Računovodja.com : trgovina | pridružite se! | članki | pomoč | forum  Preklopi na starejšo različico
PrijavaUstvarite nov uporabniški račun

Na prvo stran e-seminarja Tiskanje e-seminarja Dodaj vsebino na seznam priljubljenih vsebin Večje črke Manjše črke
Razširi 

PLAČE PO ZIUOOPE (tretji "protikorona zakon") - subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, delno povračilo plače začasno čakanje na delo

Ocenjeno trajanje izobraževanja: 24 minut (6.029 besed)

Ukrepi po ZIUZEOP za področje plač in prispevkov za socialno varnost so v večini primerov veljali do konca maja 2020. S 1. junijem 2020 tako ne veljajo več posebnosti glede bolniške odsotnosti, nadomestila za odrejeno karanteno, oprostitve prispevkov ipd.

29. maja 2020 je Državni zbor RS sprejel nov ZAKON O INTERVENTNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19 (ZIUOOPE) (Uradni list 80/2020 z dne 30.5.2020, velja od 31.5.2020). Ukrepi, ki se nanašajo na plače veljajo od 1.6.2020 do konca decembra 2020 za skrajšan delovni čas in do 30. junija 2020 za čakanje na delo.

 

Po navedbah na spletni strani MDDSZ je možno (do 30.6.2020) za posameznega delavca kombinirati subvencijo iz naslova skrajšanega delovnega časa in začasnega čakanja na delo: Delodajalec bo lahko delavcu, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, v primeru začasne nemožnosti zagotavljanja dela iz poslovnih razlogov, začasno odredil delo s skrajšanim delovnim časom (od 20 do 35 ur na teden), v preostalem deležu do polnega delovnega časa pa delavca hkrati delno napotil na začasno čakanje na delo. Delodajalec bo lahko s strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje uveljavljal delno povračilo izplačanega nadomestila plače (subvencijo) za obdobje delnega začasnega čakanja delavca na delo v deležu od 20 do 5 ur tedensko. Subvencija za ohranitev zaposlitve, ki jo bo uveljavljal delodajalec, bo odvisna od obsega skrajšanega delovnega časa in bo na posameznega delavca znašala od 112 evrov do največ 448 evrov na delavca mesečno. [1].


[1] https://www.gov.si/novice/2020-06-01-tretji-paket-protikoronskih-ukrepov/

Kazalo

Kazalo | PLAČE PO ZIUOOPE (tretji "protikorona zakon") - subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, delno povračilo plače začasno čakanje na delo | I Subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa