Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

7.7. Povečanje odhodkov za razliko v amortizaciji pri novem zasebniku glede na določbo 1.b točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2


Dodano, 9. januar 2009

V to postavko vpišemo znesek povečanja odhodkov pri novem zasebniku za razliko v amortizaciji prenesenih sredstev, pri katerih je bila poštena vrednost nižja od davčne vrednosti, v skladu z določbo 1.b točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2.

SRS 1.14. določa, da je potrebno opredmetena osnovna sredstva, pridobljena pri prevzemu drugega podjetja ali dela drugega podjetja, zajemati med že obstoječa opredmetena osnovna sredstva po svoji pošteni vrednosti na dan prevzema. Zaradi tega je amortizacija za poslovne namene pri novem zasebniku lahko nižja od davčne, ker je poštena vrednost sredstva (ki je osnova za poslovno amortizacijo) nižja od davčne vrednosti. V tem primeru lahko novi zasebnik v davčnem obračunu poveča odhodke za razliko v amortizaciji. Novi zasebnik namreč za davčne namene nadaljuje z amortiziranjem po (davčnih) vrednostih na dan prenehanja in na način, kot če do prenehanja opravljanja dejavnosti ne bi prišlo (ob upoštevanju davčnih omejitev iz 33. člena ZDDPO-2).