Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Vlačič: Kmalu prvi tehnični sestanek o vinjetah z Evropsko komisijo (daljše)

Čas: 9.12.2008 19:37:00
Kategorija: Evropska unija / Slovensko gospodarstvo


Bruselj, 9. decembra (STA) - Novi prometni minister Patrick Vlačič se je danes v Bruslju z evropskim komisarjem za promet Antoniom Tajanijem prvič pogovarjal o slovenskih vinjetah. "Dogovorili smo se, da bo kmalu prvi operativno-tehnični sestanek, kjer se bomo začeli z Evropsko komisijo pogovarjati o rešitvi za naprej," je po srečanju povedal Vlačič.

Na tem sestanku na tehnično-operativni ravni naj bi Slovenija po ministrovih besedah povedala, kje vidi probleme, od Evropske komisije pa pričakuje, da pove svoja stališča. Evropska komisija je doslej Slovenijo najprej opozorila, da vinjetni sistem ni v skladu s pravnim redom EU, drugo opozorilo pa je šlo v smeri sorazmernosti, je dodal minister.

Vlačič in Tajani sta se danes v Bruslju ob robu zasedanja prometnih ministrov EU, ki se ga je novi slovenski minister udeležil prvič, pogovarjala o postopku Evropske komisije, ki je v teku proti Sloveniji zaradi slovenskega vinjetnega sistema cestninjenja za osebna vozila. Evropska komisija ocenjuje, da je vinjetni sistem nepravičen.

"Povedal sem mu, da je bilo pri nas ob prevzemu odgovornosti nove vlade premalo časa, da bi kar koli naredili glede spremembe sistema ... fizično ni bilo mogoče ničesar narediti," je dejal Vlačič.

"Povedal sem tudi, da je zadeva pri nas notranjepolitično pomembna in občutljiva tema, da je sistem nov in da bomo ustanovili skupino, sestavljeno iz treh ministrstev, prometnega, gospodarskega in finančnega, ki naj bi dala nekatere odgovore v povezavi s cestninjenjem, na primer o vzdržnosti sistema," je pojasnil minister. Predlog o ustanovitvi te skupine bo "jutri ali najpozneje drugi teden" obravnavan na vladi, je napovedal.

"Komisar je bil zadovoljen že zato, ker smo se sploh začeli pogovarjati. Do zdaj se namreč nihče o tem s komisijo ni pogovarjal," je še povedal Vlačič po koncu srečanja s Tajanijem.

Današnji pogovor ali prvi sestanki v prihodnosti "ne bodo pomenili ustavitve postopka, sem pa prepričan, da bomo našli rešitev, ki bo dobra za obe strani", je pojasnil Vlačič. "Nismo šli v takšne podrobnosti, da bi se dogovorili, da je to že zadosten signal z naše strani, vendarle je začetek razgovorov korak v to smer," je dodal.

"Bistveno je bilo, da smo se začeli pogovarjati, da sem iz prve roke izvedel, kaj je problem. Bilo je veliko prijav zoper Slovenijo in pritiskov na Evropsko komisijo," je dejal minister.

Vlačič danes Tajaniju ni povedal, v katero smer bodo šli novi slovenski ukrepi. "Nisem upal biti tako konkreten," je dejal. Minister je sicer "izrecno povedal", da je za Slovenijo vzdržnost avtocestnega programa ključna, čeprav to ni pomembno vprašanje za EU. "Na to mora biti Slovenija pozorna, ko bo spreminjala sistem," je poudaril.

Evropska komisija je zaradi vinjet ustavila potrjevanje projekta za gradnjo avtocestnega odseka Draženci-Slivnica. V Bruslju so nakazali, da bi lahko začeli projekt vnovič potrjevati, če bi Slovenija dala dovolj jasen signal, da je pripravljena spremeniti sistem vinjet ob upoštevanju pripomb komisije.

"Evropska komisija je rekla, da pričakuje od nas signal, da bi lahko ta sredstva sprostila ... ne samo da dajem singal, obljubljam, da bo pri nas cestninjenje pravično in vzdržno," je v povezavi s tem povedal Vlačič. "Kdaj bo to zadosten signal za EU, bodo pa seveda oni ocenili," je dodal.

Vlačič je tudi poudaril, da bo cene za vinjete vsekakor določila Slovenija sama, a da želi sodelovati z Evropsko komisijo, ker ne želi biti z njo v "konfrontaciji". To ni edini postopek zaradi kršitve pravnega reda EU na področju prometa, ki tare Slovenijo, je še povedal Vlačič.

Tajani je danes slovenskemu ministru predlagal uvedbo vinjet za turiste. "Tega nisem komentiral, pomembno je, da naredimo sistem, ki bo za nas vzdržen," je poudaril minister.

Na zadnjem zasedanju v času francoskega predsedstva EU so sicer prometni ministri posebno pozornost posvetili področju letalstva, sprejeli pa so tudi zaključke o ozelenjevanju prometa ter se seznanili z napredkom pri sprejemanju sprememb t. i. direktive o evrovinjeti. S področja pomorstva so ministri sprejeli Resolucijo o podatkovnem središču EU za prepoznavanje ladij in njihovo sledenje na velike razdalje, na področju letalstva pa splošni pristop glede sprememb uredbe o enotnem evropskem nebu, t.i. uredbe SES, ni bil sprejet.

V razpravi o spremembah direktive o evrovinjeti so se ministri strinjali, da naj se delo na tem zahtevnem in politično občutljivem dosjeju nadaljuje. Iz razprave je bilo razvidno, da bodo v postopku iskanja kompromisne rešitve ključnega pomena obseg predloga, vprašanja vključitve zunanjih stroškov zaradi zastojev, vprašanje namenskih sredstev in skupna metodologija izračuna zunanjih stroškov. "Sam sem podprl zavzemanje za trajnostno prometno politiko, pri tem pa opozoril, da zaradi zahtevnosti dosjeja potrebujemo več časa za proučitev vseh učinkov, ki jih prinaša predlog sprememb direktive," je povedal minister Vlačič.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 9.12.2008:
09:33: Sana Investicije bo 100-odstotni lastnik Tosame

09:17: Slovenija se predstavlja na nemškem portalu wissen.de

09:12: Harvey Norman prihaja tudi v Celje

08:56: Nadzorniki Skimarja brez sklepov; nadaljevanje seje v četrtek

10:51: V Dornberku začeli s sanacijo dveh plazov

10:35: Tečaji na Ljubljanski borzi nižje

11:01: KGZS: Meso in izdelki slovenskih prašičev so varni

12:10: Erjavec obžaluje odločitev Renčanov in predlaga nov dialog

13:48: Sejmu GASTexpo se bo pridružil vinski sejem

13:33: Hypo Alpe-Adria-Bank s posojilom EIB

13:22: Ljubljanska borza: Tečaji izgubili poldrugi odstotek (krajše)

14:18: POPRAVEK: Sod želi skupaj z lastnikom zagotoviti optimalno financiranje družbe

14:14: Oddaja podatkov za dohodnino z letom 2009 le še elektronsko

14:10: Sod želi skupaj z lastnikom zagotoviti optimalno financiranje družbe

13:56: Abanka konec leta z več kot 3,7 milijarde evrov bilančne vsote

15:17: V Probanki kljub krizi zadovoljni s poslovanjem

15:09: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:01: Ljubljanska borza: Tečaji izgubili poldrugi odstotek (daljše)

16:32: Lovska zveza se pripravlja na podeljevanje koncesij

16:24: Furlanija Julijska krajina odprla pot plinskemu terminalu v Žavljah

16:13: Telekom zaustavil padanje deleža pri širokopasovnem dostopu

16:07: SLS: Noveli za olajšanje položaja gospodarstva v DZ še letos

16:05: KVPS zaradi razmer na trgu prvič z negativno letno donosnostjo

17:34: Skupščina Nika imenovala nove nadzornike

17:01: Bruselj pozdravil napoved Apeka o novi analizi konkurence na slovenskem trgu (dopolnjeno) z odzivi Mobitela in Simobila

19:51: SDS poziva vlado k čimprejšnjim ukrepom za razbremenitev gospodarstva (daljše)

19:37: Vlačič: Kmalu prvi tehnični sestanek o vinjetah z Evropsko komisijo (daljše)

19:17: SDS poziva vlado k čimprejšnjim ukrepom za razbremenitev gospodarstva (krajše)

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde