Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke

Gradivo ni več aktualno

Razširi 

15.7. Olajšava za zaposlovanje doktorjev znanosti po ZDoh-1

Pravna podlaga:

3. odstavek 147. člena ZDoh-2

 

147. ČLEN (UPORABA DOLOČB ZAKONA O DOHODNINI V ZVEZI Z OLAJŠAVAMI)

(3) Določbe prvega, drugega, tretjega in četrtega odstavka 48. člena ZDoh-1 se za zavezanca, ki je začel uveljavljati olajšavo po prvem in drugem odstavku 48. člena ZDoh-1 uporabljajo do poteka obdobja 12 mesecev iz tretjega odstavka 48. člena ZDoh-1 oziroma do poteka rokov po četrtem odstavku 48. člena ZDoh-1.
(4) Zavezancu, novemu zasebniku oziroma pravni osebi, ki pri prenehanju opravljanja dejavnosti zavezanca uveljavlja davčno obravnavo po četrtem odstavku 51. člena tega zakona, se olajšave, uveljavljene po 47. in 48. členu ZDoh in po 47. in 48. členu ZDoh-1, obravnavajo pod pogoji, kot bi veljali, če do prenehanja opravljanja dejavnosti ne bi prišlo.

Ta določba se nanaša še na preteklo davčno ureditev, in sicer 48. člen ZDoh-1. Skladno s to določbo je bilo določeno, da lahko fizična oseba, ki je za nedoločen čas in najmanj 2 leti zaposlila osebo z doktoratom znanosti, ki pred tem ni bila zaposlena v drugi gospodarski družbi ali pri fizični osebi, ki opravlja dejavnost. Davčna olajšava se prizna za prvih 12 mesecev zaposlitve teh oseb.

Ta vrstica je namenjena koriščenju davčne olajšave, ki je zavezanec ni mogel izkoristiti v celoti, če je delavca zaposlil med letom in tako v letu 2006 še ni poteklo prvih 12 mesecev njegove zaposlitve. Zaradi prehodne določbe 147. člena ZDoh-2 je zavezancu dovoljeno to olajšavo izkoristiti kot je to določal 48. člen ZDoh-1.