Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

Čas: 1.1.2009 10:39:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ravne na Koroškem, 1. januarja (STA) - Podjetje Metal Ravne je leto 2008 kljub svetovni gospodarski krizi zaključil najuspešneje doslej. K dobremu letnemu rezultatu prispevajo rekordno poslovanje v prvih mesecih in tri strateške naložbe v proizvodnjo. Zadnjo, 16 milijonov evrov vredno ureditev novega ulivališča v jeklarni, so v ravenskem podjetju zaključili v minulih dneh.

Kljub temu da zaradi globalne gospodarske krize Metal, ki je del skupine Slovenske industrije jekla (Sij), ne bo dosegel vseh ciljev poslovanja, je leto 2008 za ravensko podjetje poslovno najuspešnejše nasploh, je za STA dejal direktor Metala Andrej Gradišnik.

Natančni rezultati poslovanja v letu 2008 še niso znani, bo pa podjetje preseglo tiste iz leta 2007, do takrat rekordne rezultate, ko je Metalova proizvodnja odlitega jekla znašala 112.874 ton, prodaja je dosegla 163,99 milijona evrov, čisti dobiček pa se je konec leta povzpel na 12,9 milijona evrov. V prvih sedmih mesecih 2008 je Metal odlil 62.228 ton jekla in ob 112,2 milijona evrov prodaje ustvaril 12,2 milijona evrov dobička.

"Seveda bo poslovni rezultat leta 2008 hitro pozabljen, saj bo kmalu v ospredju, verjamem, uspešno prilagajanje novim razmeram v letu 2009. Ostale pa bodo v letu 2008 pridobljene investicije, ki dajejo dolgoročno težo uspehom leta 2008," rezultate komentira Gradišnik.

V Metalu so izvedli največji strateški investicijski cikel v zgodovini podjetja. Zagnali so 28 milijonov evrov vredno novo kovačnico težkih odkovkov, ki omogoča letno proizvodnjo 15.000 ton težkih odkovkov premera do enega metra in teže do 35 ton. V proizvodnjo so vključili tudi prenovljeno valjarno gredic, za katero je podjetje odštelo 13 milijonov evrov in ki omogoča izdelavo večjih izdelkov, bolj zanesljivo obratovanje in znižuje stroške vzdrževanja.

Metal je zaključil še 16 milijonov evrov vredno naložbo v novo ulivališče v jeklarni, s katerim bodo sprostili ozko grlo litja jekla. Kot pojasnjuje direktor, so v podjetju že vrsto let beležili rast proizvodnje, tako da so zmogljivosti ulivališča postale premajhne. "Novo avtomatizirano ulivališče za manjše in srednje formate bo omogočilo tudi boljše izplene in nižje stroške litja. Hkrati bomo pridobili potreben prostor za litje velikih ingotov za novo kovačnico težkih odkovkov," je razložil Gradišnik.

Za Metal nova kovačnica težkih odkovkov v kombinaciji z novim ulivališčem pomeni tudi vstop v novo proizvodno in prodajno območje, saj na trgu že ponujajo velike odkovke. Do nedavnega je Metal lahko izdeloval izdelke iz največ 24-tonskega ingota, sedaj jih lahko izdelujejo že iz 35-tonskega, v prihodnje pa načrtujejo celo izdelke iz 42-tonskega ingota. "Te velike pridobitve nam bodo v času zmanjšanega povpraševanja, ko vsi izgubljamo na obstoječih programih, omogočile, da vsaj delno izpad nadomestimo z novimi izdelki," v zvezi z naložbami pravi Gradišnik.

V nasprotju z jeseniškim Acronijem, ki je prav tako del skupine Sij in kjer z novim letom prehajajo na 36-urni delovnik, ravenski Metal zaradi novih razmer na svetovnem trgu krajšega delovnega tedna zaenkrat ne uvaja. Je pa krajšanje delovnika predvideno v dveh aneksih k podjetniški kolektivni pogodbi, o katerih so se nedavno dogovorili vodstvo in sindikati podjetja. Novim razmeram se je Metal prilagodil z vrnitvijo na proizvodnjo s štirih na tri izmene.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 1.1.2009:
04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde