Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Oddaja podatkov Dursu z letom 2009 le še prek spleta

Čas: 28.12.2008 8:58:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 28. decembra (STA) - Velike in srednje gospodarske družbe z Davčno upravo RS (Durs) že od aprila 2007 poslujejo izključno v elektronski obliki. S 1. januarjem 2009 bo ta obveznost začela veljati tudi za samostojne podjetnike posameznike, male gospodarske družbe, mikro družbe ter posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost.

Da morajo vse vrste davčnih obračunov Dursu posredovati izključno v elektronski obliki, zavezancem za davek nalaga zakon o davčnem postopku iz leta 2007. Pri tem je velikim in srednjim gospodarskim družbam omenjeno obveznost naložil že s 1. aprilom 2007, vsem ostalim zavezancem pa najpozneje s 1. januarjem 2009.

Elektronsko posredovanje podatkov Dursu poteka preko sistema eDavki, ki je dostopen preko spleta, davčni zavezanci za to ne potrebujejo dodatne programske opreme. Poleg računalnika in dostopa do interneta potrebujejo le še kvalificirano digitalno potrdilo, ki ga morajo še letos pridobiti pri pooblaščenih overiteljih, so pojasnili na Dursu.

Po podatkih iz začetka novembra z Dursom prek sistema eDavki elektronsko že zdaj posluje okoli 50 odstotkov fizičnih oseb z dejavnostjo. To pomeni, da elektronsko poslujejo sami ali prek računovodskega servisa, ki v njihovem imenu oddaja obrazce.

Ob tem na davčni upravi še dodajajo, da je posredovanje omenjenih podatkov v elektronski obliki mogoče tudi preko računalnikov, ki so dostopni na javnih mestih davčnih uradov.

Na Dursu si od izključno elektronskega poslovanja z zavezanci obetajo velike prihranke. Kot so sporočili, bo zaradi elektronske oddaje obračunov prihranjeno mnogo delovnih ur, ki so bile porabljene za ročno vnašanje podatkov iz prispelih papirnatih vlog v računalniški sistem. Prihranki se obetajo tudi pri papirju, po prvih ocenah bodo na letni ravni prihranili 12.700.000 listov papirja, kar predstavlja skoraj 79 kubičnih metrov oziroma 63,5 tone papirja.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 28.12.2008:
09:27: V Bohinju nov hotel šele po novem letu

09:21: Rast BDP najhitrejša v podravski regiji

08:58: Oddaja podatkov Dursu z letom 2009 le še prek spleta

09:06: Slovenijo obišče največ italijanskih turistov

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde