Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

V Sloveniji lani manjša davčna obremenitev stroška dela

Čas: 17.5.2008 10:09:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 17. maja (STA) - Po začasnih podatkih je bila lani v Sloveniji za 0,3 odstotne točke manjša davčna obremenitev stroškov dela kot v letu poprej. Znižanje davčne obremenitve stroškov dela je predvsem posledica nižjih stopenj davka na izplačane plače, ugotavlja državni statistični urad.

Lani je bilo 40,9 odstotka stroškov dela zaposlene osebe, ki zasluži 67 odstotkov plače povprečne zaposlene osebe, namenjenih plačilu davčnih bremen, 59,1 odstotka pa za neto plačo.

Za samsko osebo brez otrok je lani davčna obremenitev znašala 80,7 odstotka dodatne bruto plače v zaposlitvi, kar pomeni, da je samska oseba pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlitev neto dohodke povečala za 19,3 odstotka bruto plače. To pomeni, da je samska oseba brez otrok, ki je po brezposelnosti sprejela zaposlitev, plačano v višini 67 odstotkov bruto plače povprečne zaposlene osebe, lani za vsak evro bruto plače prejela neto dohodek v višini 0,193 evra. Ostalih 0,807 evra je bilo namenjenih davkom, socialnim prispevkom in zmanjšanim socialnim transferjem na račun prejemanja bruto plače, v primerjavi z dohodki v času brezposelnosti.

Za samsko osebo brez otrok je davčna obremenitev plače ob prehodu na bolje plačano delovno mesto lani znašala 51 odstotkov dodatne bruto plače, za par z dvema otrokoma pa 67,4 odstotka. Glede na leto 2006 se je davčna obremenitev plače ob prehodu na bolje plačano delovno mesto za samsko osebo brez otrok znižala za 0,6 odstotne točke, za par z dvema otrokoma pa za 5,2 odstotne točke.

Lani je tako samska oseba ob prehodu na bolje plačano delovno mesto za vsak dodatni evro bruto plače povečala neto dohodke za 0,490 evra. Ostalih 0,510 evra je samska oseba izgubila na račun povečanja davkov, socialnih prispevkov in zmanjšanih socialnih transferjev.

Par z dvema otrokoma, kjer je zaposlen le eden od staršev, je ob prehodu na bolje plačano delovno mesto za vsak dodatni evro bruto plače povečal neto dohodke za 0,326 evra, ostalih 0,674 evra pa je par izgubil na račun povečanja davkov, socialnih prispevkov in zmanjšanih socialnih transferjev, še navaja statistični urad.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 17.5.2008:
06:00: 17. maj - svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

10:09: V Sloveniji lani manjša davčna obremenitev stroška dela

10:02: Stopnja piratstva programske opreme lani manjša

10:01: Adria Airways odslej redno tudi v Atene

10:00: Ustavni spor o prostorskih aktih občine Sežana

11:17: Veliko zanimanje za obnovljive vire energije v Celju

12:31: Ljubljanska borza: Skromen obseg prometa

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde