Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Vlada o gospodarskih temah

Čas: 28.10.2004 15:52:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o prostorskem redu Slovenije. Gre za državni strateški prostorski akt, ki skladno s strategijo prostorskega razvoja Slovenije, ta je začela veljati 20. julija letos, določa temeljna pravila za urejanje prostora na državni, regionalni in lokalni ravni. "S tem je zaključila veliko reformo prostorske zakonodaje, ki temelji na novem zakonu o urejanju prostora, veljavnem od januarja 2003," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil okoljski minister Janez Kopač.

Prostorski red predpisuje, da bodo morale občine pripraviti svoje strategije prostorskega razvoja in občinski prostorski red. Oba bosta morala biti v skladu s strategijo in prostorskim redom. Akt, v katerem bodo morale na primer opredeliti izgled fasad, kritine ipd., bodo morale sprejeti v treh letih od 20. julija letos. Stari prostorski akti bodo ostali v veljavi, nov pa bodo veljal za novo prostorsko načrtovanje, torej ne bo spreminjal obstoječega stanja, je povedal minister.

Vlada je sprejela uredbo o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Save od Ježice do Suhadolega. Z njo se bo koncesija za izgradnjo devetih elektrarn podelila brez javnega razpisa Holdingu Slovenske elektrarne, to je obstoječemu imetniku koncesije za proizvodnjo električne energije v hidroelektrarnah Mavčiče in Medvode ter na delu spodnje Save od hidroelektrarne Vrhovo do hidroelektrarne pri Mokricah. Na eni reki je namreč tehnološko nesprejemljivo, da bi imeli različne obratovalce, je izpostavil Kopač. Koncesija se bo podelila za 50 let, njena višina pa je določena pri 10 odstotkih povprečne prodajne vrednosti v koledarskem letu proizvedene in v javno električno omrežje oddane električne energije.

Prva od elektrarn (Ježica, Šentjakob, Zalog, Jevnica, Kresnice, Ponoviče, Rinke, Trbovlje in Suhadol) se bo začela graditi okoli leta 2015. V njih, torej na območju srednje Save bodo povprečno proizvedli 60 odstotkov energije, ki jo proizvedejo na spodnji Savi, oz. približno tri odstotke slovenske porabe, je povedal Kopač. Prva manjša akumulacija oz. zajezba srednje Save bo pri Šentjakobu in bo predstavljala le nekoliko razširjeno reko, je pojasnil minister in še pojasnil, da je reka Sava določena za reko, ki se jo izkorišča za energetske potrebe (razen na območju med Medvodami in Črnuškim mostom).

Vlada je sprejela uredbo o ocenjevanju in obvladovanju hrupa v okolju, s katero se v slovenski pravni red prenašajo zahteve evropske direktive s tega področja. Uredba določa ukrepe za zmanjšanje obremenjenosti okolja s hrupom zlasti v zvezi z metodami ocenjevanja hrupa v okolju, določanjem izpostavljenosti hrupu, zagotavljanjem dostopa do informacij o hrupu, pripravo operativnega programa varstva pred hrupom ter pripravo programa ukrepov na območjih poselitve, ki so zaradi obremenjenosti s hrupom razvrščena v razred največje obremenjenosti.

Po Kopačevih besedah bodo morale države članice EU do 18. julija 2005 Evropski komisiji sporočiti mejne vrednosti za kazalce hrupa vključno z obrazložitvijo svoje odločitve ter opisom ukrepov za doseganje predpisanih mejnih vrednosti kazalcev hrupa. EU pa je državam članicam tudi naložila, da do leta 2008 uredijo programe za zmanjševanje hrupa za večja letališča, večje ceste, večje železniške proge, do leta 2012 pa tudi za kraje z manj prebivalci.

Ministrski zbor je sprejel uredbi o določitvi drugačne zunanje meje priobalnega zemljišča reke Ljubljanice na območju občine Ljubljana in reke Savinje v občini Solčava. S prvo je zožal priobalno zemljišče reke Ljubljanice na območju, kjer bo Papirnica Vevče posodobila čistilno napravo, na 10 metrov, z drugo pa priobalno zemljišče Savinje, kjer se bo gradila klavnica, na pet metrov.

Vlada je sprejela spremembe uredb o koncesiji za opravljanje in načinu opravljanja obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda. Ker prvotni uredbi, ki sta bili sprejeti lani, natančno opredeljujeta območja izvajanja javne službe urejanja voda in posebej tudi naloge urejanja voda, je treba iz tega nabora izvzeti posamezna območja oz. posamezne naloge, ki so drugače urejena s posameznimi koncesijskimi pogodbami in posebnimi predpisi. V nasprotnem primeru bi prišlo do podvajanja posameznih nalog urejanja voda na istem območju.

Vlada je sprejela poročilo urada za nadzor proračuna o opravljenem inšpekcijskem nadzoru proračuna v letošnjem prvem polletju. Inšpektorji so opravili 17 postopkov ter ugotovili nepravilnosti v zvezi s postopkom prodaje oz. zamenjave nepremičnin, obračunih in izplačilih potnih stroškov, izvedbi postopkov javnih naročil, internih predpisih, kriterijih pri podelitvi pomoči verskim skupnostim, neučinkovitost predhodnih kontrol ter nejasna in pomanjkljiva pogodbena določila.

Vlada je sprejela pobudo za sklenitev sporazuma o sodelovanju med slovensko in avstrijsko carinsko upravo o izvajanju pilotnega projekta glede enotnega evropskega dovoljenja za poenostavljene postopke (hišno carinjenje) z osnutkom sporazuma. Za podpis sporazuma je vlada pooblastila generalnega direktorja Carinske uprave RS Franca Koširja.

Vlada je spremenila tri člene sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Slovenska akreditacija iz leta 1999. Spremembe so potrebne zaradi uskladitve z evropsko direktivo in novim zakonom o varstvu okolja, uskladitve s standardom, po katerem mora Slovenska akreditacija obvezno delovati in imeti organizirano svojo dejavnost ter potrebe po vključitvi tehničnega vodje, ki v dosedanji sestavi odbora za akreditacijo ni bil predviden.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 28.10.2004:
19:05: Upravni odbor GZS podprl obvezno članstvo v zbornici (zbirno)

18:34: Odločitev o obveznem članstvu v GZS je sprejel zakonodajalec

18:01: Šušteršič: Razlike med "staro" in "novo" vlado na področju strategije razvoja Slovenije so le delno vsebinske

16:37: Zelena luč Pivovarni Laško za prevzem Knjaza Miloša

16:32: Delavci Elektrokovine Orodjarne začeli stavkati

15:52: Vlada o gospodarskih temah

15:39: Primorje povečuje osnovni kapital

15:14: Vlada sprejela uredbo o prostorskem redu Slovenije

14:56: Prispeli ponudbi za ohranitev 30 delovnih mest v blejskih Vezeninah

14:50: SBI 20 malenkost navzgor (daljše)

14:48: Krkine nagrade mladim ustvarjalcem kot posebna podpora znanosti

14:35: Novi elektronski telefonski imenik z vrsto novosti

14:32: V svetu delavcev portoroškega Casinoja so zaskrbljeni nad razmerami v družbi

14:14: Neuspešna prva prodaja premoženja STT Strojegradnje

14:03: Tečajna lista Banke Slovenije

13:58: NLB bo imela v postopku za prevzem novosadske Continental banke tri tekmice

13:39: MID: VeriSign je z nepreverjenimi informacijami Sloveniji povzročil škodo

13:33: Avstrijska zavarovalnica Wiener Staedtische odprla podružnico v Ljubljani

13:28: Po obnovljenem odseku regionalne ceste varneje skozi Bizeljsko

13:19: MOL razdelil 35 milijonov tolarjev subvencij za povezovanje podjetij v grozde

13:06: SBI 20 malenkost navzgor (krajše)

12:44: Era v hrvaški Podravski Slatini odprla novo prodajalno Adut

11:43: Slovenske medbančne obrestne mere (SITIBOR) na dan 28. oktober 2004

11:32: Ekološki kmetje želijo ob vedno bolj razširjenih GSO ustrezno zaščito

10:10: Prevent Invest porabil že 12 milijonov evrov za pripravo projekta Novi Kolizej

09:19: Delavci Tekstilne tovarne Prebold danes ne bodo prejeli 65 odstotkov avgustovske plače

09:09: Obrestne mere na medbančnem denarnem trgu

07:19: Tečajna lista Nove Ljubljanske banke d.d.

00:30: Upravni odbor GZS danes tudi o predlogu prostovoljnega članstva

00:30: Letošnji ekosimpozij Alpe - Jadran o ekološkem kmetijstvu in GSO

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde