Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Kocič za Delo: Predlagali bomo znižanje fiksnega dela plače uprave za polovico

Čas: 13.12.2008 12:04:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 13. decembra (STA) - Uprava Zavarovalnice Triglav bo nadzornemu svetu predlagala, naj se fiksna plača uprave zniža za polovico, o variabilnem delu pa naj se odločijo lastniki, je v pogovoru za današnjo Sobotno prilogo Dela dejal predsednik uprave Triglava Andrej Kocič.

Uprava Triglava bo predlagala, naj se fiksna plača uprave zniža za polovico, za variabilni del pa naj se lastniki odločijo za kriterije in povedo, kaj bodo upravi dali, če jih bo uresničila. "Zdajšnji kriteriji so dobri, a v spremenjenih ekonomskih razmerah bodo lastniki morda ocenili, da je pomembnejši kriterij ohranitev delovnih mest ali kaj podobnega," je dejal Kocič.

Dodal je, da bo po drugi strani "katastrofalno, če bo Slovenija šla v smeri uravnilovke in se bodo počez uvajali ukrepi, ki bi bili enaki za vsa podjetja". Premiera Boruta Pahorja sicer podpira pri zavzemanju za razumno nagrajevanje in tako bodo tudi ravnali za leto 2008.

Uprava bo predlagala tudi prenovo sistema nagrajevanja in nadzora v hčerinskih družbah, pri čemer bi odpravila vse mesečne nagrade in uvedla simbolično sejnino za posamezno sejo.

Odločitev o namenitvi tretjine nagrade za rezultat v letu 2007 hišnim sindikatom je dokončna. "Če se je v državnih in poldržavnih podjetjih delalo drugače, potem tudi Triglava ne bi smeli tlačiti v drugačna merila," je dejal. Gre za več kot 100.000 evrov od 320.000 evrov nagrad za leto 2007, ki so jo nadzorniki Triglava upravi odobril 4. decembra. Poudarja, da gre za nagrado za leto 2007, ki da so jo v podjetjih s podobnim sistemom nagrajevanja sprejeli že pred meseci.

Kocič sicer meni, da je velik del "hajke" okrog nagrade upravi posvečen temu, kako "pod raznimi krinkami priti do nadzora nad Triglavom".

Glede višine dividend - od lanskega bilančnega dobička v višini 215,89 milijona evrov je za dividende namenjeno 0,25 evra bruto na delnico - je dajal, da je zavarovalnica lani ustvarila rekordni 43 milijonov evrov dobička, tako da je dividenda tudi temu primerno višja.

Na dobiček v letošnjem letu bodo vplivala izplačila škod zaradi naravnih katastrof (62 milijonov evrov) in izgube na kapitalskih trgih, tako da bi bil variabilni del plače za letos bistveno nižji. Kocič poudarja, da se mu lahko, kot predlaga premier, tudi odpovejo. Predsednik uprave sicer pričakuje, da bo zavarovalnica letos zabeležila milijardo evrov premije.

Zaradi krize zavarovalnica nima težav z likvidnostjo, se pa razmere glede pokritosti in kapitalske ustreznosti objektivno slabšajo. Tako kapitalsko ustreznost pregledujejo tedensko, uporabljajo notranje rezerve in prerazporejajo naložbe iz lastnih virov v kritno premoženje. Kocič je potrdil, da je Triglav podal vlogo na agencijo za zavarovalni nadzor, da bi ta odobrila obravnavo premoženja zavarovalnice v Abanki in NLB kot premoženja, ki bi ga lahko upoštevala pri pokritju kapitalske ustreznosti.

Glede podražitve premij, ki so začele veljati novembra, Kocič pravi, da so bile te nujne in so posledica velikih škod ob letošnjih naravnih katastrofah in nadaljnjih aktuarskih izračunov, ki na podlagi napovedi prihodnjih škodnih dogajanj določajo višino premije.

Kriza je pospešila potrebo po dokapitalizaciji - delničarji zavarovalnice so aprila letos na skupščini izglasovali soglasje upravi, da po predhodnem soglasju nadzornega sveta v obdobju do 25. aprila 2013 poveča osnovni kapital za do 15 odstotkov osnovnega kapitala zavarovalnice -, vendar je ne potrebujejo za urgentno reševanje kapitalske ustreznosti. Sicer se nanjo pripravljajo - terminski načrt je uprava sprejela novembra -, da bi jo lahko, ko bi jo potrebovali, hitro izvedli. "Toda videti je, da so tudi finančni državni ukrepi doma in po svetu obrodili določene sadove, hkrati pa tudi sami pospešeno uporabljamo vse notranje rezerve," je še dejal Kocič.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 13.12.2008:
09:35: Na SŽ božičnica, a ne za vodstvene delavce

09:25: Železnice v nedeljo z novimi pravilniki in novim voznim redom

09:19: Severna Primorska uresničuje 25 milijonov evrov vreden tehnološki park

09:04: Z elektromagnetnim sevanjem najbolj obremenjujejo mobilni telefoni

10:42: Podnebno konferenco končali brez dogovora o financiranju sklada za prilagajanje

10:30: Na Golteh se je danes uradno pričela smučarska sezona

12:41: Izvolili novega predsednika AMZS

12:07: Vlada na delovnem posvetu

12:04: Kocič za Delo: Predlagali bomo znižanje fiksnega dela plače uprave za polovico

15:39: Pahor: Vlada o paketu ukrepov v četrtek (krajše)

16:32: Pahor: Vlada o paketu ukrepov v četrtek (daljše)

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde