Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Vlada v začetku leta 2009 načrtuje rebalans

Čas: 20.12.2008 8:22:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 20. decembra (STA) - Vlada namerava kmalu po novem letu pripraviti rebalans državnega proračuna za leto 2009, saj bodo prihodki za dobrih sto milijonov evrov nižji od načrtovanih, izdatki pa za več kot 400 milijonov evrov višji. Proračunski primanjkljaj, ki bi moral po sprejetem proračunu znašati 0,3 odstotka BDP, bo tako dosegel 1,7 odstotka BDP.

DZ je proračun za leto 2009 hkrati z letošnjim sprejel novembra lani, ko je bilo načrtovanih za 8,99 milijarde evrov prihodkov ter 9,11 milijarde evrov izdatkov. Ob upoštevanju zadnjih makroekonomskih napovedi, po katerih se bo gospodarska rast že letos precej upočasnila, ter ob upoštevanju medtem sprejetih novih zakonskih obveznosti pa bodo proračunski prihodki prihodnje leto znašali le še 8,87 milijarde evrov. Odhodki se bodo po novih izračunih povečali na 9,52 milijarde evrov.

Posledično bo proračunski primanjkljaj namesto 125,4 milijona evrov oz. 0,3 odstotka BDP prihodnje leto znašal 650,9 milijona evrov, kar je 1,7 odstotka BDP, ugotavlja vlada.

Za 113,2 milijona nižje prihodke od načrtovanih je najbolj "zaslužna" dohodnina, ki se je bo v proračun steklo kar za 129,4 milijona evrov manj, kot pa je vlada načrtovala še pred letom dni. Po drugi strani pa bodo prihodki iz naslova trošarin zvišali, saj je vlada ugotovila, da je zdaj zaradi padanja cen nafte na svetovnih trgih za to ugoden trenutek.

Med izdatki se bodo najbolj povečali izdatki za plače ter za socialne transfere. Pri pripravi rebalansa bo morala vlada upoštevati nove dodatne obveznosti zaradi novo sprejete zakonodaje, torej brezplačne vrtce, brezplačno dijaško prehrano, povečane otroške dodatke in nov plačni sistem. S tem se zožuje prostor za povečevanje investicijskih odhodkov, kar po oceni vlade zagotovo ne bo prispevalo k razvojni naravnanosti proračuna.

Medtem ko novembra lani sprejeti razrez državne blagajne predvideva, da bo Slovenija prihodnje leto zabeležila 4,1-odstotno gospodarsko rast, pa bo ta po zadnjih izračunih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj le še 1,1-odstotna. Krepko se bo upočasnila tudi rast izvoza in uvoza, prav tako bo nižja od načrtovane potrošnja, medtem ko naj bi obseg investicij namesto 2,6-odstotne rasti zabeležil zmanjšanje za dva odstotka.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 20.12.2008:
08:47: Zaključen prvi del Kariernega kluba Hidrie

08:28: Obseg poštnih storitev v tretjem četrtletju znatno večji

08:22: Vlada v začetku leta 2009 načrtuje rebalans

09:52: Mariborsko Pohorje z novo šestsedežnico

09:38: Bratož za Sobotno prilogo: O poslovnem izidu je težko govoriti

09:56: Zavod: Genetska metoda le ena od metod za spremljanje populacije medvedov

11:09: V veljavo stopila uredba o odobritvi posojil

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde