Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 29.1.2019 16:11:56

Informacija o izstopu Združenega kraljestva iz EU – brexit

Rubrika: Ne spreglejteprint Natisni

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske je 29. marca 2017 Evropski svet uradno obvestilo o odločitvi za izstop iz Evropske unije.

Postopek izstopa podrobneje opredeljuje 50. člen Pogodbe o Evropski uniji. V skladu z omenjenim členom Združeno kraljestvo od 29. marca 2019 predvidoma ne bo več članica Evropske unije. Splošna informacija o brexit je objavljena na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve, ki je koordinator za brexit v Republiki Sloveniji.

Posebej so izpostavljene povezave z informacijami za fizične osebe in za gospodarstvo, objavljena je tudi kratka informacija o brexitu, ki se nanaša na odnose z Združenim kraljestvom. Ob tem pa dodatne informacije v zvezi z vplivom izstopa Združenega kraljestva iz EU na carinsko področje objavlja Finančna uprava Republike Slovenije.

Z namenom, da zagotovimo karseda predvidljivo poslovno okolje v nadaljevanju podajamo nekaj specifičnih in najpogostejših vprašanj s področja notranjega trga in skupne trgovinske politike v povezavi z brexit.

Elektronsko poslovanje

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum o izstopu, se od datuma izstopa za Združeno kraljestvo ne bodo več uporabljali predpisi EU na področju opravljanja storitev informacijske družbe, zlasti ne Direktiva 2000/31/ES (Direktiva o elektronskem poslovanju) in Uredba 2015/2120 o odprtem internetu.

Geografsko blokiranje

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum o izstopu, se od datuma izstopa za Združeno kraljestvo ne bo več uporabljala Uredba (EU) 2018/3024 o naslovitvi neupravičenega geografskega blokiranja in drugih oblik diskriminacije na podlagi državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža strank na notranjem trgu.

Avtorske pravice

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum o izstopu, se od datuma izstopa pravila EU na področju avtorske pravice za Združeno kraljestvo ne bodo več uporabljala.

Homologacija motornih vozil

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum o izstopu, se Direktiva 2007/46/ES5 o vzpostavitvi okvira za odobritev motornih in priklopnih vozil ter sistemov, sestavnih delov in samostojnih tehničnih enot, namenjenih za taka vozila, od datuma izstopa ne bo več uporabljala za Združeno kraljestvo.

Homologacija nekaterih vozil in motorjev

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum , se Uredba (EU) št. 167/2013 o odobritvi in tržnem nadzoru kmetijskih in gozdarskih vozil, Uredba (EU) št. 168/2013 o odobritvi in tržnem nadzoru dvo- ali trikolesnih vozil in štirikolesnikov ter Uredba (EU) 2016/1628 o zahtevah v zvezi z mejnimi vrednostmi emisij plinastih in trdnih onesnaževal in homologacijo za motorje z notranjim izgorevanjem za necestno mobilno mehanizacijo od datuma izstopa ne bodo več uporabljale za Združeno kraljestvo.

Blagovne znamke in modeli

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum o izstopu se od datuma izstopa za Združeno kraljestvo ne bodo več uporabljala pravila EU na področju blagovnih znamk in modelov Skupnosti.

Zato bodo blagovne znamke EU in registrirani modeli Skupnosti, registrirani v skladu s pravom Unije (Uredba (EU) 2017/1001 o blagovni znamki Evropske unije in Uredba (ES) št. 6/2002 o modelih Skupnosti5), ter neregistrirani modeli Skupnosti, ki so bili na voljo javnosti na način, določen v zakonodaji Unije (Uredba (ES) št. 6/2002), pred datumom izstopa, še naprej veljavni v državah članicah EU-27, ne bodo pa več veljavni v Združenem kraljestvu. Vsaka prijava blagovne znamke EU ali registriranega modela Skupnosti, ki ni bila rešena do datuma izstopa, po tem datumu ne bo več zajemala Združenega kraljestva. Vsaka pravica, ki jo bo Urad

Evropske unije za intelektualno lastnino dodelil na datum izstopa ali po njem, bo zajemala samo države članice EU-27. Vse obstoječe zahteve po prednosti starejše blagovne znamke pri blagovnih znamkah EU, ki temeljijo na nacionalnih pravicah na področju blagovne znamke v Združenem kraljestvu, bodo z datumom izstopa nehale veljati v EU.

Blago

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum o izstopu, se od datuma izstopa predpisi EU na področju neživilskih in nekmetijskih proizvodov, ki so namenjeni potrošnikom ali poklicnim uporabnikom, za Združeno kraljestvo ne bodo več uporabljali. Okvirni seznam zakonodaje Unije o proizvodih, na katero se nanaša to obvestilo, je na voljo v Prilogi.

Potrošniki in potniki

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum o izstopu, se od datuma izstopa za Združeno kraljestvo ne bo več uporabljala zakonodaja EU o pravicah potnikov kot tudi ne pravila EU na področju potrošniškega prava (kot so direktiva o nepoštenih poslovnih praksah, direktiva o pravicah potrošnikov, direktiva o nedovoljenih pogojih v potrošniških pogodbah, direktiva o prodaji potrošniškega blaga in garancijah, direktiva o paketnih potovanjih).

Pravo družb

Ob pridržku vseh prehodnih določb, ki bi jih lahko vseboval morebitni sporazum o izstopu, se od datuma izstopa za Združeno kraljestvo ne bodo več uporabljala pravila EU na področju prava družb.

Veljavnost certifikatov

V primeru izstopa brez dogovora 30. marca 2019 priglašeni organi iz Združenega kraljestva izgubijo status priglašenega organa in bodo izbrisani iz baze NANDO. To pomeni, da certifikati, ki so jih izdali priglašeni organi Združenega kraljestva v EU 27, za module, ki predvidevajo stalni nadzor priglašenega organa, ne bodo veljali več.

Kjer zakonodaja predvideva postopek ugotavljanja skladnosti z vključitvijo priglašenih organov, morajo proizvajalci namreč zagotoviti, da imajo njihovi proizvodi certifikat izdan s strani priglašenega organa iz EU27 oziroma priglašenega organa, ki je v bazi NANDO. Tako bodo morali proizvajalci pridobiti nov certifikat priglašenega organa iz EU27 oz. iz baze NANDO ali pa bodo obstoječ certifikat priglašenega organa iz Združenega kraljestva prenesli na priglašeni organ iz EU27 oz. priglašeni organ, ki je priglašen v NANDO. V obeh primerih bo moral proizvajalec ponovno označiti svoj proizvod (sprememba številke priglašenega organa pri oznaki CE).

Uvažanje proizvodov

Po izstopu Združenega kraljestva iz EU Združeno kraljestvo postane t. i. »tretja država«. Z vidika dajanja proizvodov na trg to pomeni, da bodo gospodarski subjekti, ki tržijo proizvode iz Združenega kraljestva namesto »distributerjev« postali »uvozniki«. Zadevni gospodarski subjekt mora izpolniti vse zahteve, ki jo harmonizirana zakonodaja EU določa za uvoznike, ki so različni od zahtev za distributerje.

Vir: MGRT

Ključne besede:
brexit
izstop Združenega kraljestva iz EU

Zadnji članki iz rubrike:

20.9.2023 14:37:31:
Dodatna pojasnila o začasnem odlogu bančnih posojil

19.9.2023 12:54:23:
Nov podzakonski predpis s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

18.9.2023 15:01:44:
Iztekanje roka za uveljavljanje povračila izplačanih plač zaradi odstranjevanja posledic poplav

14.9.2023 10:16:01:
Podaljšanje dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov prek portala SPOT

13.9.2023 17:04:28:
Enotna vloga za fizične osebe za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe po Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023

Najnovejši članki:

24.9.2023 22:58:10:
Zaposlitveni oglas: Računovodja (m/ž), Podravska regija

20.9.2023 17:38:19:
Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

20.9.2023 14:32:53:
Letni dopust zavarovanca v času odobrenega bolniškega staleža ni mogoč

20.9.2023 10:28:39:
Zvišanje dovoljenega obsega začasnega in občasnega dela - do 31. 12. 2023

19.9.2023 12:42:25:
Solidarnostna delovna sobota in prispevek