Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Obseg poštnih storitev v tretjem četrtletju znatno večji

Čas: 20.12.2008 8:28:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo / Znanost in tehnologija


Ljubljana, 20. decembra (STA) - Število poštnih pošiljk v tretjem četrtletju letos se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za 24,2 odstotka na 267 milijonov. To je bilo hkrati tudi največje povečanje v tej časovni primerjavi v zadnjih petih letih, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Na ugoden rezultat je odločilno vplival domači promet, obseg iz primerjalnega obdobja pa je presegel tudi mednarodni promet. Povečalo se je število v tujino namenjenih kot tudi od tam prispelih poštnih pošiljk, ugotavljajo statistiki.

Kot je za to časovno primerjavo običajno, dodajajo, domači promet z 267 milijoni poštnih pošiljk v tretjem četrtletju letos ni dosegel ravni prejšnjega četrtletja. Obseg izmenjave poštnih pošiljk v mednarodnem prometu pa se od drugega na tretje četrtletje leta praviloma poveča; v letu 2008 se je povečal za 23 odstotkov.

Obseg devetmesečnega prometa je za 14,2 odstotka presegel raven iz tega obdobja v letu 2007, kar je najvišje povečanje od leta 2005. Močno se je povečal obseg domačega prometa, pri mednarodnem prometu pa je bila rast nižja (za štiri odstotke).

Skupni promet fiksne telefonije v tretjem četrtletju letos s 372 milijoni minut pogovorov ni dosegel ravni tretjega četrtletja 2007. Domači promet je bil v tej primerjavi manjši skoraj za sedem odstotkov, mednarodni promet pa se je nekoliko povečal.

Upad prometa v letošnjem tretjem četrtletju statistični urad ugotavlja tudi v primerjavi s predhodnim četrtletjem. Upad je bil pri domačem prometu izrazitejši kot pri prometu, usmerjenem v tujino.

S prikazanim prometom je zbirni rezultat od januarja do septembra letos dosegel 95 odstotkov realizacije tega obdobja v letu 2007. Obseg domačega prometa je upadel, obseg mednarodnega prometa pa se je povečal.

Število telefonskih priključkov na fiksni lokaciji pa ne sledi zmanjševanju obsega telefonskega prometa iz teh lokacij. Konec septembra 2008 je bilo v uporabi 867.000 priključkov, od tega je bila dobra petina VoIP-priključkov, to je takih, ki delujejo na osnovi internetne tehnologije.

Uporabniki storitev mobilnih telefonskih omrežij pa so v tretjem četrtletju ustvarili 749 milijonov minut prometa, to je za 7,4 odstotka več kot v istem četrtletju lani. Pri tem sta bila rezultata domačega in mednarodnega prometa - slednji pomeni pet odstotkov vsega prometa iz mobilnih omrežij - pozitivna.

Glede na predhodno četrtletje pa se je domači promet v tretjem trimesečju letos zmanjšal, mednarodni promet pa znatno povečal.

Zbirni rezultat kaže, da je promet v prvih devetih mesecih letos skoraj za desetino presegel realizacijo v enakem obdobju leta 2007. Rast mednarodnega prometa je zaostajala za domačim.

Med uporabniki mobilnega omrežja - njihovo število je v opazovanem obdobju preseglo dva milijona - je bilo 63 odstotkov takih, ki so imeli sklenjeno naročniško razmerje, drugi pa so storitve mobilnega omrežja uporabljali s pomočjo predplačniške SIM-kartice.

Povprečen uporabnik je v tretjem četrtletju letos uporabljal mobilno omrežje za govorne storitve 6,2 ure, pogovori iz posameznega priključka na fiksni lokaciji pa so v tem obdobju trajali povprečno 7,2 ure.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 20.12.2008:
08:47: Zaključen prvi del Kariernega kluba Hidrie

08:28: Obseg poštnih storitev v tretjem četrtletju znatno večji

08:22: Vlada v začetku leta 2009 načrtuje rebalans

09:52: Mariborsko Pohorje z novo šestsedežnico

09:38: Bratož za Sobotno prilogo: O poslovnem izidu je težko govoriti

09:56: Zavod: Genetska metoda le ena od metod za spremljanje populacije medvedov

11:09: V veljavo stopila uredba o odobritvi posojil

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde