Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 3.10.2018 16:06:16

Predstavljene prioritete ekonomske politike, dosežen dogovor o izenačitvi davčne obravnave tiskanih in elektronskih publikacij

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Predstavljene prioritete ekonomske politike, dosežen dogovor o izenačitvi davčne obravnave tiskanih in elektronskih publikacij V Luksemburgu se je 2. oktobra 2018 končalo dvodnevno zasedanje finančnih ministrov območja evra in EU.

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj se je prvič po prevzemu položaja udeležil zasedanja evroskupine, kjer je kolegom ministrom predstavil prioritete ekonomske politike. Na zasedanju Sveta EU pa je finančnim ministrom EU po večkratnih obravnavah uspelo uskladiti stališče glede treh pomembnih dosjejev s področja sistema DDV, med drugim tudi potrditi izenačitev davčne obravnave tiskanih in elektronskih publikacij.

Minister Bertoncelj je na zasedanju finančnih ministrov območja evra v okviru predstavitve prioritet ekonomske politike povedal, da si bo ministrstvo s svojimi aktivnostmi še naprej prizadevalo za javnofinančno konsolidacijo. Kot prioritetno pripravljamo osnutek proračunskega načrta za leto 2019, ki ga bomo do 15. oktobra posredovali Evropski komisiji.

Minister je pojasnil, da se dolg v deležu BDP zaradi ugodne gospodarske rasti znižuje in da se bo postopoma približeval maastrichtskemu kriteriju 60 % BDP.

Med prioritetami, ki čakajo ministrstvo, je napovedal tudi celovito davčno prestrukturiranje v smeri znižanja obremenitve dela, glede katerega je ministrstvo že začelo dialog s predstavniki gospodarstva in sindikatov, in uvedbo davka na nepremičnine.

Pomembna prioriteta vlade je tudi zagotavljanje stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja ter podpora izvoznikom. Zaradi neugodnih demografskih trendov so predvideni ukrepi za hitrejše vstopanje mladih in poznejše izstopanje starejših s trga dela. Nadaljujejo se aktivnosti za privatizacijo NLB in Abanke. Ena od prioritet vlade je tudi skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Minister se je ob robu zasedanja na kratko sestal s predsednikom evroskupine, portugalskim ministrom Mariom Centenom, s katerim sta se pogovorila o prioritetah dela evroskupine. Sestal se je tudi s predsednikom Evropskega mehanizma za stabilnost Klausom Reglingom, ki je napovedal obisk v Ljubljani v prihodnjih mesecih.

Zasedanje finančnih ministrov EU pa je bilo obarvano predvsem davčno. Ministri so potrdili izenačitev davčne obravnave tiskanih ter elektronskih publikacij, dosegli pa so tudi dogovor o paketu hitrih rešitev na področju DDV in mehanizmu obrnjene davčne obveznosti na področju DDV.

Ministrstvo veseli, da je bilo v luči tehnološkega napredka in digitalnega razvoja po dveh letih razprav na ravni EU vendarle doseženo politično soglasje o izenačitvi obravnave tiskanih in elektronskih publikacij z vidika stopenj DDV. Države članice bodo lahko tako za vse publikacije – tiskane in elektronske – uporabljale nižje stopnje DDV, kar je doslej veljalo le za tiskane.

Super znižane stopnje DDV oz. nižje od pet odstotkov, vključno z ničelno, bodo lahko uporabljale tiste članice, ki so takšne stopnje uporabljale 1. januarja 2017 (nekaj članic je to možnost dobilo med pristopnimi pogajanji).

Cilj paketa hitrih rešitev na področju DDV pa je, da pred vzpostavitvijo dokončnega enotnega območja DDV v EU odpravi nekatere težave na tem področju. Hitri ukrepi med drugim vključujejo poenostavitve in harmonizacijo pravil za dokazovanje oprostitve prevoza blaga znotraj EU, uporabljati pa se bodo začeli januarja 2020.

Spremembe direktive o skupnem sistemu DDV glede obrnjene davčne obveznosti za dobave blaga in storitev nad določenim pragom pa bodo posameznim državam članicam, še posebej tistim, ki so utrpele znatne izgube zaradi davčnih vrtiljakov in ki nimajo zadostnih upravnih zmogljivosti za učinkovit boj proti goljufijam, začasno in ob določenih pogojih omogočile, da kot plačnika DDV določijo davčnega zavezanca, ki mu je bilo dobavljeno blago ali storitev. Ta mehanizem bo pilotno dve leti uporabljala Češka, njegove učinke pa bodo sproti spremljali.

Evropska komisija je predstavila tudi nekaj kratkoročnih in dolgoročnih predlogov za okrepitev nadzora nad bankami in preprečevanja pranja denarja, kar je pomembno za dobro delovanje bančne unije. Komisija med drugim predlaga obvezno sodelovanje med organi za nadzor nad bankami in organi za preprečevanje pranja denarja ter bolj centralizirano izvajanje nadzora nad preprečevanjem pranja denarja v finančnih institucijah na ravni EU s krepitvijo orodij in pristojnosti Evropskega bančnega organa.

Komisija želi, da bi ustrezne zakonodajne predloge na ravni EU sprejeli najpozneje do začetka leta 2019. V razpravi so ministri izrazili močno podporo krepitvi ukrepanja zoper preprečevanje pranja denarja ter večjemu čezmejnemu sodelovanju pri nadzoru, k čemur bi lahko prispevali novi predlogi, prav tako pa tudi dosledno izvajanje nedavne spremembe zakonodaje EU s področja preprečevanja pranja denarja, ki jo morajo nekatere države članice še prenesti v nacionalni pravni red. Slovenija načeloma podpira odločnejše ukrepanje, bo pa v nadaljnjih razpravah treba razjasniti več pravno institucionalnih vprašanj glede predstavljenih predlogov.

Vir: MF

Zadnji članki iz rubrike:

19.2.2019 17:30:32:
Zaradi uskladitve mej dohodkov za letne pravice ni treba vlagati novih vlog

16.2.2019 10:22:19:
Vlada odgovorila na poslansko vprašanje o davku na motorna vozila

16.2.2019 10:15:28:
Slovenija za podrobnejša izvedbena pravila na področju davka na dodano vrednost

16.2.2019 10:12:36:
Slovenija podpira spremembe evropskih predpisov glede nadzora e-trgovanja

16.2.2019 10:07:55:
Vlada se strinja z uporabo splošnega izvoznega dovoljenja za izvoz v Združeno kraljestvo

Najnovejši članki:

19.2.2019 18:14:26:
Obračun davka od dohodka za leto 2018 za gospodarske družbe (e-gradivo)

19.2.2019 16:05:40:
Vmesnik za refundacijo nadomestil

17.2.2019 0:49:21:
Dodatek za delovno dobo - kolektivna pogodba dejavnosti

14.2.2019 15:47:53:
Spremembe SRS v letu 2019 (e-gradivo)

13.2.2019 8:45:52:
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, december 2018

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT