Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

DZ sprejel dva davčna zakona; pozno v noč o ukrepih vlade (zbirno)

Čas: 22.12.2008 23:42:00
Kategorija: Državni zbor / Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 22. decembra (STA) - DZ je na izredni seji soglasno sprejel noveli zakonov o davčnem postopku ter dohodnini, dva ukrepa iz 800 milijonov evrov vrednega paketa ukrepov vlade za blažitev posledic finančne krize. Zatem je opravil še razpravo o ukrepih vlade za blažitev posledic finančne krize ter ocenil, da gre za konsistenten sveženj ukrepov.

Zahtevo za sklic izredne seje je vložilo 30 poslancev opozicijskih SDS, SLS in SNS, ki so uvodoma nasprotovali predlogu, da se še pred to točko po nujnem postopku sprejme predloga novel omenjenih zakonov. "Le na ta način bosta lahko oba zakona objavljena in začela veljati še v letošnjem letu," je pojasnil predsednik DZ Pavel Gantar.

Prenovljeni zakon o davčnem postopku prinaša spremembe pri določitvi višine akontacij davka od dohodkov pravnih oseb, medtem ko se z novelo zakona o dohodnini davčno razbremenjuje samostojne podjetnike, kmete in druge fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. V obeh primerih si lahko zavezanci po besedah ministra za finance Franca Križaniča nadejajo po 50 milijonov evrov koristi.

Dosedanji ukrepi vlade so po besedah Andreja Vizjaka (SDS) gasilsko, predvsem pa socialno naravnani. Niso pa usmerjeni v tezo, da je lahko kriza izziv oz. priložnost za slovensko gospodarstvo, je bil kritičen. Manjkajo predvsem ukrepi, s katerimi bi zdravim podjetjem, ki poslujejo z dobičkom, imajo zdrave razvojne programe in nišne trge, z novimi razbremenitvami omogočili, da se hitro prestrukturirajo in prilagodijo zahtevam na trgu, je dejal.

Predsednika vlade Boruta Pahorja je vprašal, kateri ukrep vlade ta trenutek deluje. "Le eden - dvig trošarin," si je sam odgovoril. "Noben drug ukrep ne deluje, samo ta, s katerim je vlada dodatno obremenila gospodarstvo in gospodinjstva. In vi se čudite temu naslovu sklica za izredno sejo," je dejal.

Vizjak je pozdravil napovedano subvencioniranje skrajšanega delovnega časa ter pravkar sprejete razbremenitve davčnih postopkov. Podprl je tudi davčno razbremenitev samostojnih podjetnikov, vendar hkrati zahteval znižanje davkov za celotno gospodarstvo. Ukrepi vlade gredo v pravo smer, a niso zadostni, je predstavitev zahteve za sklic izredne seje sklenil Vizjak.

Ne gre za vprašanje poguma, gre za vprašanje denarja, je odgovoril Pahor. Vlada se ni odločila za zvišanje olajšav v investicije in razvoj oz. jih je diferencirala, ker bi v nasprotnem primeru potrebovala dodatnih 150 milijonov evrov, je spomnil na umik predloga znižanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb iz parlamentarne procedure.

To ni zadnji paket ukrepov, ki jih bo predlagala vlada, je napovedal Pahor ter obljubil, da bodo pri tem upoštevali tudi nekatere predloge opozicije, ki se mu zdijo sprejemljivi. Vlada je pri izbiri ukrepov upoštevala predvsem takšne, ki imajo največje učinke na gospodarsko rast in zaposlenost, pa je povedal minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je napovedal, da bo vlada v prihodnjih dneh vložila v DZ predlog zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa, za izvrševanje katerega ima pripravljenih 230 milijonov evrov. Za tovrstne subvencije, ki jih bo mogoče koristiti že v januarju, obstaja med podjetji veliko zanimanje, je povedal.

Radovan Žerjav (SLS) je v razpravi vladi očital, da ni nemudoma ukrepala temveč se je ukvarjala z vsem drugim, "predvsem s kadrovskimi vprašanji". Paket ukrepov za blažitev posledic finančne krize je sprejela šele potem, ko so opozicijski poslanci predlagali sklic izredne seje.

Noveli zakona o davčnem postopku ter dohodnini predstavljata po besedah Janeza Janše (SDS) zaenkrat zgolj 20 odstotkov tega, kar je v začetku novembra predlagala že prejšnja vlada. Vlado je pozval, naj še enkrat razmisli o tem, ali se ne bi že v začetku leta 2009 odločila za postopno znižanje davka od dohodkov pravnih oseb za dodatni dve odstotni točki.

Janša je zagotovil, da še vedno podpirajo Pahorjev predlog o oblikovanju strateškega razvojnega partnerstva, tudi v političnem smislu. Vendar potrebujemo zdaj naslednji korak, je menil ter pojasnil, da ob pripravi ukrepov za naslednji dve leti ne bi smeli pozabiti na strategijo razvoja Slovenije, v kateri si je vlada leta 2005 zastavila cilj, v desetih letih preseči povprečno raven ekonomske razvitosti.

Franc Žnidaršič (DeSUS) je podprl dosedanje ukrepe in zavrnil očitke, da nova vlada ukrepa prepočasi. "Najbrž, spoštovani vlagatelji zahteve, ne mislite, da se lahko o več sto milijonov evrov vrednih ukrepih odloča na hitrico, tako kot bi vlekel belega zajca iz klobuka kakšen čarovnik," je vprašal.

Vili Trofenik (Zares) je zahtevo opozicije za obravnavo ukrepanja vlade v izogib in ublažitev krize označil za neke vrste mini interpelacijo. "Zaradi obravnave te točke ukrepi vlade niso prišli nič hitreje, ne bodo nič boljši, pa tudi nič slabši," je dejal.

Bojan Kontič (SD) je opozoril, da zdaj ni čas za nabiranje političnih točk. Čas je za ustrezno ukrepanje, je pozval in menil, da je razprava o ukrepih za odpravo ali ublažitev krize zelo utemeljena in potrebna tudi v DZ, saj lahko prinese še nove ideje za morebitne dodatne ukrepe. Tudi predstavnik narodnih skupnosti Laszlo Göncz je dosedanje ukrepe vlade podprl, a hkrati opozoril, da so po mnenju nekaterih prekmurskih gospodarstvenikov enostranski in do neke mere pisani na kožo podjetjem, ki so se že pred krizo ubadala z razmeroma velikimi težavami.

Po šestih urah razprave o ukrepanju vlade za blažitev posledic finančne krize je DZ sprejel sklep, ki so ga dopoldne na seji matičnega odbora DZ za finance in monetarno politiko oblikovali v poslanskih skupinah SD, Zares, DeSUS in LDS. Vladni sveženj ukrepov je takšen, da bo Slovenija omejevala naraščanje števila brezposelnih oseb, zagotavljala ustrezno likvidnost podjetij ter ohranjala konkurenčnost na mednarodnih trgih, je zapisano.

Z drugim sklepom, ki so ga oblikovali predlagatelji sklica izredne seje, pa je DZ vlado pozval, naj mu tekoče in izčrpno poroča o dogajanju in posledicah svetovne finančne in gospodarske krize, zlasti na tisto dogajanje in posledice, ki vplivajo na slovensko gospodarstvo.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 22.12.2008:
10:52: Adria Mobil z novim letom na 36-urni delovnik

10:42: Tečaji delnic na Ljubljanski borzi ob začetku tedna negativni

10:27: Jamnik ni več v upravi Probanke

11:30: Izteka se rok za oddajo ponudb za nakup nepremičnin Oljarice

10:55: Potekel rok za prijavo terjatev do Kroja v likvidaciji

12:30: Rudnik Trbovlje-Hrastnik letos z bilančno izgubo

04:00: Danes se izteče razpis za raziskovalno-razvojne dejavnosti podjetij

06:00: Skrajšan delovni čas bank pred božično-novoletnimi prazniki

09:15: Lastniki ormoške Carrere Optyl potrdili odpuščanje 300 ljudi

09:13: Januarja bo brez dela ostalo 54 delavcev metliške Beti Mode

12:26: V prvih 11 mesecih za odstotek več prenočitev

12:02: V prvih treh četrtletjih prodanih tretjina manj rabljenih stanovanj

13:45: Šimonka za Delo FT: V Siju letos za 15 odstotkov nižji ocenjeni čisti dobiček

13:42: Sindikat in aktiv novinarjev Dela proti enotirnemu upravljanju

13:19: Ljubljanska borza: Osrednja indeksa za dobre tri odstotke nižje (krajše)

13:10: Na skupščini EGP potrdili izključitev manjšinskih delničarjev

12:55: Norkring bo upravljal drugo omrežje DVB-T

14:39: Delo Prodaja v 2009 predvidoma z več kot 700.000 evrov dobička

14:32: Zaposleni v gostinstvu in turizmu vse bolj nezadovoljni

14:26: Luka Koper, Istrabenz in Intereuropa prodali deleže v Banki Koper

14:25: Za Gradis skupino G upniki predlagajo stečaj

14:13: OZS: Razvojne olajšave naj veljajo za vsa mikro in mala podjetja

14:05: Odbor za finance skozi vladne ukrepe za boj proti krizi

14:05: Trboveljski Rudis letos s 30 milijonov evrov prihodkov

13:59: Davčne izpostave na območju mesta Ljubljana na eni lokaciji

15:52: V Miklavžu zbirajo podpise proti uničenju tamkajšnjega gozda

15:44: Bernarda Trebušak bo Namo vodila še pet let

15:24: GZS: Ukrepi vlade v pravi smeri, a niso zadostni

15:20: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:18: Ljubljanska borza: Osrednja indeksa za dobre tri odstotke nižje (daljše)

15:16: POPRAVEK: Luka Koper, Istrabenz in Intereuropa prodali deleže v Banki Koper

16:14: Trgovinska zbornica z ukrepi za blažitev krize v avtomobilski industriji

16:11: Napovedane izpodbojne tožbe na sklepe skupščine Peciva

16:06: Svet ustanoviteljev javnih podjetij o prestrukturiranju LPP

16:01: Sazas doseglo prepoved prodaje nekaterih zgoščenk Dallasa

17:42: Letos prodali 10 milijonov litrov vode costella

16:59: Uprava Darsa zadovoljna z delom v 2008

16:55: DZ sprejel spremembe pri dohodnini in davčnem postopku

18:15: Prebivalci Dobrove na referendumu proti zadrževalnikom

18:02: Zavarovalnica Triglav se približuje milijardi evrov zbranih premij

21:52: Pahor za TVS: Treba je ukrepati za naprej

23:42: DZ sprejel dva davčna zakona; pozno v noč o ukrepih vlade (zbirno)

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde