Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Trgovinski primanjkljaj pri agroživilskih proizvodih se povečuje

Čas: 30.11.2008 6:00:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Bled, 30. novembra (STA) - Slovenija na področju agroživilskih proizvodov v zadnjih letih beleži izrazito povečevanje tako izvoza kot uvoza, pri čemer pa je uvoz še več kot enkrat večji od izvoza. Zunanjetrgovinski primanjkljaj na tem področju se tako vztrajno povečuje.

To je razvidno iz predstavitve stanja slovenskega kmetijstva v letu 2007 s prvo oceno za leto 2008, ki jo je pretekli teden na tradicionalnem posvetu Kmetijske svetovalne službe Slovenije na Bledu podal agrarni ekonomist s Kmetijskega inštituta Slovenije Miroslav Rednak.

V letu 2007 je slovenski uvoz agroživilskih proizvodov presegel 1400 milijonov evrov, medtem ko se je izvoz povzpel nad 600 milijonov evrov. Primanjkljaj je tako znašal že okrog 800 milijonov evrov. Tako izvoz in uvoz kot primanjkljaj se že vse od leta 2004 naprej vztrajno povečujejo.

Podatki za prvo polovico letošnjega leta po besedah Rednaka kažejo, da se ti trendi nadaljujejo. "Ti trendi povečevanja negativnega salda zunanjetrgovinske menjave so izraziti po vstopu Slovenije v Evropsko unijo," je dodal.

Takšna slika po njegovih pojasnilih na prvi pogled kaže, da se stopnja samooskrbe v Sloveniji zmanjšuje. Vendar pa je pri tem potrebno upoštevati, da gre za vrednostne kazalce ter da Slovenija uvaža vse več izdelkov višje stopnje predelave, ki so dražji, ter vse več izvaža izdelke nizke stopnje predelave, kot je na primer nepredelano mleko.

Zaradi tega se negativni zunanjetrgovinski saldo vrednostno res povečuje, ne prihaja pa do večjih sprememb pri stopnjah samooskrbe pri posameznih kmetijskih pridelkih. "Še vedno imamo presežke pri mleku, pri prašičjem mesu in žitih smo neto uvozniki," je še dejal.

Po vstopu v EU sicer Slovenija beleži močno rast zunanje trgovine z državami EU. Uvoz iz teh držav je v letu 2007 predstavljal okrog 80 odstotkov celotnega slovenskega uvoza agroživilskih proizvodov, izvoz vanje pa okrog 60 odstotkov celotnega slovenskega izvoza tovrstnih proizvodov.

Pač pa se stalno zmanjšuje pred leti tradicionalen trg, to so države nekdanje Jugoslavije. Slovenija ima sicer s temi državami še vedno presežek, vendar pa je ta vse manjši. Izvoz vanje se namreč zmanjšuje, medtem ko uvoz ostaja bolj ali manj na isti ravni.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 30.11.2008:
06:00: Trgovinski primanjkljaj pri agroživilskih proizvodih se povečuje

09:16: V Žalcu bodo uredili Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva

09:14: Na odločitev o okoljevarstvenem dovoljenju čaka 95 podjetij

08:58: Spem ustanovil investicijski sklad, ki bo investiral v kreativna podjetja

10:00: Gospodinjstva za komunikacije porabijo šest odstotkov dohodkov

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde