Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Nadzorniki Skimarja pozvali k znižanju stroškov odvetnikov (dopolnjeno) s komentarjem Skimarjevega sindikata

Čas: 12.12.2008 10:57:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Begunje na Gorenjskem, 12. decembra (STA) - Nadzorni svet begunjskega Skimarja je na četrtkovi seji, ki se je zavlekla pozno v noč, ugotovil, da so stroški svetovanja previsoki. Zato so nadzorniki vodstvu podjetja izrekli opomin in mu naložili, naj stroške poskuša znižati. Hkrati so sklenili, da se nemudoma začne postopek za imenovanje nove uprave.

Kot je po več kot osem ur trajajoči seji pojasnil predsednik nadzornega sveta Gregor Gomišček, so se na četrtkovem nadaljevanju že v ponedeljek začete seje podrobno seznanili s spornimi pogodbami. Ugotovili so, da so dani stroški svetovalnih in odvetniških storitev previsoki, četudi so primerljivi s stroški v preteklih letih. Hkrati pa so ugotovili, da so bila opravljena pravna dela nujna za prvo fazo sanacije podjetja.

Nadzorniki so upravi naložili, naj skuša stroške drastično zreducirati. To bi bilo po zamisli v.d. predsednika uprave Ivana Štrlekarja mogoče z ustanovitvijo lastne pravne službe, s čimer bi odpadlo plačevanje pavšalov zunanjim odvetniškim pisarnam, medtem ko bi dodatno potrebne specialiste za posamezne zadeve še vedno najemali. Tudi sicer v naslednjem obdobju stroški zunanjih svetovalcev ne bodo tako visoki, saj je razširjeni pravni pregled, za katerega Štrlekar še vedno misli, da ni bil predrag, končan.

Podobno trdi Daniel Planinšec, eden izmed odvetnikov, ki so v tem letu Skimar že stali preko 750.000 evrov. Poudaril je, da so se nadzorniki na seji seznanili z enormnim obsegom dela odvetniških pisarn, medtem ko so bili prej zaradi medijskih dezinformacij o zaslužkih v zmoti. "Mislim, da bova s kolegom zoper take neresnice, ki so se pojavile v zvezi z zaslužki, pravno ukrepala," je poudaril Planinšec in dodal, da zaenkrat ostaja zunanji sodelavec Skimarja, saj ne more kar pustiti vseh 90 pravd, v katerih skupaj z Rajkom Vrečerjem zastopa podjetje.

Planinšec je prepričan, da sta s kolegom veliko doprinesla k temu, da se Skimar ni znašel v stečaju. Upa, da so za podjetje naredili nekaj dobrega, tako da se Skimarju obetajo boljši časi. Da so pravilno ravnali, pa so prepričani tudi Skimarjevi nadzorniki, ki se na maratonski seji niso odločili niti za razrešitev Štrlekarja niti za razrešitev prokurista Jožeta Kralja, čeprav so med njima velika nesoglasja.

Delo vodstva bi zato utegnilo biti še naprej oteženo. Štrlekar je že poudaril, da njemu kompromisi niso všeč. "Mislim pa, da bova s Kraljem morala biti profesionalca in da bova izpeljala, za kar sva zadolžena," je še dodal Štrlekar, medtem ko Kralj komentarja ni želel dati. Gomišček je na drugi strani prepričan, da lahko skupaj dobro vodita podjetje, kar sta dokazovala vse do časa izpred 14 dni, ko so se zaradi javne objave pogodb zadeve močno poslabšale.

Z omenjenimi sklepi nadzornikov predstavniki delavcev, ki so se v četrtek zvečer zbrali na občem zboru, niso zadovoljni. "Uprava in nadzorni svet se bosta morala presneto potruditi, da nam bosta ta medel odziv znala razložiti," je danes poudaril predsednik Skimarjevega sindikata Dušan Ferjan, ki je za sestanek z vodstvom dogovorjen v sredo.

Delavci so nezadovoljni tudi z odločitvijo uprave, da ne bo izplačila božičnic. Stališče sindikata je, da mora podjetje delavcem, ki imajo že tako slabe plače, izplačati dodatke, kot sta regres in božičnica. "Pričakujemo preostali del regresa in če tega ne bo, bomo zaostrovali svoje besede do uprave," je poudaril Ferjan, ki meni, da mora biti denar tudi za delavce, če ga je za vse ostalo dovolj. O stavki zaenkrat ne razmišlja, ampak v primeru, da se bodo zadeve še zaostrovale, tudi tega ukrepa ne izključuje.

Gomišček je na drugi strani prepričan, da so bili sklepi sprejeti v dobro delavcev, saj bi zamenjava uprave ali prokurista nujno peljala v imenovanje nekoga drugega, kar pa se mu glede na sedanje menjave v največjem lastniku, Kapitalski družbi (Kad), ne zdi primerno. "Lahko bi nas obtoževali, da spet po svoji volji delamo nekaj v zadnjem hipu," je dejal Gomišček, ki meni, da se bo tudi v nadzornih svetih podjetjih, kjer je lastnik Kad, poznal politični zasuk v slovenskem prostoru, kar pomeni, da bi lahko skupščina Skimarja že 5. januarja zamenjala nadzornike.

Gomišček ocenjuje, da je zaradi dnevnega operativnega dela nujno, da se mirno preide v isto novo ali pa drugo vodstvo. Zato bodo nadzorniki še v sedanji ali pa že morebitni novi sestavi v kar najkrajšem možnem času izpeljali razpis, ki bo skladen s sklepom lastnikov ob dokapitalizaciji. Na ta razpis se glede na dosedanje trditve zagotovo ne bo prijavil Štrlekar, ki je pojasnil, da se mu pogodba izteče 31. marca. Ferjan pa je poudaril: "Če zamenjava nadzornega sveta in uprave Skimarju prinese koristi in boljše pogoje za delo, potem to podpiramo."

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 12.12.2008:
00:47: Nadzorniki Skimarja pozvali k znižanju stroškov odvetnikov

04:00: Delničarji Istrabenza danes o revizorju in novih nadzornikih

09:48: Žito v letu 2009 načrtuje 7,3-odstotno rast prodaje

09:25: Kaninsko smučišče v sezono z novo lastniško strukturo

10:19: Indeks SBI 20 zdrsnil pod 4000 točk

10:57: Nadzorniki Skimarja pozvali k znižanju stroškov odvetnikov (dopolnjeno) s komentarjem Skimarjevega sindikata

12:38: Petrol še vedno brez nadzornikov v Istrabenzu in brez posebne revizije (daljše)

12:35: Objavljen javni razpis za raziskovalne-razvojne projekte v podjetjih

12:01: Petrol še vedno brez nadzornikov v Istrabenzu in brez posebne revizije (krajše)

13:26: Danes začetek smuke tudi na Veliki Planini in Kobli

13:24: Ljubljanska borza: SBI 20 končal pod 4000 točkami (krajše)

13:12: Bruselj potrdil slovensko shemo pomoči kreditnim ustanovam

14:30: Ljubljanska borza: SBI 20 končal pod 4000 točkami (daljše)

14:15: Lastniki Nika želijo umik delnic z borze

14:07: Agencija za kmetijske trge letos s 340 milijoni evrov izplačil

15:45: Terme Krka v Dolenjskih Toplicah odprle nov hotel

15:32: V Lafarge Cementu se pripravljajo na remont

15:14: ATVP opozarja na previdnost pri naložbah v investicijske sklade

15:06: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:05: Objavljen razpis za gospodarjenje z divjadjo

15:02: Kryžanowski: Petrol zaskrbljen zaradi neizglasovanja svojih predlogov

16:40: Indeks SBI 20 teden končal najnižje v zadnjih petih letih

16:18: Konferenca: Posojilni krč in likvidnost podjetij največji težavi za gospodarstvo

15:56: Uprava Velane mora dopolniti gospodarski načrt za leto 2009

17:33: SŽ: Izpolnjujemo pogoje za ohranitev varnostnega spričevala

16:59: KD Kapital odstopil od nakupa 17 odstotkov delnic Istrabenza

18:42: Luka Koper pri projektih pričakuje pomoč države

19:31: Janša: Pri kadrovskih potezah vlade gre za izrecno nasprotje med besedami in dejanji (daljše)

19:11: Janša: Pri kadrovskih potezah vlade gre za izrecno nasprotje med besedami in dejanji (krajše)

20:59: V zaključku podnebne konference dogovor o skladu za prilagajanje

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde