Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

NLB bo imela v postopku za prevzem novosadske Continental banke tri tekmice

Čas: 28.10.2004 13:58:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Beograd, 28. oktobra (STA) - Na razpis za prodajo najmanj 98 odstotkov državnega kapitala Continental banke iz Novega Sada so v predpisanem roku, do 22. oktobra, prispele štiri ponudbe, in sicer Nove Ljubljanske banke (NLB), angleške General Electric ter dveh grških bank, EFG Eurobank in Piraeus bank. Celoten postopek privatizacije naj bi bil končan do februarja prihodnjega leta, je sporočilo srbsko finančno ministrstvo. Sicer pa ima lastninjenje Continental banke precej dolgo ozadje. NLB je bila namreč že od konca 2001 njena strateška partnerka in naj bi pol leta pozneje postala večinska lastnica te novosadske banke, vendar je vmes prišlo do pomembnih sprememb v bančnem in finančnem sistemu Srbije.

Kot je razvidno iz razpisa, naj bi bila po tečajnici centralne srbske banke z dne 30. junija skupna sredstva Continental banke vredna 108,8 milijona evrov, njen skupni kapital pa naj bi znašal 31,2 milijona evrov. Continental banka ima v Srbiji 71 podružnic s 154.000 komitenti, od tega je 145.000 fizičnih oseb.

V nasprotju s srbskim finančnim ministrstvom pa izvršilni direktor Continental banke Zoran Trpovski v sredo ni odkril imena štirih bank, ki so podale ponudbe za nakup večinskega paketa njenih delnic. Povedal je le, da gre za dve grški, eno angleško in eno slovensko banko in da "od privatizacije pričakuje pomemben napredek, zlasti, ker so vse zainteresirane banke iz držav članic Evropske unije".

Državna agencija za zavarovanje depozitov, sanacijo, stečaj in likvidacijo bank je v razpisu za privatizacijo Continental banke med drugim navedla, da mora imeti vsak ponudnik ustrezne izkušnje v bančnem poslovanju v najmanj eni evropski državi zunaj svojega sedeža in najmanj tri milijarde evrov sredstev. Agencija je v istem razpisu ponudila naprodaj še eno banko iz vojvodinske prestolnice, Novosadsko banko. Zanjo je prispelo pet ponudb. Na razpis so se javile avstrijska banka Erste Bank, dve banki iz Italije (Banca Intesa in Unicredito) ter dve iz Grčije (EFG Euobank in Piraeus bank).

Kot je znano, sta NLB in Continental banka ob koncu leta 2001 podpisali pogodbo o strateškem partnerstvu, na podlagi katere je slovenska banka takoj delno dokapitalizirala svojo partnerko iz Vojvodine s približno petimi milijoni nemških mark in postala njena 13-odstotna lastnica. V načrtu je bilo, da bo NLB s skupno naložbo v višini 34 milijonov mark do sredine 2002 postala tudi večinska lastnica Continental banke, toda že aprila 2002 so se razmere popolnoma spremenile. Srbska vlada se je namreč lotila reforme bančnega in finančnega sistema, srbska centralna banka pa se je poleg tega zavezala, da bo nase prevzela obveznosti iz naslova t.i. starih deviznih hranilnih vlog in dolgov srbskih podjetij in bank do pariškega in londonskega kluba.

Srbska centralna banka je enajstim bankam, ki so jih obremenjevale omenjene obveznosti (med njimi je bila tudi Continental banka), naložila, da morajo izdati delnice v skupnem znesku, kolikor znašajo njihove obveznosti, te delnice pa so seveda postale državne. Tako je država postala tudi večinska lastnica Continental banke, njen delež v njej pa se je zaradi usklajevanja predpisov oz. sklenjenih sporazumov s pariškim in pozneje londonskim klubom nenehno povečeval. Delež NLB se je seveda temu ustrezno zmanjševal in je zdrsnil na približno dva odstotka.

Kot so tedaj poročali srbski časniki, se je večina prizadetih bank 2002 in 2003 soočila z nekaj krogi konverzije svojih obveznosti v državne delnice. Prvi krog naj bi se nanašal na obveznosti do t.i. starih deviznih varčevalcev ter samo na glavnico dolga do pariškega in londonskega kluba. V drugem krogu naj bi prišla na vrsto konverzija dela obveznosti iz naslova rednih in zamudnih obresti za dolgove do obeh klubov, tretji krog konverzije pa naj bi morale prestati morebitne druge bančne obveznosti.

Država je namreč poskušala priti na sled vsem dolgovom do tujih upnikov, ki jih je prevzela od bank. Posamezne banke naj bi precejšen del svojih obveznosti preprosto izbrisale iz bilanc, praviloma pa naj bi šlo za dolgove, ki so nastali "pod dežnikom" nekdanjih združenih bank in jih ni hotela prevzeti nobena banka, nastala z izstopom iz teh bančnih sistemov.

Continental banka naj bi bila med vsemi najbolj solidna in srbski mediji so že tedaj poročali, da bo morda prišlo najhitreje prav do njene privatizacije in da bodo imeli dosedanji delničarji prednostno pravico pri nakupu večinskega paketa delnic zdaj dejansko državnih bank.

Tedanji guverner centralne banke Mladjan Dinkič, ki je sedaj srbski finančni minister, je takrat prav tako zatrjeval, da bo lahko NLB "kot obstoječi delničar Continental banke pri nakupu njenih delnic uveljavljala prednostno pravico". Toda v razpisu, v katerem država ponuja na prodaj večinski delež v Continental banki in Novosadski banki, prednostna pravica ni omenjena.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 28.10.2004:
19:05: Upravni odbor GZS podprl obvezno članstvo v zbornici (zbirno)

18:34: Odločitev o obveznem članstvu v GZS je sprejel zakonodajalec

18:01: Šušteršič: Razlike med "staro" in "novo" vlado na področju strategije razvoja Slovenije so le delno vsebinske

16:37: Zelena luč Pivovarni Laško za prevzem Knjaza Miloša

16:32: Delavci Elektrokovine Orodjarne začeli stavkati

15:52: Vlada o gospodarskih temah

15:39: Primorje povečuje osnovni kapital

15:14: Vlada sprejela uredbo o prostorskem redu Slovenije

14:56: Prispeli ponudbi za ohranitev 30 delovnih mest v blejskih Vezeninah

14:50: SBI 20 malenkost navzgor (daljše)

14:48: Krkine nagrade mladim ustvarjalcem kot posebna podpora znanosti

14:35: Novi elektronski telefonski imenik z vrsto novosti

14:32: V svetu delavcev portoroškega Casinoja so zaskrbljeni nad razmerami v družbi

14:14: Neuspešna prva prodaja premoženja STT Strojegradnje

14:03: Tečajna lista Banke Slovenije

13:58: NLB bo imela v postopku za prevzem novosadske Continental banke tri tekmice

13:39: MID: VeriSign je z nepreverjenimi informacijami Sloveniji povzročil škodo

13:33: Avstrijska zavarovalnica Wiener Staedtische odprla podružnico v Ljubljani

13:28: Po obnovljenem odseku regionalne ceste varneje skozi Bizeljsko

13:19: MOL razdelil 35 milijonov tolarjev subvencij za povezovanje podjetij v grozde

13:06: SBI 20 malenkost navzgor (krajše)

12:44: Era v hrvaški Podravski Slatini odprla novo prodajalno Adut

11:43: Slovenske medbančne obrestne mere (SITIBOR) na dan 28. oktober 2004

11:32: Ekološki kmetje želijo ob vedno bolj razširjenih GSO ustrezno zaščito

10:10: Prevent Invest porabil že 12 milijonov evrov za pripravo projekta Novi Kolizej

09:19: Delavci Tekstilne tovarne Prebold danes ne bodo prejeli 65 odstotkov avgustovske plače

09:09: Obrestne mere na medbančnem denarnem trgu

07:19: Tečajna lista Nove Ljubljanske banke d.d.

00:30: Upravni odbor GZS danes tudi o predlogu prostovoljnega članstva

00:30: Letošnji ekosimpozij Alpe - Jadran o ekološkem kmetijstvu in GSO

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde