Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

Čas: 1.1.2009 4:00:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 1. januarja (STA) - Upravne enote odslej ne bodo več izdajale delovnih knjižic. Te ostajajo javne listine, saj bodo delavci z njimi dokazovali obdobja vključenosti v socialno zavarovanje pred zadnjo prijavo v zavarovanje. Obdobje od zadnje prijave naprej bodo izkazovali z izpisom o obdobjih zavarovanja v RS, dostopnim na spletni strani ZPIZ.

Novela zakona o delovnih razmerjih, ki je začela veljati konec novembra lani, s 1. januarjem 2009 opušča delovno knjižico kot obvezen dokument delavca. Upravne enote tako z novim letom ne bodo več izdajale delovnih knjižic in tudi ne bo več pravne podlage za vpisovanje podatkov v delovne knjižice.

Za zaposlene se ni spremenilo nič in jim tudi ni treba ničesar storiti. Zakon glede hrambe delovnih knjižic za delavce, ki so 1. januarja 2009 zaposleni pri določenem delodajalcu, ohranja podobno ureditev, kot velja sedaj, torej da delodajalci hranijo njihove delovne knjižice. V primeru prenehanja delovnega razmerja mora delodajalec delavcu vrniti delovno knjižico. Že pred prenehanjem delovnega razmerja mu jo mora izročiti le v primeru, če delavec sam tako zahteva.

Do konca lanskega leta izdane delovne knjižice tudi po 1. januarju ohranjajo naravo javne listine. Knjižico z veljavnimi vpisi bodo lahko tako kot doslej uporabili v postopkih uresničevanja določenih pravic.

Po 1. januarju bodo delavci obdobja vključenosti v socialno zavarovanje na podlagi delovnega razmerja v postopkih uresničevanja določenih pravic lahko izkazovali z izpisom o obdobjih zavarovanja v Republiki Sloveniji po 1. januarju 2009.

Izpis bo moč dobiti pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), in sicer na spletnem naslovu http://www.zpiz.si/att/obrazci/obr325-01-1.pdf. Iz izpisa bodo razvidna obdobja zavarovanja od zadnje prijave v zavarovanje pred 1. januarjem 2009. Obdobja zavarovanja pred tem bodo delavci lahko še naprej izkazovali z vpisi v delovni knjižici.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 1.1.2009:
04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde