Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Na Koroškem v prihodnjih mesecih okoli 500 novih iskalcev dela

Čas: 23.11.2008 7:19:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Dravograd, 23. novembra (STA) - Na Koroškem je bilo po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje konec oktobra prijavljenih 2468 brezposelnih. V prihodnjih mesecih pa v koroških uradih za delo po trenutno zbranih neuradnih podatkih pričakujejo, da se bo v evidenco brezposelnih prijavilo še okoli 500 novih iskalcev zaposlitve.

Kot je za STA povedala vodja koroških uradov za delo Jasmina Uršič, gre za neuradne podatke oz. informacije, ki jih koroški uradi za delo pridobijo prek rednih stikov z delodajalci. Ob tem je izpostavila, da so podjetja glede teh podatkov zelo previdna in da je lahko priliv v evidence zavoda za zaposlovanje v prihodnjih mesecih še višji.

"Tako kot prejšnja leta pričakujemo priliv od 150 do 200 sezonskih delavcev, seveda pa se večina teh sezonskih delavcev spomladi zaposli nazaj k istemu delodajalcu," je pojasnila Uršičeva. Med ostalimi pa bodo po napovedih delodajalcev delo v prvi vrsti izgubili najeti delavci in delavci, zaposleni za določen čas. Glede na prihodnja naročila v podjetjih pa posledično zaradi poslovnih razlogov obstaja tudi možnost odpuščanja delavcev, ki so zaposleni za nedoločen čas, ugotavljajo na koroških uradih za delo v Slovenj Gradcu, Dravogradu, Radljah ob Dravi in na Ravnah na Koroškem.

Brezposelnost na Koroškem se je sicer v zadnjih treh letih zmanjšala, saj je bilo decembra 2005 v regiji prijavljenih 3574 brezposelnih. Še vedno pa je problematična struktura brezposelnih oseb, opozarja Uršičeva. Med 2468 brezposelnimi Korošci, ki so bili v evidenci zavoda prijavljeni konec letošnjega oktobra, je 56,5 odstotka žensk, 18,5 odstotka iskalcev prve zaposlitve, med brezposelnimi jih ima 7,3 odstotka sedmo stopnjo izobrazbe, četrtino brezposelnih predstavljajo invalidi, dolgotrajno brezposelnih pa je skoraj polovica prijavljenih.

Delodajalci na Koroškem so v prvih desetih mesecih letos prijavili za 5705 potreb po delavcih in pripravnikih, zaposlitev je dobilo 4019 delavcev, od tega 3083 za določen čas. Zaposlilo se je 475 iskalcev prve zaposlitve in 1559 žensk. Koroški delodajalci najbolj iščejo delavce za proizvodnjo kovin in kovinskih izdelkov, delavce v dejavnosti trgovine, bolničarje in negovalce, iščejo pa tudi delavce v gradbeništvu in dejavnosti prometa, skladiščenja in zvez.

Zadnji podatki o stopnji registrirane brezposelnosti na Koroškem so za mesec avgust, ko je ta znašala 7,2 odstotka in je za 0,7 odstotne točke presegla slovensko povprečje. Med 12 slovenskimi statističnimi regijami je Koroška na sedmem mestu. Najvišja stopnja registrirane brezposelnosti je bila avgusta v upravni enoti Radlje ob Dravi in je znašala 8,5 odstotka, s 6,3 odstotka pa je bila najnižja v upravni enoti Dravograd.

Stopnja registrirane brezposelnosti je avgusta na Koroškem v primerjavi z lanskim decembrom upadla v vseh upravnih enotah, med občinami pa se je povečala le v občini Vuzenica. V ostalih 11 občinah se je stopnja registrirane brezposelnosti v primerjavi z lanskim decembrom zmanjšala, kljub temu pa s stopnjo, višjo od osem odstotkov, izstopajo občine Podvelka (8,8 odstotka), Radlje ob Dravi (8,9) in Ribnica na Pohorju (9,8).

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 23.11.2008:
06:00: Dan odprtih vrat Agencije za radioaktivne odpadke

07:47: Kriza se odraža v slovenskem, še posebej v blejskem turizmu

07:43: Premogovnik Velenje s srbsko vlado o prenosu znanj

07:40: Na Dolenjskem bodo spremljali kakovost in geografsko poreklo cvička

07:33: Začenja se teden zaposljivosti, namenjen zaposlovanju mladih

07:20: Celje letos obiskalo več turistov kot lani

07:19: Na Koroškem v prihodnjih mesecih okoli 500 novih iskalcev dela

18:15: Telekom Slovenije se zanima za nakup Cosmofona

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde