Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Nihalka na Vogel že v polnem zagonu

Čas: 13.8.2001 17:01:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Bohinj, 13. avgusta (STA) - Nova nihalna žičnica na Vogel, ki je začela obratovati 7. avgusta, je na svoj peti dan obratovanja prepeljala prek 3000 potnikov in s tem podrla rekord žičnice na Voglu. Po besedah direktorja Žičnic Vogel Jožeta Resmana naj bi v prihodnje nova žičnica letno prepeljala tudi do 190.000 potnikov, medtem ko jih je stara prepeljala do okrog 140.000. Skupna vrednost naložbe v novo nihalko na Vogel, ki spada med najbolj sodobne in strme v Evropi, znaša 1,56 milijarde tolarjev, prepelje pa lahko 950 oseb na uro, kar je trikrat več kot stara nihalka.

Podjetje Žičnice Vogel, ki se je lastninilo leta 1999, je sredstva za omenjeno naložbo pridobilo iz dokapitalizacije in bančnega kredita. Ker pa so izpadla predvidena sredstva ministrstva za turizem ter občin Bohinj in Bled, bo letos izvedena dodatna dokapitalizacija, s katero se bodo dokončno pokrile vse obveznosti iz investicij. Zaradi tega in nespoštovanja dobavnih rokov s strani francoskega dobavitelja Poma je prišlo do zamujanja pri izgradnji. Slovenski izvajalci rekonstrukcije so namreč svoje delo zaključili že decembra lani. Trenutno je največji lastnik Žičnic Vogel država, ki ima v lasti 38,6 odstotka žičnic, sledijo pa ji Sklad za regionalni razvoj z 29,5 odstotka, Slovenska razvojna družba, Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba (vsi trije po 7,4 odstotka).

Kot je znano, bi morala nova žičnica na Vogel začeti obratovati že v drugi polovici prejšnjega meseca, vendar so nadzorni organi in pristojni inšpektorji s strani Zavoda za gradbeništvo Slovenije na tehničnem pregledu julija ugotovili, da v predloženi dokumentaciji francoskega dobavitelja Poma ni vseh potrebnih certifikatov in izračunov, ki jih zahteva slovenska zakonodaja. Po ponovnem tehničnem pregledu 6. avgusta je nova žičnica izpolnjevala vse pogoje za pridobitev obratovalnega delovanja.
Sicer pa je nova nihalka dolga 1662 metrov, od stare pa bo hitrejša za meter na sekundo in se bo premikala s hitrostjo do devet metrov na sekundo. Odslej minimalni skupni čas vožnje in praznjenja vozila tako znaša le 305 sekund. Večji sta tudi obe kabini (t. i. vozili) nihalke. Vsaka lahko naenkrat namesto 27 oseb (toliko jih je lahko prepeljala stara nihalka) pelje 80 oseb.

Večjo varnost nove nihalke omogočajo brezžični telekomunikacijski sistem za upravljanje naprave, računalniški krmilni sistem za upravljanje celotnega procesa transporta, merilni sistem za kontrolo delovanja in kvalitete vlečne vrvi (preko 200 kontrolnih mest) in pomožni pogon, ki v primeru okvare omogoči nadaljevanje nihalkine poti do cilja.

Kot je še pojasnil Resman, naj bi v drugi fazi rekonstrukcije žičnice Vogel bila izvedena še obnova sedežnic in izgradnja restavracije na končni postaji nove nihalke.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 13.8.2001:
19:16: Padec dobička pri Scandinavian Airlines System

17:01: Nihalka na Vogel že v polnem zagonu

16:35: Tretji Modni utrip za revitalizacijo slovenske modne industrije

16:19: Izključitev delnic AA1N ter sprejem delnic AAFR in AAPR v trgovanje na prostem trgu

15:05: SBI 20 začel teden s padcem (daljše)

14:41: Tečajna lista Banke Slovenije

14:15: Tečajna lista Nove Ljubljanske banke d.d.

13:34: Vlada dodelila subvencije avtobusnim prevoznikom

13:22: SBI 20 začel teden s padcem (krajše)

11:58: Povprečne obrestne mere na medbančnem denarnem trgu in obseg posojil

11:41: Delničarji Mure o spremembi statuta

10:27: Celjske mesnine ob polletju razmeroma uspešne

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde