Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Dan odprtih vrat Agencije za radioaktivne odpadke

Čas: 23.11.2008 6:00:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 23. novembra (STA) - Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) danes med 10. in 16. uro pripravlja dan odprtih vrat reaktorskega centra v Brinju v bližini Ljubljane. Na ogled bo razstava o ravnanju z radioaktivnimi odpadki in Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov, so sporočili iz ARAO.

Vodeni ogledi se bodo pričeli vsakih 30 minut in bodo trajali eno uro; zadnji ogled se bo začel ob 15. uri. Dan odprtih vrat je namenjen vsem, ki jih tematika zanima, še posebej pa občanom, ki živijo v širši okolici Centralnega skladišča radioaktivnih odpadkov v Brinju pri Dolu pri Ljubljani.

Oktobra sta bili z zaključkom projekta izboljšanja ravnanja z institucionalnimi radioaktivnimi odpadki v Sloveniji karakterizirani, torej pregledani in prepakirani, dve tretjini v Centralnem skladišču v Brinju uskladiščenih odpadkov.

Prva tretjina je bila karakterizirana že prej. ARAO je upravljanje Centralnega skladišča radioaktivnih odpadkov v Brinju pri Ljubljani, kjer so shranjeni radioaktivni odpadki iz raziskovalne dejavnosti, medicine in industrije, prevzela leta 1999, s tem pa tudi nalogo, da bo postopno uredila vse tam uskladiščene odpadke po najnovejših zahtevah ravnanja z radioaktivnimi odpadki.

Urejanja odpadkov se je lotila že leta 2002 in za projekt pridobila tudi evropska sredstva za jedrsko varnost. Nato je konec leta 2005 in v začetku 2006 v okviru Phare projekta v sodelovanju s tujimi strokovnjaki karakterizirala dobro tretjino vseh uskladiščenih odpadkov.

Oktobra letos pa je zaključen polletni projekt izboljšanja ravnanja z institucionalnimi radioaktivnimi odpadki v Sloveniji, v okviru katerega je bil prav tako v sodelovanju s belgijskimi partnerji in Institutom Jožef Stefan karakteriziran preostali del v Centralnem skladišču v Brinju uskladiščenih odpadkov.

V okviru teh projektov ni bil opravljen le podroben pregled odpadkov, pač pa izvedeno tudi njihovo ločevanje na radioaktivne stisljive, nestisljive in gorljive ter neradioaktivne dele, polega tega pa so bili radioaktivni odpadki prepakirani v nove pakirne enote, ki ustrezajo zakonskim zahtevam. Tako je bolj učinkovito izkoriščen prostor in izboljšane so radiološke razmere v skladišču, izboljšana pa je tudi varnost skladiščenja, je ARAO zapisala na svoji spletni strani.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 23.11.2008:
06:00: Dan odprtih vrat Agencije za radioaktivne odpadke

07:47: Kriza se odraža v slovenskem, še posebej v blejskem turizmu

07:43: Premogovnik Velenje s srbsko vlado o prenosu znanj

07:40: Na Dolenjskem bodo spremljali kakovost in geografsko poreklo cvička

07:33: Začenja se teden zaposljivosti, namenjen zaposlovanju mladih

07:20: Celje letos obiskalo več turistov kot lani

07:19: Na Koroškem v prihodnjih mesecih okoli 500 novih iskalcev dela

18:15: Telekom Slovenije se zanima za nakup Cosmofona

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde