Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Z elektromagnetnim sevanjem najbolj obremenjujejo mobilni telefoni

Čas: 13.12.2008 9:04:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo / Znanost in tehnologija


Ljubljana, 13. decembra (STA) - K najvišji trenutni obremenitvi na vseh področjih izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem največ prispevajo mobilni telefon, in sicer 52 odstotkov, medtem ko bazne postaje mobilne telefonije prispevajo šest odstotkov, je pokazala študija o izpostavljenosti najrazličnejšim kombinacijam elektromagnetnih sevanj Inštituta za neionizirna sevanja.

Iz rezultatov meritev osebne izpostavljenosti na inštitutu zaključujejo, da je celotna izpostavljenost prebivalstva najrazličnejšim kombinacijam elektromagnetnih sevanj v Sloveniji v vseh primerih nizka. Najvišje vrednosti najdemo v mestnem okolju, kjer dosežejo približno 15 odstotkov dovoljene mejne vrednosti, so zapisali v sporočilu za javnost.

Med sevalnimi obremenitvami zaradi mobilnega telefona najbolj dominira prispevek v sistemu GSM, in sicer 35 odstotkov, v sistemu DCS 17 odstotkov ter v sistemu UMTS manj kot en odstotek.

Ostali viri elektromagnetnih sevanj, ki so jih izmerili z osebnim dozimetrom (radio, televizija, DECT, TETRA in brezžični internet), pa predstavljajo 42 odstotkov maksimalnih sevalnih obremenitev. Brezžični hišni telefon DECT (16 odstotkov) ter televizija in radio 21 odstotkov. V posameznih primerih so visokim trenutnim vrednostim elektromagnetnih sevanj izpostavljeni tudi uporabniki brezžičnih lokalnih računalniških omrežij Wi-Fi (pet odstotkov).

V splošnem je na podeželju izpostavljenost manjša kot v mestih. Vendar to ne velja za mobilne telefone, saj je na podeželju izpostavljenost le-tem v sistemu GSM in DCS večja kot drugje, saj so bazne postaje redkeje umeščene v prostor kot v mestih in je tako za prenos signala potrebna večja oddajna moč telefona.

Poleg mobilnih telefonov v nekaterih primerih v zadnjem letu pomembno k celotni sevalni obremenitvi prispevajo tudi brezžični Wi-Fi sistemi, ki jih uporablja čedalje več ljudi. Še posebno je to razvidno iz analize izpostavljenosti v domovih prostovoljcev, kjer uporaba brezžičnih Wi-fi usmerjevalnikov hitro narašča.

Rezultati študije kažejo, da smo najbolj izpostavljeni sevanju mobilnih telefonov. Zato je inštitut pripravil tudi nekatere nasvete za učinkovito zmanjševanje izpostavljenosti sevanjem. Ker mobilni telefon neprestano prilagaja svojo oddajno moč glede na jakost signala bazne postaje, ga raje uporabljamo na prostem izven stavb. Še posebno se je smiselno izogniti klicem v kleteh in garažah.

Ko pritisnemo tipko "kliči", bo mobilni telefon med vzpostavljanjem povezave deloval z največjo oddajno močjo. Zato na inštutitu svetujejo, da med vzpostavljanjem zveze telefon držimo v roki in ga ušesu približamo šele, ko se vzpostavi zveza. Če imamo mobilni telefon, ki lahko deluje tudi v UMTS frekvenčnem območju, raje uporabljamo to območje. Zaradi manjše največje oddajne moči mobilnega telefona na UMTS območju (0,25 W) in boljšemu pokritju z UMTS signalom v naseljih bo tudi izpostavljenost elektromagnetnim sevanjem manjša.

Med uporabo mobilni telefon držimo na spodnjem delu. Na zgornjem delu je namreč na zunanji strani vgrajena antena. Če z roko držimo telefon na mestu, kjer se nahaja antena, bo moral telefon zaradi premagovanja izgub - t.i. absorpcije elektromagnetnih sevanj v roki oddajati z večjo močjo. Z uporabo prostoročnega kompleta - vrvične slušalke se učinkovito znižajo sevalne obremenitve v glavi. To velja tudi za brezžične slušalke bluetooth.

Inštitut za neionizirna sevanja je v sodelovanju z Upravo za varstvo pred sevanji RS že drugo leto zapored izvedel študijo osebne izpostavljenosti, v katero je bilo vključenih 21 prostovoljcev. Vsak je 34 ur nosil napravo za merjenje osebne izpostavljenosti elektromagnetnim sevanjem SPY 121 v področju visokih frekvenc od 80 do 2500 megaherza, kjer se nahaja večina visokofrekvenčnih virov sevanja (radiodifuzija, mobilna telefonija, brezžične računalniške mreže in podobno).

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 13.12.2008:
09:35: Na SŽ božičnica, a ne za vodstvene delavce

09:25: Železnice v nedeljo z novimi pravilniki in novim voznim redom

09:19: Severna Primorska uresničuje 25 milijonov evrov vreden tehnološki park

09:04: Z elektromagnetnim sevanjem najbolj obremenjujejo mobilni telefoni

10:42: Podnebno konferenco končali brez dogovora o financiranju sklada za prilagajanje

10:30: Na Golteh se je danes uradno pričela smučarska sezona

12:41: Izvolili novega predsednika AMZS

12:07: Vlada na delovnem posvetu

12:04: Kocič za Delo: Predlagali bomo znižanje fiksnega dela plače uprave za polovico

15:39: Pahor: Vlada o paketu ukrepov v četrtek (krajše)

16:32: Pahor: Vlada o paketu ukrepov v četrtek (daljše)

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde