Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Zelena luč Pivovarni Laško za prevzem Knjaza Miloša

Čas: 28.10.2004 16:37:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Beograd, 28. oktobra (STA) - Srbska komisija za vrednostne papirje je danes prižgala zeleno luč Pivovarni Laško za objavo ponudbe za prevzem največje polnilnice mineralne vode v Srbiji, družbe Knjaz Miloš iz Arandjelovca. Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta je slovenska družba pripravljena kupiti 30 odstotkov delnic Knjaza Miloša po ceni 18.000 dinarjev za delnico, podrobnosti pa naj bi sporočila v petek.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Tone Turnšek je v torek za STA povedal, da bodo imeli po oddaji predhodne ponudbe možnost, da v drugem krogu svojo ponudbo še izboljšajo, cene, ki jo ponujajo za delnico srbske polnilnice, pa ni bil pripravljen razkriti. Rok za oddajo ponudb za nakup delnic Knjaza Miloša poteče konec tedna, ponudbe pa je mogoče izboljšati do 15. novembra.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če Pivovarna Laško ne bo uspela pri nakupu delnic Knjaza Miloša, je Turnšek odgovoril, da ima pivovarna svojo strategijo. "Maksimalno se bomo potrudili, da bomo uspeli s svojo ponudbo," je ob tem dodal prvi mož Pivovarne Laško.

Kot je znano, se je Pivovarna Laško za Knjaza Miloša potegovala že v prvotnem postopku, pri čemer je za delnico ponujala 16.100 dinarjev. Tako Pivovarna Laško kot francoski Danone - ta je za delnico ponujal 15.000 dinarjev - sta bila neuspešna. Zato pa je britanski investicijski sklad FPP Balkan Limited odkupil 25 odstotkov delnic malih delničarjev po ceni 17.200 dinarjev, zatem pa mu je komisija za vrednostne papirje prižgala zeleno luč za odkup nadaljnjih najmanj 10 odstotkov delnic, za katere je britanski sklad pripravljen plačati 22.000 dinarjev.

Ko še ni bil povsem končan prvotni postopek, sta vmes posegla srbska agencija za privatizacijo in državni delniški sklad, ki imata v Knjazu Milošu slabih 42 odstotka delnic in pozvala male delničarje k oblikovanju skupnega, večinskega paketa delnic. Državi je tako uspelo pritegniti še približno 30 odstotkov kapitala Knjaza Miloša oziroma delnic malih delničarjev in je zatem tako oblikovani večinski paket (slabih 72 odstotka kapitala Knjaza Miloša) ponudila naprodaj.

V javnem oglasu, objavljenem 28. septembra, agencija in delniški sklad ponujata naprodaj 71,87 odstotka skupnega kapitala Knjaza Miloša oziroma 262.636 delnic, za vsako pa pričakujeta najmanj 20.000 dinarjev. V javnem oglasu je izpostavljeno, da bodo obravnavane le tiste pripele ponudbe, v kateri bodo zainteresirani pripravljeni plačati najmanj 20.000 dinarjev za delnico ali več, in v katerih se bodo zavezali k prevzemu najmanj 50,01 odstotka kapitala Knjaza Miloša oz. 182.750 delnic.

Na javni poziv za prodajo večinskega paketa delnic se je prva odzvala družba Apurna, skupna firma francoske družbe Danone in srbskega košarkarja Vlade Divca. Družba je komisiji za vrednostne papirje poslala ponudbo, v kateri je navedla, da je pripravljena plačati za delnico 17.500 dinarjev takoj, preostalih 2500 dinarjev, kolikor manjka do najnižjega zneska iz javne ponudbe države za prodajo večinskega paketa, pa v enem letu, in sicer če bo Knjaz Miloš dosegel ustrezne poslovne rezultate. Komisija je 18. oktobra prižgala zeleno luč za ponudbo Apurne, vendar je štela, da sta Danone in Divac pripravljena prevzeti 50,01 odstotka ponujenih delnic in za vsako plačati le 17.500 dinarjev.

Kot je sporočil delniški sklad, velja ponudba družbe Apurna do 7. novembra, zadnji dan za vložitev konkurenčnih ponudb je 1. november, ko naj bi bile vse tudi odpečatene. Vse ponudbe bo mogoče izboljšati do 15. novembra, tri dni pozneje pa naj bi bilo znano, kdo je najboljši ponudnik. Kot je pred dnevi še sporočila agencija za privatizacijo, bo zadnji dan za prevzem delnic Knjaza Miloša 22. novembra.

Vmes se je v ozadju ponovno veliko dogajalo. Najprej, 25. oktobra, je sekretariat za notranje zadeve v Kragujevcu podal kazenski ovadbi proti direktorici in solastnici ter managerju borzno posredniške hiše Emissio Broker, Katarini Cerovič in Bošku Markoviču, zaradi utemeljenega suma, da sta z nezakonito prodajo delnic družbi FPP Balkan Limited omogočila prevzem 25 odstotkov kapitala Knjaza Miloša.

Osumljenca naj bi namreč ponaredila naloge za deponiranje in prodala delnice 20 malih delničarjev družbe iz Arandjelovca britanskemu investicijskemu sladu, čeprav so jih ti želeli pridružiti paketu državnega delniškega sklada. Cerovičeva in Markovič naj bi na ta način omogočila britanski družbi pridobitev 25 odstotkov delnic srbske družbe, kolikor je tudi bilo potrebno, da bi bila njena ponudba razglašena za uspešno.

Dan pozneje, 26. oktobra, so se predstavniki srbske agencije za privatizacijo na sedežu Knjaza Miloša sestali z upravo ter malimi manjšinskimi delničarji in dogovorili, da ne bodo dovolili dokapitalizacije te družbe. Sprejetje tega sklepa na skupščini delničarjev naj bi skladu FPP Balkan Limited, ki je že kupil 25 odstotkov delnic Knjaza, objavil pa je tudi prevzemno ponudbo za dodatnih 10 odstotkov delnic, preprečilo domnevno načrtovano dokapitalizacijo, s katero bi postal večinski lastnik družbe.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 28.10.2004:
19:05: Upravni odbor GZS podprl obvezno članstvo v zbornici (zbirno)

18:34: Odločitev o obveznem članstvu v GZS je sprejel zakonodajalec

18:01: Šušteršič: Razlike med "staro" in "novo" vlado na področju strategije razvoja Slovenije so le delno vsebinske

16:37: Zelena luč Pivovarni Laško za prevzem Knjaza Miloša

16:32: Delavci Elektrokovine Orodjarne začeli stavkati

15:52: Vlada o gospodarskih temah

15:39: Primorje povečuje osnovni kapital

15:14: Vlada sprejela uredbo o prostorskem redu Slovenije

14:56: Prispeli ponudbi za ohranitev 30 delovnih mest v blejskih Vezeninah

14:50: SBI 20 malenkost navzgor (daljše)

14:48: Krkine nagrade mladim ustvarjalcem kot posebna podpora znanosti

14:35: Novi elektronski telefonski imenik z vrsto novosti

14:32: V svetu delavcev portoroškega Casinoja so zaskrbljeni nad razmerami v družbi

14:14: Neuspešna prva prodaja premoženja STT Strojegradnje

14:03: Tečajna lista Banke Slovenije

13:58: NLB bo imela v postopku za prevzem novosadske Continental banke tri tekmice

13:39: MID: VeriSign je z nepreverjenimi informacijami Sloveniji povzročil škodo

13:33: Avstrijska zavarovalnica Wiener Staedtische odprla podružnico v Ljubljani

13:28: Po obnovljenem odseku regionalne ceste varneje skozi Bizeljsko

13:19: MOL razdelil 35 milijonov tolarjev subvencij za povezovanje podjetij v grozde

13:06: SBI 20 malenkost navzgor (krajše)

12:44: Era v hrvaški Podravski Slatini odprla novo prodajalno Adut

11:43: Slovenske medbančne obrestne mere (SITIBOR) na dan 28. oktober 2004

11:32: Ekološki kmetje želijo ob vedno bolj razširjenih GSO ustrezno zaščito

10:10: Prevent Invest porabil že 12 milijonov evrov za pripravo projekta Novi Kolizej

09:19: Delavci Tekstilne tovarne Prebold danes ne bodo prejeli 65 odstotkov avgustovske plače

09:09: Obrestne mere na medbančnem denarnem trgu

07:19: Tečajna lista Nove Ljubljanske banke d.d.

00:30: Upravni odbor GZS danes tudi o predlogu prostovoljnega članstva

00:30: Letošnji ekosimpozij Alpe - Jadran o ekološkem kmetijstvu in GSO

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde