Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

ZSSS Pahorju predstavil odklonilna stališča do direktive o delovnem času

Čas: 25.11.2008 15:23:00
Kategorija: Evropska unija / Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Konferenca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je premierju Borutu Pahorju predala izjavo s stališči do predloga direktive EU o delovnem času.

Ministri EU za zaposlovanje so namreč junija v času slovenskega predsedovanja EU dosegli politični dogovor o spremembah direktive o delovnem času, ki tedenski delovni čas omejuje na 48 ur, a dovoljuje izjeme, ki omogočajo celo 60- ali 65-urni delavnik.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je poudaril, da so mnoge rešitve v predlogu sprememb direktive absolutno nesprejemljive, saj so v jasnem nasprotju s predlogom sprememb direktive, ki ga je leta 2005 v prvem branju potrdil Evropski parlament. Takrat so poslanci Evropskega parlamenta po njegovih navedbah dali nedvoumno sporočilo, da se v nadaljevanju zakonodajnega postopka iz predloga umaknejo vse izjeme, ki bi omogočale, da zaposleni na teden delajo več kot 48 ur.

Semolič je izrazil obžalovanje, da so prav med slovenskim predsedovanjem EU članice sprejele predlog sprememb direktive, ki ne sledi zahtevam parlamenta in ponovno uvaja izjeme, po katerih bi zaposleni lahko na teden delali tudi več kot 60 ur.

Po prepričanju sindikatov je smisel direktive o delovnem času preprečiti delodajalcem, da bi konkurenčnost gradili na delovnem času preko razumne meje. Poleg tega je Semolič spomnil tudi, da je trenutni predlog sprememb, ki so ga sprejeli ministri EU za zaposlovanje, v nasprotju z več sodbami Sodišča Evropske skupnosti, saj se neaktivni del časa dežurstva ne upošteva kot delovni čas in pri izračunavanju dnevnih in tedenskih počitkov.

Semolič je povedal, da so predsednika vlade pozvali, naj v nadaljevanju zakonodajnega postopka storiu vse, kar je v njegovi moči, da obstoječi predlog sprememb direktive ne bi bil sprejet v Evropskem parlamentu. Če pa bi parlament predlog zavrnil in bi prišlo do spravnega postopka med Evropsko komisijo, članicami unije in Evropskim parlamentom, pa sindikati želijo, da bi vlada zastopala njihova stališča.

"Delo moramo prilagoditi človeku in ne človeka delu. Tu gre ta direktiva predaleč in bi tudi v Sloveniji močno znižala standarde, ki jih imamo vgrajene v delovnopravno zakonodajo," je zaključil Semolič.

V ZSSS zahtevajo, da poslanci v Evropskem parlamentu obstoječega predloga sprememb direktive ne potrdijo, saj bi se po njihovem prepričanju s tem znižala raven doseženih delavskih pravic v EU, kar bi se zgodilo prvič v njeni zgodovini. Zato tudi slovenske poslance v Evropskem parlamentu pozivajo, da glasujejo proti predlagani direktivi.

V ZSSS poleg možnosti podaljševanja tedenskega delovnega časa preko 48 ur in neupoštevanju neaktivnega dela dežurstva kot delovnega časa nasprotujejo tudi podaljševanju obdobja za preračunavanje povprečnega delovnega tedna. Prepričani so namreč, da ima omejitev maksimalnega delovnega tedna na 48 ur ustrezen pomen le, če referenčno obdobje ni predolgo.

Poleg tega opozarjajo, da bi članice s tem predlogom rade uvedle daljše in neprimerne delovne ure za številne delavce. Delodajalci bodo lahko po njihovem prepričanju zahtevali od delavcev, da bodo delali do 78 ur (in v nekaterih primerih celo 85 ur) tedensko, nekaj tednov ali celo mesecev zaporedoma, brez ustreznega počitka.

Sporno se jim zdi tudi določilo, da je delodajalec dolžan delojemalce le obvestiti o spremembah vzorca delovnega časa, ne pa da ima tudi zaposleni pravico predlagati spremembe v njegovem delovnem urniku. Tako namreč zaposleni po njihovih navedbah ne bo imel nobene možnosti usklajevanja delovnega in družinskega življenja ter prostega časa

V ZSSS zato zahtevajo takšne delovne ure, ki bodo spoštovale zdravje in varnost pri delu, bodo dostojno plačane in bodo v večji dovoljevale usklajevanja delovnega in družinskega življenja ter prostega časa.

Če pa poslanci Evropskega parlamenta ne bodo upoštevali zahtev ZSSS in ostalih 82 članic Evropske konfederacije sindikatov in bo trenutni predlog podprl, pa ZSSS od vlade pričakuje, da ne bo dovolila znižanja sedanje ravni delavskih pravic v Sloveniji. Predlogu sprememb direktive je sicer že ostro nasprotoval odbor Evropskega parlamenta za delo in socialne zadeve.

Predsednik vlade Borut Pahor pa je opozoril predvsem na dejstvo, da trenutno v EU ni soglasja med delodajalci in sindikati glede vprašanja urejanja delovnega časa na ravni unije. Pahor je poudaril, da tako v Sloveniji kot na ravni unije zagovarja enaka načela. Po njegovem prepričanju si je namreč v odsotnosti soglasja med socialnimi partnerji treba prizadevati za nadaljevanje tega dialoga, vse dokler ni dosežen kompromis.

Pahor je tudi napovedal, da se bo med svojim obiskom v Bruslju v začetku decembra skušal srečati z vsemi sedmimi evropskimi poslanci iz Slovenije, s katerimi želi vlada izmenjati stališča o tem in nekaterih drugih vprašanjih, kjer je potreben nacionalno soglasje, da Slovenija uveljavi svoje interese v EU.

Dejal je, da bo tudi predsedniku Evropskega parlamenta Hansu-Gertu Pötteringu prenesel stališče, po katerem je za predlog sprememb direktive o delovnem času zelo slaba popotnica, da prihaja brez socialnega sporazuma. Po njegovem prepričanju je dovolj zgodaj, da unija premisli o potrebnosti sprejema direktive v času, ko delodajalci zaradi krize celo skrajšujejo delovni čas. Vlada si bo prizadevala, da se do ponovne okrepitve konjunkture najde kompromisna rešitev.

Pahor še dejal, da bo v Sloveniji okrepljeni socialni dialog trajal ves čas trajanja gospodarske negotovosti. Že to soboto se bo vlada sestala s predstavniki delodajalcev, prihodnji petek pa z vsemi sindikati. Od socialnih partnerjev pričakuje, da bodo predstavili memorandume s pričakovanji, kako naj vlada ukrepa v teh težkih gospodarskih časih.

Poudaril je tudi, da vlada v času negotovih gospodarskih razmer ne bo podpirala podjetij, ki niso konkurenčna in nimajo razvojne vizije, in tako metala davkoplačevalskega denarja v vrečo brez dna. Pomagala pa bo delavcem pri prezaposlitvi in malim in srednjem podjetjem, ki bodo zaposlovala in ustvarjala delovna mesta z višjo dodano vrednostjo

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 25.11.2008:
06:00: Inženirska zbornica obeležuje dan inženirjev

10:34: Tečaji na borzi tudi danes okrevajo

10:00: Durs poziva k ureditvi statusa rezidenta

11:52: Nadomestni stadion kot začetek gradnje drugega dela radeljske obvoznice

11:35: Bruselj: Za avtocestni denar dovolj signal Slovenije glede vinjet

11:23: SID Banka bo velikim podjetjem ponudila 100 milijonov evrov

11:18: Bruselj naj bi za spodbujanje gospodarstva EU predlagal znižanje DDV

12:39: SID Banka bo velikim podjetjem ponudila 100 milijonov evrov (dopolnjeno)

12:28: Uspešno poslovno leto skupine Pomgrad

13:55: Na HE Blanca izvršena sinhronizacija prvega agregata

13:45: Slovenske železnice v devetmesečju z dobičkom; tovorni in potniški promet z izgubo

13:29: OECD Sloveniji napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast

13:17: Ljubljanska borza: Tečaji nekoliko navzgor (krajše)

13:05: KD Življenje do konca oktobra zbrala za 59 milijonov evrov premij

14:32: Med 2000 in 2006 potrjenih 28 kohezijskih projektov iz Slovenije

14:17: Na ponovljen razpis za frekvence v drugem omrežju DVB-T tri prijave

14:00: Nadstrankarski poslanski klub za obrt in podjetništvo

15:35: Eles ima teden časa za nov predlog rekonstrukcije daljnovoda Renče

15:25: Sodišče ustavilo prekrškovne postopke proti Telekomu

15:24: Elektro Gorenjska z novimi storitvami za manjše stroške odjemalcev

15:23: ZSSS Pahorju predstavil odklonilna stališča do direktive o delovnem času

15:22: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

14:53: Ljubljanska borza: Tečaji nekoliko navzgor (daljše)

16:45: Ekonomski položaj v kmetijstvu v 2008 po prvih ocenah slabši

16:27: Pozavarovalnica Sava v devetmesečju z nižjim čistim dobičkom

16:09: EBRD v letu 2009 Sloveniji napoveduje triodstotno rast BDP

17:20: GZS stopila v bran predlogu sprememb direktive o delovnem času

17:16: Kranjec z gospodarstveniki o ukrepih na finančnem področju (krajše)

18:25: Türk: Gospodarski položaj prednostna naloga nove vlade

18:13: Kranjec z gospodarstveniki o ukrepih na finančnem področju (daljše)

18:09: Inženirska zbornica podelila nagrade zbornice

17:59: Pahor: Vlada ne bo pomagala nekonkurenčnim podjetjem

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde