Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Slovenijo obišče največ italijanskih turistov

Čas: 28.12.2008 9:06:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Milano, 28. decembra (STA) - Svetovna finančna in gospodarska kriza se kaže tudi pri oklevanju pri odločitvi za počitnice. V času, ko tretjina italijanskih družin ne ve, ali se bodo prebili skozi mesec, se Italijani veliko težje odločajo za rezervacijo vnaprej. Kljub temu pa Italija po številu gostov in prenočitev ostaja najštevilčnejši trg slovenskega turizma.

Kot je za STA pojasnil vodja predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Italiji Gorazd Skrt, globalna kriza ni prizadela le bank, zavarovalnic in finančnih ustanov; v Italiji je močno ošvrknila tudi zasebni sektor, posebej mala in srednje velika podjetja, ki so pomembni nosilci italijanskega gospodarstva.

Čeprav je vlada uvedla več ukrepov za zajezitev težkega gmotnega položaja, se italijanska družba prvič po drugi svetovni vojni sooča z revščino nezanemarljivega dela prebivalstva. Davek slabšemu življenjskemu standardu Italijanov plačujejo tudi turistična in z njo povezane dejavnosti. Še pred nekaj leti je italijanski gost v Sloveniji veljal za tistega, ki si privošči največ; danes, predvsem to velja za družine, vse bolj povprašujejo tudi po namestitvah nekoliko nižje ravni.

Letos je do konca novembra Slovenijo obiskalo 334.248 italijanskih turistov, kar je približno enako kot leto poprej. Ustvarili so 814.066 nočitev, kar je dva odstotka manj v primerjavi z enakim obdobjem lani. "Če se bodo uresničile ugodne napovedi za december, bi lahko skupno število prihodov preseglo lanski rezultat," je pojasnil Skrt.

Čas, ki ga Italijani namenjajo počitnicam, se je v zadnjih 15 letih skrajšal s 15 dni na dvakrat po štiri dni. Skrt ob tem izpostavlja, da narašča število gostov, ki prihajajo v Slovenijo na kratke, dvo ali trodnevne počitnice, tako imenovane "city breake" počitnice. Te v zadnjem času doživljajo pravi razcvet. Gostje se radi vračajo, če vedo, da je destinacija urejena in varna, da jim bo ponudila zanimiva doživetja ob kateremkoli času in da bodo našli kakovostno in cenovno sprejemljivo ponudbo. "Na tem področju je Slovenija močno napredovala," je prepričan Skrt.

Sodobni italijanski turist povprašuje po doživetjih. Destinacij, ki bi te lahko ponujale, pa primanjkuje. Slovenija ima po Skrtovem mnenju vse atribute - izjemno naravno, kulturno-zgodovinsko in kulinarično pisanost -, da ponudi kakovostne in doživljajsko polne počitnice. Redkejši kot postajajo neokrnjeni kraji, kakršni so Triglavski narodni park, porečje reke Kolpe, Pohorje, dolina reke Soče, več pozornosti so deležni.

"Po drugi strani je za pozornega popotnika, enako kot narava, zanimiva tudi naša tradicija. Za to pa je potrebno veliko energije vložiti v neprestano dogajanje, organiziranje kulturnih in športnih prireditev, glasbenih in filmskih dogodkov," opozarja Skrt.

Italijanski turisti so v veliki meri skoncentrirani na dveh skrajnih polih. Na eni strani obstaja še vedno prevladujoča skupina, ki preživlja počitnice v za to posebej prirejenih turističnih naseljih, kjer so deležni vsega udobja. Ti turisti se ne naprezajo pretirano s spoznavanjem lokalnih značilnosti dežele in navad prebivalcev.

Drugi del, ki vztrajno narašča, in na katerega lahko računa Slovenija, predstavljajo radovedni gosti, ki želijo na počitnicah predvsem raziskovati in si širiti obzorja. Dopusta ne doživljajo zgolj kot čas oddiha, pač pa kot investicijo v osebnostni razvoj in pridobivanje novih izkušenj, ki jim bodo prinesle neprimerno večje zadoščenje. Zanje počitnice niso iz vsakdanjega monotonega življenja iztrgan čas, pač pa jih razumejo kot del svojega življenja.

Ob pretresih na svetovnih finančnih in gospodarskih trgih so velik upad v zadnjih mesecih doživele predvsem srednje oddaljene destinacije, ki so zaradi razmeroma visokih cen prevozov postale manj zanimive. Nekaj bolje je še do pred kratkim kazalo prekomorskim destinacijam, predvsem tistim vezanim na podcenjeni dolar.

"Gotovo gre iskati naše prednosti v dejstvu, da se vse več Italijanov ozira po bližjih, lažje dostopnih in cenovno ugodnejših destinacijah, med katere sodi tudi Slovenija," poudarja Skrt. Obenem je prepričan, da Sloveniji trenutni položaj ponuja možnost, da s kakovostjo dokažemo vrednost, upravičimo pričakovanja in Slovenijo kot znamko dvignemo na višjo raven tudi za čas, ko bo sedanja kriza preteklost. Posebej je pri tem pomembna skrb pri odnosu do gosta, ki vse bolj postaja kritični in odločilni element pri odločitvi za povratek ali priporočitvi destinacije prijateljem in znancem.

Po Skrtovem prepričanju ima slovenski turizem v letu 2009 veliko priložnosti predvsem v neposrednem sosedstvu, na razmeroma bogatem severovzhodu Italije, ki ga kriza zaenkrat še ni tako močno prizadela. V Furjaniji Julijski krajini, Venetu in Emiliji Romagni namreč živi kar 30 odstotkov vseh italijanskih popotnikov, ki si za počitnice izberejo tujino.

Ti Slovenijo vse bolj dojemajo kot destinacijo, ki lahko v teh kriznih časih zadovolji njihova pričakovanja in potrebe. "Na to jih je potrebno le večkrat in bolj pogosto spomniti, zato bomo v prihodnjem letu večino naših marketinških akcij skoncentrirali na tem območju," zaključuje Gorazd Skrt.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 28.12.2008:
09:27: V Bohinju nov hotel šele po novem letu

09:21: Rast BDP najhitrejša v podravski regiji

08:58: Oddaja podatkov Dursu z letom 2009 le še prek spleta

09:06: Slovenijo obišče največ italijanskih turistov

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde