog zakon ureja rekonverzijo kreditov v švicarskih frankih CHF v posojila, nominirana v evrih. Rekonverzija naj bi bila obvezna za kreditne pogodbe, ki so bile sklenjene med 28. junijem 2004 in 31. decembrom 2010. Slednjo bi morale izvesti banke z veljavnostjo na dan, ko je bila sklenjena kreditna pogodba v švicarskih frankih oziroma z valutno klavzulo v švicarskih frankih.

Vlada problematiko spremlja že dlje časa in je v zvezi s tem tudi sama sprejela že več sklepov v obdobju od leta 2015 dalje. Tudi v tokratnem mnenju vlada svojih že večkrat izraženih stališč do sistemske rešitve problematike kreditov v švicarskih frankih ne spreminja.

Vlada ugotavlja, da očitki glede ravnanja bank zajemajo vse banke, ne da bi predhodno vsebino teh ravnanj presodila bodisi Banka Slovenije kot prekrškovni organ, bodisi sodišča. Vlada se obenem ne more strinjati z navedbami predlagatelja zakona, da so v kreditnem razmerju banke spravljale posojilojemalce v neenakopraven položaj ter da potrošniki naj ne bi imeli izkušenj pri sklepanju tovrstnih pogodbenih razmerij. Z vidika sodne presoje je v zvezi s pojasnilno dolžnostjo pri kreditih v švicarskih frankih vsekakor pomembna tudi nedavna sodba Vrhovnega sodišča RS II Ips 195/2018 z dne 25. oktobra 2018. V zvezi s tem je namreč sodišče med drugim navedlo, da pretirana skrb za potrošnika ni v skladu s pojmovanjem posameznika kot razumnega, preudarnega, avtonomnega in svobodnega subjekta, ki je sposoben sprejemati odgovorne ekonomske, življenjske ter osebne odločitve, s katerimi oblikuje svoje življenje.

Vlada se ne strinja z navedbami predlagatelja, da predlagani zakon ne posega v razmerja med bankami in posojilojemalci, temveč da vzpostavlja zgolj zakonsko rekonverzijo CHF kreditov v evrske kredite. V zvezi z navedenim razmerjem med bankami in posojilojemalci vlada obenem izpostavlja tri pomembne vidike. Prvič, posojilne pogodbe so dvostranski pravni posel med banko in potrošnikom. Drugič, razmerje med banko in potrošnikom je obligacijsko. Tretjič, po mnenju vlade bi morali biti sistemski posegi v civilnopravna razmerja čim manjši.

Vlada izpostavlja tudi ugotovitve ECB, ki so bile podane 16. aprila 2018 v zvezi s podobnim predlogom zakona. ECB med drugim meni, da uvajanje ukrepov z učinkom za nazaj ogroža pravno varnost in ni skladno z načelom upravičenih pričakovanj ter lahko tudi posega v pridobljene pravice. Dodatno vlada meni, da se s prisilno retroaktivno konverzijo nagrajuje slabe poslovne odločitve kreditojemalcev in spodbuja njihovo neskrbno, tvegano ravnanje. Zakon obenem ne predvideva nobenih meril, po katerih bi se morala opraviti rekonverzija ter velja za vse kreditne pogodbe v predpisanem obdobju.

Vlada še dodaja, da predlog med drugim ne vsebuje analize negativnih potencialnih učinkov na bančni sektor in posledično na finančno stabilnost v Sloveniji. Delež posojil v švicarskih frankih sicer postopno upada, toda v stanjih znaša še 6,4 % (september 2018), v znesku pa blizu 390 milijonov evrov. V tej zvezi velja omeniti tudi mnenje ECB, ki ugotavlja, da bi bile v primeru sprejetja zakona kreditne institucije lahko prizadete. To bi po pričakovanjih negativno vplivalo na njihovo dobičkonosnost, kapital in prihodnjo sposobnost kreditiranja v celotnem bančnem sektorju.

Vir: Ministrstvo za finance

Ključne besede:
kredit
švicarski frank
CHF

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

19.2.2020 16:08:38:
Brošura o dohodku iz dejavnosti - Podrobnejši opis

19.2.2020 14:08:06:
Napoved za odmero dohodnine od drugih obresti

19.2.2020 14:02:33:
Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

19.2.2020 13:57:12:
Napoved dohodnine od dividend

19.2.2020 13:48:10:
Obdavčitev obresti

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT