Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Z novembrom višje cestnine za tovornjake

Čas: 5.10.2008 11:32:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 5. oktobra (STA) - Cestnina za tovorna vozila naj bi se z novembrom zvišala za deset odstotkov, piše v predlogu sklepa o določitvi višine cestnine za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, ki ga bo predvidoma že prihodnji teden obravnavala vlada. Avtoprevozniki se s podražitvijo strinjajo, navajajo na ministrstvu za promet.

Cestnina za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, je bila nazadnje določena marca 2006. V začetku novembra naj bi se po predlogu uveljavile nove cene, in sicer za vozila prvega cestninskega razreda v višini 0,141483 evra za kilometer prevozne razdalje, za vozila drugega cestninskega razreda pa v višini 0,205150 evra za kilometer prevozne razdalje.

S tem bo Družba za avtoceste v RS (Dars) po izračunih prometnega ministrstva v letu 2009 pobrala približno 11 milijonov evrov več cestnine, kar ji bo omogočilo bistveno povečanje sposobnosti odplačevanja posojil.

Avtoprevozniki se z desetodstotnim zvišanjem cestnine strinjajo v primeru, da se letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu, ki je s koncem junija nadomestila letno povračilo za uporabo cest, zniža glede na ekološki razred motorja.

Letna dajatev za vozila z motorji, ki ustrezajo standardu Euro IV, naj bi se tako znižala za 12,5 odstotka, za vozila z motorji, ki ustrezajo standardu Euro V (ti bodo obvezni od oktobra 2009), pa za 25 odstotkov, piše v predlogu uredbe o načinu določanja in višini letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, ki naj bi jo prav tako ta četrtek obravnavala vlada.

Seveda pa je na drugi strani upoštevano tudi povečanje osnovne dajatve za vozila, ki bolj onesnažujejo okolje, in sicer za pet odstotkov za vozila z motorji po standardu Euro II, za 20 odstotkov za vozila z motorji po standardu Euro I in za 30 odstotkov za vozila, ki ne izpolnjujejo niti te zahteve.

Za motorna kolesa in osebna vozila se okoljskih lastnosti v predlogu omenjene uredbe ne upošteva. Tako je maja letos ob sprejemanju zakona o letni dajatvi za uporabo motornih vozil v DZ povedal tudi minister za promet Radovan Žerjav. Kot je napovedal, bo višina dajatve za osebna vozila ostala nespremenjena, medtem ko se bodo pri tovornih vozilih upoštevale ekološke značilnosti vozila, tako da bo za vozilo z nižjimi izpusti določen večji popust. "Ob izjemno naglih klimatskih spremembah gotovo ni več samoumevno, da bo lahko vsak prosto obremenjeval okolje," je opozoril.

Predlog uredbe poleg tega uvaja tudi poseben 15-odstotni popust za vozila, ki so opremljena z zračnim ali temu enakovrednim vzmetenjem, ker taka vozila manj poškodujejo cestišče.

Po najbolj optimističnem scenariju ministrstva za promet naj bi se letna dajatev začela po novem obračunavati z marcem 2009. S predlaganimi spremembami se bo letni obseg prihodkov predvidoma zmanjšal za tri milijone evrov.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 5.10.2008:
04:00: Dan odprtih vrat v Kobilarni Lipica

10:42: Pullus penina Ptujske kleti z novim priznanjem

10:40: V notranjem železniškem prometu lani prepeljanih manj potnikov

10:34: Vrednost proizvodnje v gozdarski dejavnosti lani nižja

10:05: Hotel Ribno se bo preimenoval v Sportina Turizem

11:32: Z novembrom višje cestnine za tovornjake

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde