Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

SID Banka bo velikim podjetjem ponudila 100 milijonov evrov (dopolnjeno)

Čas: 25.11.2008 12:39:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Novinarska konferenca SID banke, na kateri so javnost seznanili z vlogo in delovanjem banke na podlagi novega zakona o Slovenski izvozni in razvojni banki, z rezultati poslovanja v letošnjem letu in z delovanjem banke v času finančne krize.
Predsednik uprave SID banke Sibil Svilan in član uprave SID banke Jožef Bradeško.

Dodatna sredstva za srednja velika in velika podjetja bo SID Banka ponudila poslovnim bankam naslednji teden, podjetjem pa bodo prek poslovnih bank podpisnic na voljo v prvi polovici decembra. Podjetja jih bodo lahko porabila zlasti za financiranje priprave in izvajanja mednarodnih gospodarskih poslov.

"Ocenjujemo, da je v finančni krizi tudi tem podjetjem težko pridobiti finančna sredstva, zato smo posredovali novo linijo bankam, ki jo bodo pridobile v naslednjih dneh," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik uprave SID Banke Sibil Svilan.

Omenjena finančna sredstva bodo na razpolago za tri leta, banke jih bodo morale podjetjem odobriti do konca letošnjega leta, poraba pa bo možna do februarja, je še pojasnil Svilan in dodal, da bodo pogoji, pod katerimi bodo ta sredstva dali bankam, znani v naslednjih dneh. Pri tem želijo, da bi se pri vsakem kreditu 70 odstotkov dalo iz sredstev SID Banke, 30 odstotkov pa bi zagotovila poslovna banka. S tem bi se pospešilo tudi porabo sredstev bank.

SID Banka - ta je v 100-odstotni lasti države in je namenjena razvijanju, opravljanju in spodbujanju inovativnih, finančnemu trgu dopolnilnih ter dolgoročnih finančnih storitev za trajnostni razvoj Slovenije - želi s tovrstnimi ukrepi prispevati k blažitvi negativnih vplivov neugodnih finančnih razmer na poslovanje slovenskih podjetij ter spodbuditi rast in nadaljnji razvoj slovenskega gospodarstva.

Pri vzpostavljanju nadaljnjih ukrepov za ublažitev finančne in gospodarske krize bo SID Banka v sodelovanju z vlado in drugimi subjekti poskušala čim prej pripraviti nadaljnje finančne produkte in spodbude. Član uprave SID Banke Jožef Bradeško je pri tem izpostavil, da se med drugim pripravljajo na izdajo obveznice, s čimer bi pridobili dodatna sredstva za povečanje kreditiranja. Po optimističnem scenariju bi to bilo izvedljivo že v letošnjem letu, čeprav se zavedajo, da je v današnjem času zbiranje sredstev zahtevno.

Svilan pa je kot možne primere ukrepov omenil odpiranje novih trgov s prevzemanjem tveganj in oblik financiranja, ki bodo omogočili, da bo slovensko gospodarstvo pripravljeno iti na te trge. Priložnosti vidijo tudi v povezovanju oziroma učinkovitem delovanju vseh spodbujevalnih in podobnih agencij v Sloveniji. Pri tem je imel v mislih tudi porabo evropskih sredstev, kjer po njegovih besedah razmišljajo o premostitvenih kreditih. S tem bi subjektom, ki čakajo na evropska sredstva za določen projekt, omogočili medfinanciranje v tem vmesnem časovnem obdobju.

SID Banka sicer zaradi svoje proticiklične vloge letos, ko svet pretresa finančna kriza, beleži rast povpraševanja po njenih produktih. Zato bo presegla zastavljene poslovne cilje. Njena bilančna vsota je na primer konec leta 2007 znašala 1,248 milijarde evrov, do konca oktobra letos pa se je zvišala že na 1,702 milijarde evrov. SID Banka se s to bilančno vsoto uvršča na 10. mesto med bankami s sedežem v Sloveniji.

Bruto dobiček banke je v lanskem letu znašal 4,09 milijona evrov, samo v prvih desetih mesecih letos pa so to številko že presegli. Bruto dobiček je namreč že dosegel 5,937 milijona evrov.

Zavarovanje v imenu in za račun države se je s 530 milijonov evrov v celotnem lanskem letu v letošnjih prvih desetih mesecih povzpelo na 888 milijonov evrov. "Glede na trenutni položaj, ko se večje investicije ustavljajo, zlasti izvozne, pa lahko pričakujemo, da ta številka tudi konec leta ne bo znatno višja od trenutne," je dejal Bradeško. Zaradi finančne krize in upočasnitve gospodarske dejavnosti tudi v letu 2009 pričakujejo stagnacijo na področju obsega zavarovanih poslov in povečanje škod.

Povečalo se je tudi zavarovanje skupine SID Banka, in sicer s 4,752 milijarde evrov v celotnem lanskem letu na 5,323 milijarde evrov v prvih devetih mesecih letos. Skupino poleg matične SID Banke sestavljajo še SID - Prva kreditna zavarovalnica, faktoring družba Prvi faktor in družba za izterjavo Pro Kolekt.

"Do sredine leta je bila naša rast poslovanja približno v skladu z načrti, ko pa so ostale banke ustavljale svoje delovanje, smo ga mi pospešili," je povedal Bradeško. Svilan pa ga je še dopolnil, da trenutna kriza ni samo finančna kriza, ampak predvsem kriza zaupanja, vrednot in načina upravljanja tveganj. "Zato je verjetno nujno, da se te zadeve spremenijo," je dejal in dodal, da so v SID Banki pripravljeni na to.

Vodstvo SID Banke je sicer danes spregovorilo tudi o zakonu o Slovenski izvozni in razvojni banki, ki se je začel uporabljati konec septembra ter je omogočil jamstvo države za obveznosti banke in širitev dejavnosti SID Banke. Skladno z novo vlogo in poslanstvom so razširili področja svojega delovanja tako na področju kreditov in garancij kot na področju zavarovanja izvoznih poslov in investicij v tujini. Tako so na primer svojo dejavnost razširili tudi na financiranje okoljevarstvenih naložb ter raziskav, razvoja in inovacij.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 25.11.2008:
06:00: Inženirska zbornica obeležuje dan inženirjev

10:34: Tečaji na borzi tudi danes okrevajo

10:00: Durs poziva k ureditvi statusa rezidenta

11:52: Nadomestni stadion kot začetek gradnje drugega dela radeljske obvoznice

11:35: Bruselj: Za avtocestni denar dovolj signal Slovenije glede vinjet

11:23: SID Banka bo velikim podjetjem ponudila 100 milijonov evrov

11:18: Bruselj naj bi za spodbujanje gospodarstva EU predlagal znižanje DDV

12:39: SID Banka bo velikim podjetjem ponudila 100 milijonov evrov (dopolnjeno)

12:28: Uspešno poslovno leto skupine Pomgrad

13:55: Na HE Blanca izvršena sinhronizacija prvega agregata

13:45: Slovenske železnice v devetmesečju z dobičkom; tovorni in potniški promet z izgubo

13:29: OECD Sloveniji napoveduje 2,1-odstotno gospodarsko rast

13:17: Ljubljanska borza: Tečaji nekoliko navzgor (krajše)

13:05: KD Življenje do konca oktobra zbrala za 59 milijonov evrov premij

14:32: Med 2000 in 2006 potrjenih 28 kohezijskih projektov iz Slovenije

14:17: Na ponovljen razpis za frekvence v drugem omrežju DVB-T tri prijave

14:00: Nadstrankarski poslanski klub za obrt in podjetništvo

15:35: Eles ima teden časa za nov predlog rekonstrukcije daljnovoda Renče

15:25: Sodišče ustavilo prekrškovne postopke proti Telekomu

15:24: Elektro Gorenjska z novimi storitvami za manjše stroške odjemalcev

15:23: ZSSS Pahorju predstavil odklonilna stališča do direktive o delovnem času

15:22: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

14:53: Ljubljanska borza: Tečaji nekoliko navzgor (daljše)

16:45: Ekonomski položaj v kmetijstvu v 2008 po prvih ocenah slabši

16:27: Pozavarovalnica Sava v devetmesečju z nižjim čistim dobičkom

16:09: EBRD v letu 2009 Sloveniji napoveduje triodstotno rast BDP

17:20: GZS stopila v bran predlogu sprememb direktive o delovnem času

17:16: Kranjec z gospodarstveniki o ukrepih na finančnem področju (krajše)

18:25: Türk: Gospodarski položaj prednostna naloga nove vlade

18:13: Kranjec z gospodarstveniki o ukrepih na finančnem področju (daljše)

18:09: Inženirska zbornica podelila nagrade zbornice

17:59: Pahor: Vlada ne bo pomagala nekonkurenčnim podjetjem

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde