Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Konferenca: Posojilni krč in likvidnost podjetij največji težavi za gospodarstvo

Čas: 12.12.2008 16:18:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Konferenca Globalna finančna kriza in slovensko gospodarstvo v organizaciji ljubljanske ekonomske fakultete z Zvezo ekonomistov Slovenije.

To je na okrogli mizi v okviru konference o globalni finančni krizi in slovenskem gospodarstvu, ki sta jo danes v Ljubljani pripravila ljubljanska ekonomska fakulteta in Zveza ekonomistov Slovenije, poudaril predsednik uprave trgovske družbe Mercator Žiga Debeljak. Po njegovih besedah se podjetja v sedanjih razmerah ukvarjajo tudi z vprašanji tveganj, refinanciranja svojih obveznosti ter sposobnostjo poravnave obveznosti na strani svojih partnerjev.

"Ko razpravljamo o naboru ukrepov, je ključno, koliko manevrskega prostora imamo kot država na mednarodnih finančnih trgih," je opozoril minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in dodal, da na teh trgih "divja tretja svetovna vojna".
Ključni izziv je, ali bomo v Sloveniji uspeli pripeljati dovolj kapitala, nato bo treba sestaviti prioriteto ukrepov, je dejal. Po njegovih besedah ima Slovenija glede na proračunske projekcije za leto 2009 za približno odstotek BDP manevrskega prostora za razbremenitev gospodarstva.

Trenutno je največji problem likvidnost podjetij, je dejal minister. Ukrep razbremenitve stroškov dela bo po Lahovnikovem mnenju v prvi fazi najbolj ublažil razmere, v kateri se bo Slovenija znašla januarja. Vlada razmišlja o začasnem znižanju prispevne stopnje za socialno varnost za tri odstotne točke. Skupaj z odpravo davka na izplačane plače z letom 2009 bi to pomenilo likvidnosti premik v gospodarstvu za 600 milijonov evrov.

Omenil je tudi pomoč malim in srednje velikim podjetjem prek različnih vzvodov, pomembno vlogo pri zavarovanju poslov na tujih trgih, kjer so slovenska podjetja izpostavljena valutnim tveganjem, pa bo imela tudi banka SID. "Leto 2009 ne bo nobeno lepo leto, ne glede na ukrepe," je poudaril Lahovnik. Vlada bo nabor ukrepov sprejela decembra, je dejal, uveljavimo pa jih "lahko tudi s 1. februarjem in ne s 1. januarjem 2009".

Lahovnik se je strinjal z ekonomistom Jožetom Damijanom, da bo veliko odvisno od dogajanja v tujini, saj Slovenija izvozi 71 odstotkov BDP. Damijan je med ukrepi izpostavil pospešitev likvidnosti v finančnem sektorju, ohranitev čimveč denarnega toka v podjetjih - sveženj davčnih sprememb naj bi gospodarstvu prinesel milijardo evrov oz. 2,3 BDP - ter spodbujanje potrošnje gospodinjstev. Opozoril je na nujnost hitrega ukrepanja, če ne bo negativen učinek na gospodarstvo velik, predvsem v obliki odpuščanj.

Predsednica uprave SKB banke Cvetka Selšek je izrazila dvom, da je žarišče požara, ki je nastal v finančnem sektorju, že pogašeno. ZDA, EU bi morale po njenem mnenju odkriti prave vzroke krize, saj je čiščenje bilanc bank tudi posledica lastne naložbene politike. Država bo po njenih besedah pomagala, a vsak mora sam narediti načrt za izhod iz krize. Problem z likvidnostjo je po njenih besedah tudi posledica privatizacije, ki je temeljila na kratkoročnih posojilih. Banke se bodo morale potruditi pri refinanciranju posojil za podjetja, ki so razvojno usmerjena, je menila.

Na trgu danes ni več konkurence podjetij, ampak konkurenca držav, je razmere opisal predsednik uprave Unicredit Banke Slovenija France Arhar. Kot veliko prednost je izpostavil, da država ni porabila lastniškega kapitala. Glede pomoči gospodarstvu je menil, da bo prihodnje leto zaradi nižje inflacije uskladitev plač z rastjo cen življenjskih potrebščin precej nižja kot letos, kar bo gospodarstvu prineslo dodaten prihranek. "Ukrepati mora vsak, ni se zanašati na državo in EU," je dejal.

Po besedah generalnega sekretarja Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Viljema Pšeničnyja je v Sloveniji od 5000 do 6000 hitro rastočih podjetij, ki imajo velik razvojni potencial. "Ta bi lahko prevzela, kar bo moralo umreti," se je slikovito izrazil. Skrajšanje plačilnih rokov države s 60 na 30 dni ter investicijske olajšave bi najbolj pomagale malemu gospodarstvu, je med drugim dejal.

V prvem delu konference so udeleženci razpravljali o krovnem pogledu na finančno krizo. Politični svetovalec Vitor Gaspar iz Evropske komisije je predstavil ključne poteze načrta za oživitev gospodarstva, ki ga je sprejela EU. "Breme stabilizacijske politike se je preneslo na proračunsko politiko," je dejal ter poudaril potrebo po mednarodno usklajenem delovanju.

Član sveta Banke Slovenije Božo Jašovič je opozoril, da je Slovenija v zadnjem desetletju razvojno čedalje bolj odvisna od financiranja tujine. Neto obveznost do tujine po zadnjih podatkih znaša 28 odstotkov BDP. Zmanjševanje odvisnosti od tujega financiranja in zagotavljanje vzdržne gospodarske rasti na daljši rok pomeni povečevanje produktivnosti in neto izvoznega povpraševanja, je poudaril.

Tomaž Košak iz Banke Slovenije pa je pojasnil, da slovenske banke zaradi konzervativnosti niso utrpele večjih neposrednih izgub med naložbami v tuje finančne instrumente. Avgusta so imele za 757 milijonov evrov naložb v vrednostne papirje ZDA, za štiri milijarde pa v državah EU. Pokritost posojil nebančnemu sektorju z vlogami tega sektorja je 62-odstotna, v EU pa 82-odstotna.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 12.12.2008:
00:47: Nadzorniki Skimarja pozvali k znižanju stroškov odvetnikov

04:00: Delničarji Istrabenza danes o revizorju in novih nadzornikih

09:48: Žito v letu 2009 načrtuje 7,3-odstotno rast prodaje

09:25: Kaninsko smučišče v sezono z novo lastniško strukturo

10:19: Indeks SBI 20 zdrsnil pod 4000 točk

10:57: Nadzorniki Skimarja pozvali k znižanju stroškov odvetnikov (dopolnjeno) s komentarjem Skimarjevega sindikata

12:38: Petrol še vedno brez nadzornikov v Istrabenzu in brez posebne revizije (daljše)

12:35: Objavljen javni razpis za raziskovalne-razvojne projekte v podjetjih

12:01: Petrol še vedno brez nadzornikov v Istrabenzu in brez posebne revizije (krajše)

13:26: Danes začetek smuke tudi na Veliki Planini in Kobli

13:24: Ljubljanska borza: SBI 20 končal pod 4000 točkami (krajše)

13:12: Bruselj potrdil slovensko shemo pomoči kreditnim ustanovam

14:30: Ljubljanska borza: SBI 20 končal pod 4000 točkami (daljše)

14:15: Lastniki Nika želijo umik delnic z borze

14:07: Agencija za kmetijske trge letos s 340 milijoni evrov izplačil

15:45: Terme Krka v Dolenjskih Toplicah odprle nov hotel

15:32: V Lafarge Cementu se pripravljajo na remont

15:14: ATVP opozarja na previdnost pri naložbah v investicijske sklade

15:06: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:05: Objavljen razpis za gospodarjenje z divjadjo

15:02: Kryžanowski: Petrol zaskrbljen zaradi neizglasovanja svojih predlogov

16:40: Indeks SBI 20 teden končal najnižje v zadnjih petih letih

16:18: Konferenca: Posojilni krč in likvidnost podjetij največji težavi za gospodarstvo

15:56: Uprava Velane mora dopolniti gospodarski načrt za leto 2009

17:33: SŽ: Izpolnjujemo pogoje za ohranitev varnostnega spričevala

16:59: KD Kapital odstopil od nakupa 17 odstotkov delnic Istrabenza

18:42: Luka Koper pri projektih pričakuje pomoč države

19:31: Janša: Pri kadrovskih potezah vlade gre za izrecno nasprotje med besedami in dejanji (daljše)

19:11: Janša: Pri kadrovskih potezah vlade gre za izrecno nasprotje med besedami in dejanji (krajše)

20:59: V zaključku podnebne konference dogovor o skladu za prilagajanje

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde