Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Decembra v Sloveniji deflacija; letos 2,1-odstotna inflacija (zbirno)

Čas: 30.12.2008 15:00:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 30. decembra (STA) - Cene življenjskih potrebščin so se decembra v primerjavi z mesecem prej že tretjič letos znižale, tokrat za 0,6 odstotka. V letu 2008 pa je inflacija znašala 2,1 odstotka. Inflacijo je po ugotovitvah Umarja navzdol zanihal padec cen nafte, ekonomisti pa pričakujejo njeno nadaljnje umirjanje.

Povprečna letna inflacija znaša 5,7 odstotka. Merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, smo v decembru prav tako zabeležili deflacijo, in sicer v višini 0,7 odstotka, letna rast cen pa je bila 1,8-odstotna.

Blago se je decembra pocenilo za en odstotek, storitve pa so se v povprečju podražile za 0,3 odstotka. Med blagom se je blago dnevne porabe pocenilo za 1,5 odstotka ter poltrajno blago za 1,3 odstotka, medtem ko se je trajno blago podražilo (za en odstotek).

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala vodja oddelka za statistiko cen življenjskih potrebščin Mojca Maček Kenk, je letošnja 2,1-odstotna inflacija najnižja doslej. Približno tako nizka je bila tudi v letu 2005, ko je znašala 2,3 odstotka. Lani smo v Sloveniji zabeležili inflacijo v višini 5,6 odstotka, leta 2006 pa 2,8 odstotka.

Kot ugotavljajo na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je zniževanje inflacije predvsem posledica padca cen nafte, umirili so se tudi pritiski na rast cen v ostalih skupinah indeksa, čeprav te ostajajo višje kot ob koncu leta 2007.

Gibanje inflacije so v letu 2008 v največji meri zaznamovale cene surovin na svetovnem trgu, predvsem nafte. "V prvi polovici leta je naftni šok močno povišal inflacijo tako v Sloveniji kot v celotnem območju z evrom, v zadnjih mesecih pa je znižanje cen nafte za več kot 100 dolarjev za 159-litrski sod povzročilo njeno najhitrejše zniževanje v zadnjih letih," je pojasnil direktor Umarja Boštjan Vasle.

Tudi cene hrane, ki so v prvem polletju leta razmeroma močno naraščale in še julija k inflaciji prispevale 2,1 odstotne točke, so se v zadnjih mesecih umirile. Napovedi mednarodnih institucij pa po pojasnilih Umarja kažejo na nadaljevanje takšnih trendov tudi v prihodnjih mesecih. V razmerah umirjanja gospodarske dejavnosti se zmanjšujejo tudi pritiski na cene v drugih skupinah.

Padanje inflacije je po mnenju ekonomistov potekalo razmeroma hitro. Januarja in februarja 2009 lahko tako pričakujemo nadaljnje umirjanje rasti cen. Ko bomo prišli v enako obdobje leta 2009, bo inflacija zaradi letošnje nizke osnove indeksa avtomatsko zanihala navzgor, je za STA opozoril ekonomist Igor Masten. "Januarja in februarja se bo zadeva umirila, cene nafte in surovin so prišle do nizkih vrednosti, vir tega hitrega zviševanja inflacije bo tako odstranjen. Ne moremo pa zaradi tega pričakovati, da bo inflacija padla na nič," je dodal.

Medtem je ekonomist Jože Mencinger pojasnil, da je januarja in februarja možna tudi ponovna deflacija. "Upam, da cene ne bodo začele prehitro padati," je dejal in poudaril, da je deflacija vedno slabša od inflacije, saj pomeni, da blaga ni več mogoče prodati. "Zaradi svetovne krize se je ta deflacija pospešila. Upam, da pod dva odstotka na letni ravni ne bo šla," je še dodal.

Masten je še poudaril, da zaradi recesije ni prostora za poviševanje cen. Inflacijskih pritiskov v naslednjem letu in pol do dveh let ne pričakuje. "Inflacija bo ostala nizka, razviti svet ima zaradi globalne recesije veliko možnosti za deflacijo," je še pojasnil Masten, ki opozarja, da je razviti svet v recesiji, nekatere države že od sredine leta. "Inflacija v območju evra je na ciljni ravni in še se bo stisnila navzdol, ravno tako v ZDA," je prepričan Masten.

Tudi na Umarju menijo, da se bo medletna inflacija zaradi pričakovane nizke gospodarske rasti v prihodnjem letu ter posledic baznega učinka, do katerega bo prišlo zaradi visokih cen energentov in hrane v začetku letošnjega leta, v prihodnjih mesecih še naprej zniževala.

Inflacija se znižuje tudi v območju evra. Po zadnjih podatkih evropskega statističnega urada Eurostat se je inflacija v območju evra novembra znižala na 2,1 odstotka.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 30.12.2008:
00:30: 98-oktanski bencin in kurilno olje cenejša

09:32: Dunajska borza nad odločbo ATVP s tožbo na vrhovnem sodišču

10:36: Decembra v Sloveniji deflacija; letos 2,1-odstotna inflacija (krajše)

10:28: Siringa objavila prevzemno namero za Lesnino

10:09: Hanfa preprečila vstop NLB na hrvaški leasing trg

11:32: Avtobusni prevozniki podpisujejo nove koncesijske pogodbe

11:14: Hotel Grad Podvin bo svoje nepremičnine prodajal prek dražbe

11:13: Tečaji na Ljubljanski borzi višje

12:39: Mali delničarji Avtoemone zahtevajo višjo odpravnino

12:22: Umar: Inflacija zaradi padca cen nafte zanihala navzdol

12:16: Decembra v Sloveniji deflacija; letos 2,1-odstotna inflacija (daljše)

13:24: ZPS: Ob zadnjem letošnjem popisu cen dražje meso in zelenjava

13:20: Ljubljanska borza: Tečaji navzgor (krajše)

13:10: Država v tretjem četrtletju z enim odstotkom BDP primanjkljaja

12:59: Združenje malih delničarjev za višjo odpravnino tudi v Dinosu

12:58: Ekonomisti pričakujejo nadaljnje umirjanje inflacije

14:37: Sporočilo uredništvom - zbirno o inflaciji

14:06: NLB združuje svoji banki v Srbiji

15:19: Ljubljanska borza: Tečaji navzgor (daljše)

15:05: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:00: Decembra v Sloveniji deflacija; letos 2,1-odstotna inflacija (zbirno)

16:31: Petrol poziva ministrstvo na sestanek glede Istrabenza

19:56: POP TV: Policija ovadila Penka in Zidarja

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde