Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 2.7.2019 13:02:31

Invalidom so po oceni vlade zagotovljene vse v 52. členu Ustave naštete pravice

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Invalidom so po oceni vlade zagotovljene vse v 52. členu Ustave naštete pravice Vlada je na svoji 35. redni seji, ki je potekala 13. junija 2019, sprejela stališče glede upravičenosti do invalidskega nadomestila za osebe, ki imajo status invalida na podlagi Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov in ga pošlje Varuhu človekovih pravic.

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije je prejel pobudo fizične osebe v zvezi s statusom invalida na podlagi Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI) in se je v okviru obravnavane pobude obrnil na pristojno ministrstvo. Varuh zatrjuje, da določbe ZZRZI vsebujejo neustavno pravno praznino v nasprotju s 14. in 52. členom Ustave Republike Slovenije. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Varuhu v zadnjih šestih mesecih že večkrat pojasnilo in utemeljilo zakonske rešitve na področju invalidske politike, vendar Varuh z odgovori ministrstva ni bil zadovoljen, zato se je v zvezi z navedeno problematiko obrnil na vlado.

Vlada je v odgovoru zapisala, da ZZRZI in tudi Zakon o socialnem vključevanju invalidov (ZSVI) ne urejata položaja in pravic oseb s težavami v duševnem zdravju. Navedeno področje urejata Zakon o duševnem zdravju in Resolucija o nacionalnem programu duševnega zdravja 2018−2028, predlagatelj katerih je bilo Ministrstvo za zdravje in ju je sprejel Državni zbor Republike Slovenije.

Sredi leta 2004 je začel veljati ZZRZI, ki je nadomestil Zakon o usposabljanju in zaposlovanju invalidnih oseb (ZUZIO). Tudi v skladu s tem zakonom je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje osebam, ki so se zaradi raznih oviranosti težko zaposlile, podeljeval status invalida, če osebe statusa oziroma pravic niso pridobile iz naslova zavarovanja.

ZZRZI ureja posebnosti zaposlovanja za populacijo invalidov, ne ureja pa pravic sicer nezaposlenih oseb. Za nezaposlene osebe, tako trajno, kot tudi začasno, veljajo v Republiki Sloveniji drugi predpisi. S ciljem, da bi zaposlene invalidne osebe ohranile in razvile delovne sposobnosti, pridobile delovno kondicijo in delovne kompetence in se po preteku določenega časa tudi vključile v delovni proces in se zaposlile, ZZRZI daje invalidom možnost vključevanja v programe socialne vključenosti. Običajno se osebe, vključene v programe socialne vključenosti, zaposlijo v katerem od zaposlitvenih centrov in zato dobivajo (sicer subvencionirano) plačo. V skladu z Zakonom o socialno varstvenih prejemkih imajo zaradi odločbe o nezaposljivosti (ob izpolnjevanju drugih pogojev po navedenem zakonu) pravico do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, čeprav so mlajši od 65 let.

V letu 2018 je bil sprejet ZSVI, ki je nadomestil Zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb (ZDVDTP). Z navedenim zakonom je sledil odločbi Ustavnega sodišča iz leta 2007 in bistveno zvišal nadomestilo za invalidnost, ki so ga prejemale osebe s statusom po ZDVDTP. Višino nadomestila je izenačil s seštevkom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, saj Republika Slovenija ocenjuje, da je to znesek, ki dolgoročno omogoča osebi preživetje.

Zaradi vseh že prej navedenih razlogov vlada ne more podpreti mnenja Varuha o neustavni pravni praznini v nasprotju s 14. in 52. členom Ustave Republike Slovenije. Invalidom so po oceni Vlade Republike Slovenije zagotovljene vse v 52. členu Ustave Republike Slovenije naštete pravice, menimo pa tudi, da je invalidom v Republiki Sloveniji zagotovljena enakost pred zakonom.

Vir: MDDSZ

Zadnji članki iz rubrike:

16.7.2019 14:54:40:
Državni zbor sprejel spremembe Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev

15.7.2019 15:14:28:
Medbančne obrestne mere čez noč: z oktobrom stopa v veljavo €STR, EONIA se poslavlja

12.7.2019 15:34:12:
Že prejemate naše e-novičke?

2.7.2019 13:37:49:
Vlada sprejela Poročilo o delu Inšpektorata za delo

2.7.2019 13:37:11:
Vlada odgovorila na pobudo za ukinitev prispevka po 55.a členu Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za nosilce dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

Najnovejši članki:

19.7.2019 13:07:44:
Dohodek iz delovnega razmerja

19.7.2019 13:01:53:
8.0 Dohodek iz delovnega razmerja: PREDLAGANJE OBRAČUNOV DAVČNEGA ODTEGLJAJA

19.7.2019 12:56:41:
7.0 Dohodek iz delovnega razmerja: OPROSTITVE PRI PLAČEVANJU PRISPEVKOV

19.7.2019 12:50:23:
6.0 Dohodek iz delovnega razmerja: IZJEME IN POSEBNOSTI V ZVEZI S PLAČEVANJEM PRISPEVKOV

19.7.2019 11:03:02:
5.0 Dohodek iz delovnega razmerja: PRISPEVKI ZA SOCIALNO VARNOST

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT