Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Pahor: Vlada o paketu ukrepov v četrtek (daljše)

Čas: 13.12.2008 16:32:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo / Notranja politika


Ljubljana, 13. decembra (STA) - Vlada bo paket ukrepov za blažitev posledic gospodarske negotovosti sprejela predvidoma v četrtek, je po današnjem posvetu vlade povedal premier Borut Pahor. Predlog bodo dokončno oblikovali v sredo, in sicer prek krizne skupine ministrov, strateškega gospodarskega foruma, posveta z vodji parlamentarnih strank in ESS.

Krizna skupina ministrov bo v ponedeljek in torek dokončno oblikovala paket ukrepov za blažitev gospodarske in finančne negotovosti, je napovedal Pahor. V sredo bo nato prvi sestanek strateškega gospodarskega foruma, ki ga je vlada imenovala na zadnji seji. O ukrepih bodo isti dan predvidoma razpravljali vodje vseh parlamentarnih strank, predvidena pa je tudi seja Ekonomsko socialnega sveta (ESS).

"Če bo kateri od predlogov diskutabilen, če bo imel kdo od socialnih partnerjev ali strateški gospodarski forum različne poglede na katerega od ukrepov, si bo vlada vzela še kakšen dan in bo ukrep premislila," je dejal premier.

Vodje parlamentarnih strank naj bi se ob ukrepih za četrtkovo sejo vlade pogovarjali tudi o pripravi seje DZ o reševanju problemov, povezanih s finančno in gospodarsko negotovostjo, za katero so dale pobudo opozicijske stranke, seznanil pa jih bo tudi o poteku diplomatskih aktivnosti med EU in Hrvaško glede hrvaških pristopnih pogajanj.

Pahor pobudo za sklic izredne seje sicer pozdravlja. Na seji bodo po njegovem imeli dve možnosti, in sicer, da se vsi skupaj, ne glede na to, ali so v koaliciji ali v opoziciji, usmerijo v prihodnost in reševanje težav, ali pa, da bi krivca za trenutno stanje iskali bodisi v prejšnji bodisi v sedanji vladi. "Za nastalo situacijo ni odgovorna prejšnja vlada. Povzročile so jo zunanje okoliščine," je dejal Pahor.

Poudaril je, da je treba ukrepe sprejeti hitro in preudarno, pri tem izkoristiti vse možnosti za dialog s socialnimi partnerji in opozicijo. To sicer zahteva več časa in truda, se je pa po njegovem mnenju na koncu to vedno odrazilo v boljših odločitvah.

Pahor memorandum s predlogi ukrepov delodajalcev pričakuje v ponedeljek, medtem ko naj bi ga sindikati predstavili v drugi polovici tedna. Bilo bi sicer "imenitno", pravi premier, če bi ga tudi sindikati uspeli uskladiti do sredine seje ESS, saj bi tako imeli oba memoranduma in vladni predlog ukrepov.

V četrtek bo vlada odločala o tistih ukrepih, pri katerih bo imela konsenz delodajalcev in delojemalcev ter opozicije, je napovedal Pahor, a dodal, da bo vlada morda sprejela tudi kakšnega od ukrepov, za katerega ne bo dobila soglasja katerega od partnerjev, "če bomo presodili, da je ta ukrep neizogiben".

Ena od dilem sta predloga o davčnih olajšavah, ki ga je pripravila prejšnja vlada, in o znižanju prispevne stopnje za delodajalce za socialne prispevke. Po Pahorjevih besedah so glede tega, kateri od teh dveh ukrepov, če nista komplementarna, bi bil primernejši, ločena mnenja tako med delojemalci kot delodajalci ter tudi znotraj krizne skupine ministrov. "Mislim pa, ob svojem zelo šibkem znanju, da med obema obstaja presečna množica - izvozni del gospodarstva," je dejal Pahor.

Na srečanju v Bruslju, ko je vrh EU sprejel 200 milijard evrov vreden paket za pomoč gospodarstvu, je premieru, kot je dejal, postalo "popolnoma jasno", da se bodo morale države članice, vključno s Slovenijo, znajti po svojih najboljših močeh. "Ob upoštevanju strategije EU se bo Slovenija morala zanesti predvsem nase. Zato je treba združiti vse naše moči in znanje ter leto 2009, ki bo odločilno za daljši časovni rok, uspešno premagati," je dejal Pahor.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 13.12.2008:
09:35: Na SŽ božičnica, a ne za vodstvene delavce

09:25: Železnice v nedeljo z novimi pravilniki in novim voznim redom

09:19: Severna Primorska uresničuje 25 milijonov evrov vreden tehnološki park

09:04: Z elektromagnetnim sevanjem najbolj obremenjujejo mobilni telefoni

10:42: Podnebno konferenco končali brez dogovora o financiranju sklada za prilagajanje

10:30: Na Golteh se je danes uradno pričela smučarska sezona

12:41: Izvolili novega predsednika AMZS

12:07: Vlada na delovnem posvetu

12:04: Kocič za Delo: Predlagali bomo znižanje fiksnega dela plače uprave za polovico

15:39: Pahor: Vlada o paketu ukrepov v četrtek (krajše)

16:32: Pahor: Vlada o paketu ukrepov v četrtek (daljše)

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde