Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

ECB z znižanjem obrestne mere, vprašanje še s kolikšnim (ozadje)

Čas: 3.12.2008 11:27:00
Kategorija: Evropska unija / Slovensko gospodarstvo


Frankfurt/Bruselj, 3. decembra (STA) - Evropska centralna banka (ECB) bo na četrtkovem rednem mesečnem zasedanju Sveta ECB po pričakovanju ekonomskih analitikov znižala ključno obrestno mero za območje evra. Analitiki pa si niso edini, kako izrazito bo znižanje. Medtem ko nekateri govorijo o 0,5 odstotne točke, pa drugi omenjajo celo znižanje za 0,75 točke ali točko.

Vsak rez v obrestne mere, ki bi presegel 0,5 odstotne točke, bi bil prvi tak primer v desetletni zgodovini osrednje monetarne institucije evrskega območja, ki je doslej veljala za izjemno previdno pri ukrepih monetarne politike. Člani izvršnega odbora ECB in petnajst guvernerjev centralnih bank članic območja z evrom, ki sestavljajo Svet ECB, so sicer o takšni bolj drzni potezi razmišljali že na novembrskem zasedanju, a se takrat za kaj takega niso odločili.

Svet ECB je sicer na zadnjem rednem mesečnem zasedanju znižal ključno obrestno mero za območje evra s 3,75 na 3,25 odstotka. Šlo je za drugo znižanje v zadnjem mesecu, saj je ECB že 8. oktobra zaradi vse bolj zaostrenih razmer na finančnem trgu skupaj z ameriško centralno banko Federal Reserve (Fed) in centralnimi bankami iz Velike Britanije, Kanade, Švice in Švedske ključno obrestno mero znižala s 4,25 na 3,75 odstotka.

Novice o stanju gospodarstva v območju evra pa so bile od takrat le še slabše. Območje evra je namreč prvič v svoji zgodovini zašlo v recesijo, saj je v tretjem letošnjem četrtletju že drugo četrtletje zapored beležilo negativno gospodarsko rast.

Med večjimi evropskimi gospodarstvi sta se v recesiji znašli Nemčija in Italija. Poleg tega je že od drugega četrtletja v recesiji uradno tudi keltski tiger Irska. Recesiji sta se zaenkrat izognili Francija in Španija, čeprav jo napovedi za prihodnje mesece napovedujejo tudi zanju.

Nasploh so napovedi za gospodarstvo območja evra za prihodnje leto zelo slabe. Mednarodni denarni sklad (IMF) je tako v popravljeni gospodarski napovedi ocenil, da se bodo razvita gospodarstva v luči finančne in gospodarske krize v letu 2009 prvič po drugi svetovni vojni skrčila. Gospodarstvo v območju evra se bo po napovedih IMF skrčilo celo za 0,5 odstotka.

0,5-odstotno skrčenje gospodarstva evrskega območja napoveduje tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Okrevanje gospodarstva obe organizaciji pričakujeta šele leta 2010.

Istočasno s padanjem gospodarske rasti se povečuje tudi brezposelnost. Stopnja brezposelnosti v območju evra je bila tako oktobra 7,7-odstotna in s tem na najvišji ravni od januarja 2007. Slabe so tudi napovedi za prihodnje leto.

Vse bolj upada tudi zaupanje v gospodarstvu. Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI) se je novembra v primerjavi z oktobrom v območju evra znižal za 5,1 točke in tako dosegel najnižjo vrednost od leta 1993.

Indeks nabavnih menedžerjev (Purchasing Managers' Index - PMI), ki velja za izjemno zanesljiv pokazatelj gospodarskih gibanj, je v območju evra v proizvodnem sektorju novembra s šestim zaporednim mesečnim krčenjem padel na najnižjo raven, odkar so začeli z merjenjem PMI pred desetimi leti.

Upočasnjevanje gospodarstva in ohlajanja agregatnega povpraševanja pa blažita inflacijske pritiske. Letna stopnja inflacije v območju evra je novembra znašala le še 2,1 odstotka, potem ko je bil oktobra še pri 3,2 odstotka.

To je že četrti mesec zapored, ko inflacija v državah z evrom pada, potem ko je julija na letni ravni dosegla rekordne štiri odstotke. Glavni razlog za zniževanje inflacije je predvsem izrazito padanje cen nafte. Cene črnega zlata so le odraz ohlajanja celotnega svetovnega gospodarstva in padanja povpraševanja po tem energetskem viru.

Inflacija v evrskem območju se je tako dejansko že približala srednjeročnemu cilju cenovne stabilnosti ECB, ki je blizu vendar pod dvema odstotkoma, čeprav je ECB pričakovala, da bo inflacija šele v teku prihodnjega leta dosegla raven v skladu s cenovno stabilnostjo. Inflacijski pritiski pa naj bi popuščali tudi v prihodnje.

Spričo takšnih razmer se iz vrst tako strokovnjakov kot politikov vrstijo pozivi, da naj ECB dodatno omili monetarno politiko in tako prispeva k oživitvi gospodarstva.

Vodja evroskupine Jean-Claude Juncker je tako ob robu ponedeljkovega srečanja finančnih ministrov območja evra izpostavil, da od ECB pričakuje znižanje obrestne mere. Prepričan je namreč, da ima ECB še manevrski prostor, ki ga je že znala modro uporabiti. Preteklo nedeljo je tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso omenil pričakovanje, da bo banka naredila jasen korak in znižala obrestno mero.

"ECB nosi breme, da je dejansko edina prava in učinkovita institucija območja z evrom. V luči krize doslej nevidenih razsežnosti mora potrditi svoje vodstvene sposobnosti z drznim ukrepom monetarne politike," pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal glavni ekonomist pri investicijski banki UniCredit Markets Marco Annunziata. S tem je namignil na počasnost in težave članic območja evra pa tudi celotne EU pri usklajevanju paketov fiskalnih spodbud za oživitev gospodarstva.

Strokovnjaki opozarjajo, da je drzna poteza frankfurtske institucije potrebna tudi spričo dejstva, da dosedanje znižanje obrestnih mer skupaj s številnimi finančnimi injekcijami ECB ni imelo zaželenih učinkov na medbančnem trgu.

Podatki o tokratni redni tedenski operaciji refinanciranja ECB namreč kažejo, da banke še vedno stojijo v vrsti za likvidnostna sredstva, med seboj pa si še vedno zelo zadržano posojajo. Prav zaradi tega pa še dodatno zaostrujejo pogoje za posojila podjetjem in posameznikom, zaradi česar si gospodarstvo ne more opomoči.

Svet ECB se tokrat ne sestaja v Frankfurtu kot običajno, ampak bo zasedanje potekalo v Bruslju. Obenem bo ECB objavila tudi svojo najnovejšo gospodarsko napoved. Še posebej bo pomembna napoved za inflacijo, saj je osnovni mandat ECB boj za stabilnost cen v območju evra.

Strokovnjaki sicer pričakujejo, da se bo inflacija v evrskem območju prihodnje leto upočasnila na 1,2 odstotka, kar naj bi ECB omogočilo, da obrestno mero zniža na vrednosti med 1,5 in 2,0 odstotka. To bi bila tudi najnižja vrednost v zgodovini institucije.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 3.12.2008:
00:30: Odbor za finance danes o merilih za poroštva bankam

04:00: Izteče se Sodov razpis za deset odstotkov Telekoma

09:29: Z delitvijo NFD bo nastal Oddus

09:55: Naprodaj 61,58 odstotka družbe Siteep Tegrad & Pap

09:08: Na Delu zanikajo prodajo deleža v Večeru

10:20: S&T Slovenija s spremembo v upravi

10:17: Butan Plin začel izdajati brezplačni časopis za stranke

11:35: Na cesti Žihlava-Rogoznica zgradili krožišče

11:27: ECB z znižanjem obrestne mere, vprašanje še s kolikšnim (ozadje)

10:59: Tečaji na Ljubljanski borzi v povprečju navzgor

12:19: Trgovina na drobno v EU in območju evra oktobra navzdol, tudi v Sloveniji

12:02: Vzajemna kljub finančni krizi stabilno

13:52: Turistične zanimivosti Zasavja poimenovali V 3 krasne

13:47: Pogačnik: Z več geografskimi podatki več zaupanja v porabo sredstev za kmetijstvo

13:21: Ljubljanska borza: Tečaji delnic mešano (krajše)

13:13: Celjski obrtniki finančno krizo čutijo na vsakem koraku

13:10: Tudi storitveni sektor v območju evra novembra slabše kot pričakovano

14:54: Leskovar s 1. januarjem 2009 član uprave Banke Celje

14:20: Nov zahtevek za revizijo pri gradnji vipavske hitre ceste

14:01: ZSSS kritična do predlogov združenja delodajalcev glede varne prožnosti

15:51: McDonald's v Sloveniji 15 let

15:32: Velenjska občina in Premogovnik Velenje z dogovorom o zagotavljanju varnosti

15:20: Siringa s skoraj 97-odstotnim deležem Lesnine

15:18: Ljubljanska borza: Tečaji delnic mešano (daljše)

15:05: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:42: Za Sodov delež v Telekomu ni zanimanja (dopolnjeno)

16:18: Odbor za finance seznanjen z merili za poroštva bankam

16:17: Istrabenz začasno odsvojil 4,04-odstotni delež v Petrolu

16:16: Delavci od vodstva Skimarja zahtevajo odgovore

16:11: Unior sprejel ukrepe za znižanje stroškov

15:58: Za Sodov delež v Telekomu ni zanimanja

17:51: Adria Airways: O zlorabi položaja na trgu ne moremo govoriti

17:43: Predsedstvo skupnosti občin tudi o razpršenosti gradenj

18:49: Smrkolj bo kljub drugačni obljubi poklicni predsednik KGZS

17:55: Na Delu zanikajo prodajo deleža v Večeru (dopolnjeno) s pojasnili Dela glede enotirnega sistema upravljanja

19:44: Pušnik: Finančna kriza lahko povzroči številne socialne nemire

19:40: Križanič: Vlada o zamenjavah na Kadu in Sodu morda že v četrtek

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde