Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Bruselj pozdravil napoved Apeka o novi analizi konkurence na slovenskem trgu (dopolnjeno) z odzivi Mobitela in Simobila

Čas: 9.12.2008 17:01:00
Kategorija: Evropska unija / Slovensko gospodarstvo


Bruselj, 9. decembra (STA) - Evropska komisija je danes pozdravila napoved Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek) o umiku načrtovanih ukrepov glede morebitnega skupnega prevladujočega položaja dveh operaterjev - Mobitela in Simobila - na trgu mobilne telefonije v Sloveniji ter odločitev o novi analizi konkurence na slovenskem trgu.

Evropska komisija meni, da bo Apekova odločitev po uspešnem sodelovanju s komisijo v drugi fazi preiskave omogočila izvedbo novega pregleda stanja na trgu s temeljito oceno dejstev, pripomb tretjih strani in resnih pomislekov komisije ob odprtju druge faze preiskave. "Komisija pričakuje, da bo nova analiza trga koristila interesom slovenskih uporabnikov mobilne telefonije s spodbujanjem trajnostne konkurence in učinkovitih vlaganj," so danes poudarili v Bruslju.

"Komisija se strinja s prepričanjem Apeka, da je učinkovita konkurenca na slovenskem trgu mobilne telefonije nujna za zagotavljanje izbire potrošnikom ter na tej točki ne izključuje, da bodo potrebni dodatni ukrepi Apeka za ureditev razmer na trgu. Podrobnejša analiza trga bo ključni dejavnik pri sprejemanju končne odločitve o tem," je poudarila evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

Apek je komisijo v ponedeljek obvestil, da ob temeljiti preučitvi pripomb komisije glede dostopa do in posredovanja klicev iz mobilnih javnih omrežij v Sloveniji ugotavlja, da je dvomesečni rok za pojasnitev dvomov komisije kratek in agenciji ne omogoča analize vseh dejstev, potrebnih za predložitev zadovoljivih odgovorov komisiji, zato se je odločil za novo analizo, izhaja iz pisma, ki ga je namestnik direktorja Apeka Ivan Ivančič poslal v Bruselj.

Zaradi "kompleksnosti in pomena" tega vprašanja se je Apek na tej točki odločil, da umakne obstoječo analizo dostopa do in posredovanja klicev iz mobilnih omrežij v Sloveniji ter da "pozorno preuči vsa dejstva v obliki nove analize, upoštevajoč resne dvome Evropske komisije in pričakovano mnenje skupine evropskih regulatorjev (ERG)", še izhaja iz obvestila, ki ga je Apek v ponedeljek poslal Evropski komisiji.

Evropska komisija poudarja, da je bilo sodelovanje z Apekom glede tega vprašanja "tesno in konstruktivno" ter slovenski agenciji ponuja na razpolago svojo pomoč pri tej pomembni analizi. Komisija in Apek sta o tem vprašanju govorila minuli teden ob robu srečanja vseh 27 nacionalnih regulatorjev v Budimpešti, je za STA povedal tiskovni predstavnik komisarke za informacijsko družbo in medije Martin Selmayr.

V Mobitelu, največjem slovenskem mobilnem operaterju, so zadovoljni, da se je ta "nepotrebni postopek" sedaj zaustavil. Hkrati so za STA izrazili upanje, da bo nova analiza skladna z zakonodajo in dejanskimi razmerami na trgu elektronskih komunikacij v Sloveniji.

Drugi največji mobilni operater v Sloveniji, družba Simobil, prav tako pozdravlja potezo Apeka. "Veseli smo, da je Apek umaknil ta neprimeren in škodljiv predlog," so zapisali in dodali, da bo tako Simobil še naprej motiviran za nadaljnji razvoj lastnega omrežja.

Pri odločitvi za novo analizo gre po navedbi virov pri komisiji za to, da je prevladujoči položaj dveh operaterjev zelo težko dokazati, saj je za to, da primer zdrži na Sodišču Evropskih skupnosti, treba imeti zelo trdne dokaze o tem, da operaterja v praksi delujeta vzporedno, da na primer določata enake cene za svoje storitve. "V dokazih, ki so bili doslej posredovani komisiji, ni zadostnih znakov za takšno vzporedno obnašanje," so za STA povedali pri komisiji.

Apek nima nobenega pravnega roka za posredovanje nove analize komisiji, so pojasnili v Bruslju. Evropska komisija sicer po navedbi virov pričakuje novo analizo spomladi prihodnje leto.

Prevladujočega položaja Mobitela ne bi bilo težko dokazati, saj je njegov tržni delež 62 odstotkov, vendar želi Apek dlje, dokazati namreč želi, da gre za skupni prevladujoči položaj dveh operaterjev, Mobitela in Simobila, ki imata zelo različen tržni delež, Simobilov je le 27-odstoten, kar pa je "zelo kompleksen zakonodajni primer", so še razložili v Bruslju.

Evropska komisija je sredi novembra sporočila, da je od Apeka zahtevala podrobnejšo analizo glede morebitnega skupnega prevladujočega položaja dveh operaterjev - Mobitela in Simobila - na trgu mobilne telefonije v Sloveniji. Apek mora o načinu ureditve trga obvestiti Evropsko komisijo, saj to tudi mora storiti skladno z zakonodajo EU.

Komisija je takrat poudarila, da pričakuje več tržnih podatkov o stanju na slovenskem trgu mobilne telefonije, da bodo, če bo do ureditvenih ukrepov prišlo, ti tudi upravičeni. S to zahtevo je postopek prešel v t. i. drugo fazo, v kateri je imel Apek dva meseca časa, da predloži podrobnejšo analizo, ki bo dokazovala usklajeno ravnanje Mobitela in Simobila.

Komisija je že v pismu Apeku sredi novembra izrazila "resne dvome" o domnevnem prevladujočem položaju Mobitela in Simobila ter poudarila, da mora ugotovitev, da gre za skupni prevladujoči položaj, zadostiti številnim kriterijem. Med drugim je treba dokazati, da podjetji sledita neki skupni politiki in da se lahko druga drugi maščujeta, če ena izmed njiju krši skupna pravila.

Po preteku tega obdobja ima komisija tri možnosti: lahko pritrdi nacionalnemu regulatorju, v tem primeru Apeku, da ta lahko sprejme predlagane ureditvene ukrepe, lahko ponovno zahteva še več informacij oziroma še podrobnejšo analizo, če presodi, da dokazi še niso zadostni za ukrepanje, lahko pa - kar se zgodi zelo redko - poda veto na predlog nacionalnega regulatorja.

Od leta 2003 je komisija z nacionalnimi regulatorji sodelovala v okoli 800 postopkih, ko so ti želeli sprejeti določene ukrepe. V okoli 60 primerih se je zgodilo kot v primeru Slovenije, da se analiza nadaljuje, in le v petih primerih je komisija podala veto, je danes pojasnil Selmayr.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 9.12.2008:
09:33: Sana Investicije bo 100-odstotni lastnik Tosame

09:17: Slovenija se predstavlja na nemškem portalu wissen.de

09:12: Harvey Norman prihaja tudi v Celje

08:56: Nadzorniki Skimarja brez sklepov; nadaljevanje seje v četrtek

10:51: V Dornberku začeli s sanacijo dveh plazov

10:35: Tečaji na Ljubljanski borzi nižje

11:01: KGZS: Meso in izdelki slovenskih prašičev so varni

12:10: Erjavec obžaluje odločitev Renčanov in predlaga nov dialog

13:48: Sejmu GASTexpo se bo pridružil vinski sejem

13:33: Hypo Alpe-Adria-Bank s posojilom EIB

13:22: Ljubljanska borza: Tečaji izgubili poldrugi odstotek (krajše)

14:18: POPRAVEK: Sod želi skupaj z lastnikom zagotoviti optimalno financiranje družbe

14:14: Oddaja podatkov za dohodnino z letom 2009 le še elektronsko

14:10: Sod želi skupaj z lastnikom zagotoviti optimalno financiranje družbe

13:56: Abanka konec leta z več kot 3,7 milijarde evrov bilančne vsote

15:17: V Probanki kljub krizi zadovoljni s poslovanjem

15:09: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:01: Ljubljanska borza: Tečaji izgubili poldrugi odstotek (daljše)

16:32: Lovska zveza se pripravlja na podeljevanje koncesij

16:24: Furlanija Julijska krajina odprla pot plinskemu terminalu v Žavljah

16:13: Telekom zaustavil padanje deleža pri širokopasovnem dostopu

16:07: SLS: Noveli za olajšanje položaja gospodarstva v DZ še letos

16:05: KVPS zaradi razmer na trgu prvič z negativno letno donosnostjo

17:34: Skupščina Nika imenovala nove nadzornike

17:01: Bruselj pozdravil napoved Apeka o novi analizi konkurence na slovenskem trgu (dopolnjeno) z odzivi Mobitela in Simobila

19:51: SDS poziva vlado k čimprejšnjim ukrepom za razbremenitev gospodarstva (daljše)

19:37: Vlačič: Kmalu prvi tehnični sestanek o vinjetah z Evropsko komisijo (daljše)

19:17: SDS poziva vlado k čimprejšnjim ukrepom za razbremenitev gospodarstva (krajše)

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde