Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

BSA: Tretjina trgovcev napeljuje k namestitvi nezakonite opreme

Čas: 21.12.2008 10:00:00
Kategorija: Znanost in tehnologija / Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 21. decembra (STA) - Tretjina slovenskih trgovcev napeljuje k namestitvi nezakonite programske opreme, je moč razbrati iz rezultatov zadnjega izvajanja programa skrivnih nakupov, ki je potekalo v predprazničnem času in ga je izvedla organizacija BSA.

Strokovno usposobljeni sodelavci organizacije so pristnost programske opreme različnih ponudnikov ugotavljali pri podjetjih po vsej Sloveniji, e sporočil pravni svetovalec organizacije Business Software Alliance (BSA) v Sloveniji Rok Koren.

Rezultati po končanem izvajanju programa skrivnih nakupov kažejo, da je 66 odstotkov obiskanih prodajalcev ponudilo zakonito programsko opremo, 15 odstotkov prodajalcev pa je napeljevalo k nezakoniti namestitvi programske opreme, s tem da so priporočili, naj si kupci nezakonito programsko opremo poiščejo na internetu oz. so pri nezakoniti namestitvi predlagali pomoč prijatelja.

Enajst odstotkov obiskanih prodajalcev je ponudilo namestitev nezakonite programske opreme v trgovini ali na domu kupca, sedem odstotkov prodajalcev pa je hotelo ponujeno namestitev nezakonite programske opreme tudi zaračunati.

Skrivni kupci, ki jih je za namen raziskave usposobila organizacija BSA, so tokrat pod drobnogled vzeli tudi strokovno znanje prodajalcev - poznavanje programske opreme, razlike med programsko opremo in različnimi načini licenciranja ter poznavanje tveganj namestitve nezakonite programske opreme.

Pri poznavanju programske opreme je večina trgovcev prikazala srednje ravni znanja, z oceno dobro je bilo ocenjenih 33 odstotkov obiskanih trgovcev, nezadovoljivo znanje glede programske opreme pa je prikazalo 35 odstotkov prodajalcev.

Najslabše so se obiskani prodajalci odrezali pri poznavanju tehničnih tveganj, povezanih z namestitvijo nezakonite programske opreme - nezadovoljivo znanje je izkazalo kar 58 odstotkov obiskanih trgovcev, slabše pa so se odrezali tudi pri poznavanju razlik med programsko opremo in različnimi načini licenciranja, kjer je nezadovoljivo znanje prikazala skoraj polovica vseh obiskanih prodajalcev.

Namen programa skrivnih nakupov, ki temelji na osebnem obisku skrivnih kupcev, je zaščititi in osveščati tako prodajalce kot kupce. Ti morajo biti ob nakupu pozorni predvsem na to, da se programska oprema nahaja v originalni embalaži in da je opremljena s certifikatom o avtentičnosti ali drugimi dokazi o legalnosti, prodajalec pa mora kupcu ob nakupu na računu tudi jasno navesti predmet nakupa ter priložiti vso potrebno dokumentacijo, poudarjajo v BSA.

BSA je vodilna organizacija, namenjena spodbujanju varnega in zakonitega digitalnega sveta. BSA nastopa v imenu svetovne industrije komercialne programske opreme pred državnimi organi in na mednarodnem trgu.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 21.12.2008:
08:09: Oktobra v slovenski industriji nižji prihodki in nova naročila

10:00: BSA: Tretjina trgovcev napeljuje k namestitvi nezakonite opreme

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde