Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

V Sevnici opozorili na vpliv spodnjesavskih elektrarn na naravo

Čas: 7.12.2008 9:49:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Sevnica, 7. decembra (STA) - Izgradnja verige spodnjesavskih elektrarn je nekako na sredi, v naravi, kjer je možno spremljati tako prvotno kot novo stanje, pa se že kažejo negativni vplivi gradenj in obratovanja, je v sredo na predavanju na sevniškem gradu povedal naravovarstveni svetovalec z novomeške območne enote Zavoda za varstvo narave Dušan Klenovšek.

Kot je dejal, HE Vrhovo obratuje daljše obdobje, HE Boštanj je mlajša, HE Blanca iz faze gradnje prehaja v obratovanje, HE Krško še gradijo, HE Brežice in Mokrice sta v fazi načrtovanja, v naravi pa so se že začele kazati spremembe. Nekatere vrste izginjajo, naseljujejo se nove in ker reka Sava izginja, nastaja pa sistem zaporednih akumulacij, se Klenovšek sprašuje, ali je cena, ki jo plačuje narava, enakovredna pomenu pridobljene elektrike, obnovljenih cest in kanalizacije.

Po njegovih besedah se nižje od sotočja s Savinjo glede na zemeljsko površje tok spodnje Save zelo spreminja, saj od soteske prehaja v široko polje, zato je tudi z vidika narave rečna dolina na tem območju izredno pestra. K reki sodijo številni pritoki, Savinja, Sopota, Mirna, Krka, Sotla in niz potokov, večina nekdanjih mrtvic je uničenih, nadomešča pa jih nekaj večjih gramoznic.

Klenovšek med največje naravne vrednote Save uvršča številne vrste rib, kot so sulec, platnica, zvezdogled, upiravec in ostale vrste, ki jim ustreza prodnata struga. Pester in vrstno bogat je po njegovi navedbi tudi svet kačjih pastirjev, dvoživk in plazilcev.

Čeprav je ravnica večinoma podvržena intenzivnemu kmetijstvu, je na območju Vrbine največji kompleks nižinskih suhih travnikov, ki jih zaznamujejo bogastvo orhidej, metuljev in ptic, gramoznici v Vrbini in mrtvica Cola pa ohranjata veliko število za Slovenijo redkih in ogroženih vrst rastlin in živali.

Poraba električne energije se v Sloveniji letno povečuje za več kot odstotek, je nadaljeval Klenovšek, ena HE na Savi pa prispeva približno odstotek energije. Od Tacna do Mokric je v načrtu 16 HE, njihova gradnja, ki naj bi uredila tudi infrastrukturo regije ter preprečila poplavljanje, pa ima po Klenovšku poleg zagotavljanja energije še drugo plat.

HE Vrhovo in Boštanj sta, tako Klenovšek, enako kot Nek Krško, z jezovoma preprečili migracijo rib, ki je nujna za ohranitev večine ribjih vrst Save in njenih pritokov. Kljub odločbam ministrstva za okolje in prostor nobena nima ribje steze, sedanje stanje pa vodi v izumiranje vrst, zaradi katerih bi morala biti Sava uvrščena med območja Nature 2000.

Uničujoče so spremembe struge, z njimi hitrost toka, posedanje mulja in goli bregovi, kar vse po Klenovšku vpliva na ribji zarod, dvoživke in vodne ptice. HE Brežice bo po njegovi oceni potopila gramoznice v Vrbini z vsemi ogroženimi vrstami in edinim potrjenim gnezdiščem kvakača v Sloveniji.

Potopljen naj bi bil tudi velik delež suhih travnikov na desnem bregu Save. V zameno naj bi jih nadomestile obsežne rekreacijske površine, z rešitvijo vprašanja poplavnosti v zgornjem delu spodnjesavske doline pa se naj bi, kot opozarja Klenovšek, povečala količina poplavne vode v brežiški občini.

Za ublažitev posledic Klenovšek predlaga izgradnjo tako imenovanih ribjih stez, izgradnjo strukturiranih brežin z raznolikostjo oblik in naklonov, s plitvinami, zalivi, otoki ter zaraščenostjo. Na reki bi bilo potrebno določiti mirna območja brez človeške aktivnosti, strogo omejiti območja za vodne športe, za ohranitev določenih ptičjih vrst, breguljke, vodomca in čebelarja pa postaviti umetne stene. Med Klenovškovimi predlogi so še zasaditev brežin z avtohtonim rastlinjem in nadomestni biotopi z mrtvicami in rokavi, ki bi reševali težave z odstranjevanjem plavja in usedlin.

"Vrednost Save ni samo v količini energije in v litrih vode za zalivanje. Sava ima veliko večjo vrednost kot osrednja žila Posavja, ki daje možnost preživetja številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Prinaša prod, vpliva na podtalnico in klimo, daje pitno in tehnološko vodo. Z izkoriščanjem energije bomo uničili vse njene druge vrednosti, končna bilanca pa bo negativna," je povzel Klenovšek.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 7.12.2008:
06:00: 7. december - mednarodni dan civilnega letalstva

08:40: V Tržiču tudi letos nadaljevali s projektom gradnje plinovoda

08:29: Pullus vse bolj prepoznavna znamka Ptujske kleti

08:25: Podjetja na zahodu države več investirajo

09:49: V Sevnici opozorili na vpliv spodnjesavskih elektrarn na naravo

09:24: Luka Koper pri skladiščenju avtomobilov ni prezasedena

09:21: Bogastvo različnosti je priložnost za slovensko podjetništvo

12:34: Vlačič poudaril pomen Luke Koper za slovensko gospodarstvo

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde