Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Sindikati javnega sektorja proti zamrznitvi izvajanja plačnega sistema

Čas: 16.12.2008 14:46:00
Kategorija: Notranja politika / Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 16. decembra (STA) - Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja se je danes odzvala na predlog delodajalcev za zamrznitev izvajanja plačnega sistema v javnem sektorju: "Javni uslužbenci smo se v času izjemne gospodarske rasti od leta 2002 odpovedovali redni uskladitvi plač, ki nam je pripadala, zato terjamo samo tisto, kar nam pripada iz preteklih obdobij."

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se zavedajo resnosti okoliščin, v katerih se je znašlo svetovno gospodarstvo, vendar zavračajo teze, da bo uveljavitev novega sistema plač v javnem sektorju vplivala na konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Po njihovem mnenju mora kapitalizem kot model "najti nove odgovore na vprašanja, ki so povezana s plemenitenjem kapitala, saj so kapacitete delavcev, tako v gospodarstvu kot v javnem sektorju, izčrpane".

Opozarjajo, da vstop v nov plačni sistem ne pomeni vsesplošnega dvigovanja plač v javnem sektorju, temveč nov dogovor o prerazporeditvi sredstev za plače, ki so jih javni uslužbenci od leta 2002 naprej v ta namen zbirali. Še več, zbirali jih bodo do dokončne odprave ugotovljenih nesorazmerij, to je do leta 2010.

Ob tem navajajo, "da so se zaposleni v realnem in javnem sektorju ter njihovi sindikalni predstavniki desetletje odpovedovali upravičeni delitvi plodov ugodne gospodarske klime, v pričakovanju, da bo to koristilo splošnemu napredku naše družbe in dvigu standarda vseh državljank in državljanov Republike Slovenije". Sedaj pa se je po njihovem izkazalo, "da so žetev opravili drugi, pridelek spravili in bi sedaj za nameček želeli na plečih davkoplačevalcev zavarovati pridobljeno premoženje".

"Čudi nas predvsem dejstvo, da samooklicani posamezniki in delodajalske organizacije komentirajo zadeve, ki jih ne poznajo v vseh podrobnostih in razsežnostih," navajajo v pogajalski skupini. Po njihovem mnenju so vodilni gospodarstveniki, "ki vodijo podjetja in se združujejo v bolj ali manj reprezentativnih organizacijah, dolžni z vso resnostjo skrbeti za konkurenčnost svojih podjetij in konkurenčnost njihovih zaposlenih na trgih dela in ne da zahtevajo zamrznitev rezultatov socialnega dialoga, ki so ga dosegli reprezentativni sindikati javnega sektorja in vlada".

Direktorji in direktorice finančnih in gospodarskih družb naj predlagajo predvsem rešitve, ki jih kot svoj prispevek načrtujejo sami zase, torej ne le za delavce. V sindikatih pričakujejo, "da bodo prevzeli svoj del odgovornosti in svoje nedoslednosti in nesposobnosti ne bodo skrivali za kazanjem s prstom na tiste slovenske delavce in njihove sindikate, ki so s svojim odpovedovanjem pravični delitvi povečanega družbenega bruto proizvoda v preteklosti, omogočili zgodbe o uspehu".

Sindikati javnega sektorja tako od nosilcev odločanja v gospodarskih družbah pričakujejo, da bodo postregli z učinkovitimi rešitvami za nastali položaj, ki ne bodo v breme državnega proračuna, in da ne bodo iskali poceni izgovorov za svojo nekompetentnost na račun tistih, ki svoje delo vestno opravljajo.

Prav tako pričakujejo, da bo nova vlada s pristojnim ministrstvom v najkrajšem času našla čas za pogovor in dogovor z njimi o nadaljnjem izvajanju plačnega sistema, vključno z odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti.

Na predlog petih združenj delodajalcev se je s posebnim sporočilom za javnost odzval tudi republiški odbor Sindikata državnih organov Slovenije (SDDO), ki vlado poziva naj ne posega v dogovorjeno dinamiko odpravljanja nesorazmerij plač v javnem sektorju in predvideno indeksacijo plač v obdobju 2009-2010.

Republiški odbor SDDO navaja, da je vseh pet združenj delodajalcev vladi v ponedeljek poslalo dokument s pozivom in izborom njihovih ukrepov za ublažitev posledic krize v gospodarstvu. Med "sistemskimi ukrepi za povečanje konkurenčnosti v letu 2009/2012" pa so med drugim predlagali tudi zamrznitev izvajanja zakona o plačah v javnem sektorju in se zavzeli za izločitev nekaterih poklicnih skupin (učitelji, zdravniki, sodniki) iz sistema plač v javnem sektorju.

"Takšna stališča in predloge odločno zavračamo," so sporočili iz republiškega odbora SDDO. Ob tem poudarjajo, da podatki in dejstva dokazujejo, da je v obdobju 2002-2008 povprečna realna rast plač v javnem sektorju zaostajala za realno rastjo produktivnosti in tudi za povprečno rastjo plač v zasebnem sektorju. V obdobju 2004/2008 in v letu 2009 pa se del indeksacije plač tudi namenja za odpravo nesorazmerij plač.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 16.12.2008:
00:30: Od danes cenejša 98-oktanski bencin in kurilno olje

09:22: Bobinac za Finance: V Gorenju z novim letom z nižjimi plačami in 36-urnim delavnikom

10:50: Tečaji na Ljubljanski borzi drsijo vse nižje

10:04: Tufek za Večer: Izguba Adrie Airways bo minimalna

09:55: Petrol čaka Istrabenzove predloge glede povezovanja

11:09: Obora za finance seznanjen s predlogom uredbe o odobritvi posojil

11:00: Bovški hotel Kanin odslej tudi s centrom dobrega počutja

12:55: Nacionalno turistično združenje danes praznuje 15 let

12:53: Erjavec: EU naj ostane vodilna v boju s podnebnimi spremembami

12:05: Avtobusni prevozniki vztrajajo pri svojih zahtevah

11:55: Oktobra v Sloveniji 6,6-odstotna stopnja brezposelnosti

13:24: Ljubljanska borza: Indeksa še izgubila (krajše)

13:53: Pahor in Lahovnik z obrtniki o ukrepih zoper krizo

13:13: Svet Banke Slovenije o strateškem načrtu do leta 2012

11:29: Svetlik: Obstoječi sistem je dober in se je sposoben odzvati na finančno krizo (intervju)

14:46: Sindikati javnega sektorja proti zamrznitvi izvajanja plačnega sistema

14:22: Trichet namignil na premor pri zniževanju obrestnih mer

15:39: KD Kapital Maksima Holdingu vrnil Istrabenzove delnice

15:10: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:47: Prevent Global z novo strategijo odprodaje premoženja družbe

16:05: Nadzorniki Datalaba podprli predlog uprave o sklicu skupščine

15:57: Dosegli dogovor o daljnovodu v Renčah

15:53: Ljubljanska borza: Indeksa še izgubila (daljše)

17:50: Mercator naj bi letos ustvaril 2,7 milijona evrov čistih prihodkov

17:45: Železnice odločitev o menjavi nadzornikov ocenjujejo kot razumno

17:44: Semolič: Direktiva o delovnem času korak nazaj v položaju delavcev

18:06: DZ sprejel novelo zakona o prevozih v cestnem prometu

19:44: Eles bo daljnovod Beričevo-Krško gradil tudi z evropskimi sredstvi

19:19: POPRAVEK: Mercator naj bi letos ustvaril 2,7 milijona evrov čistih prihodkov

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde