Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Žerjav: Nesrečo v Peklu najverjetneje zakrivil strojevodja

Čas: 29.4.2008 13:09:00
Kategorija: Kronika / Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 29. aprila (STA) - Za nesrečo, ki se je zgodila 18. aprila na železniški progi Maribor-Šentilj, je na podlagi več opravljenih preiskav kriv človeški faktor, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za promet Radovan Žerjav. Napovedal je ukrepe za izboljšanje varnosti v železniškem prometu in spregovoril tudi o slabo zavarovanih železniških prehodih.

Kot je dejal minister za promet, je bila nesreča v Peklu prva po 24 letih, ko se je zgodila katastrofalna nesreča v Divači. Poudaril je, da na osnovi dveh ločenih preiskav lahko "popolnoma izključimo tehnično okvaro, saj so varnostni sistemi delovali brezhibno". Vsi udeleženci v nesreči - razen strojevodje vlaka 4006 - pa so ravnali preudarno, požrtvovalno in odgovorno ter si zaslužijo posebno pohvalo, je poudaril Žerjav.

Minister za promet je napovedal tudi ukrepe na področju izboljševanja varnosti v železniškem prometu. "Prepričan sem, da bi bil potreben tudi oseben odnos do ponesrečencev predvsem s strani uprave Slovenskih železnic" je dejal. Po njegovem prepričanju bi bilo potrebno tudi bolj učinkovito krizno komuniciranje in obveščanje javnosti. Od uprave pričakuje, da "takoj zagotovi radijsko zvezo vsem tistim lokomotivam, ki tega še nimajo".

Od Slovenskih železnic (SŽ) Žerjav tudi pričakuje, da oceni odgovornost vseh ostalih zaposlenih in predpostavljenih pri omenjeni nesreči. "V najkrajšem možnem času - do prvega junija - pa pričakuje, da se opravi celovita analiza delovanja in uporaba avtostop naprav v zadnjih dveh letih in da se v zvezi s tem opravi celovito izobraževanje vseh strojevodij. O realizaciji vseh naštetih ukrepov se bo minister po njegovih besedah prepričal sam.

Sicer pa je Žerjav dejal, da so lahko državljanke in državljane pomirjeni in da je promet na slovenskih železnicah varen.

Na novinarsko vprašanje, ali bo strojevodja kazensko ovaden, je generalna direktorica direktorata za železnice Jelka Šinkovec Funduk odgovorila, da je bila kazenska ovadba s strani policije že vložena in da se bodo postopki skladno s podzakonskimi akti nadaljevali na SŽ.

V nadaljevanju je minister za promet spregovoril o problematiki slabo zavarovanih železniških prehodov. Po njegovih besedah je bilo od leta 2000 v 293 tako imenovanih izrednih dogodkih na nivojskih prehodih 60 mrtvih in 108 oseb poškodovanih. Izredni dogodki so se dogajali tako na zavarovanih, kot na nezavarovanih nivojskih prehodih, ki so označenih le z andrejevem križem. Na avtomatskih nivojskih prehodih se delež izrednih dogodkov giblje med 25 in 30 odstotkov, v posameznih letih pa tudi okrog 40 odstotkov, je povedal Žerjav.

Ob tem po ministrovih besedah ne smemo pozabiti tudi na samomore in poskuse samomorov, ki se navadno zgodijo na odprti progi. Samo v letu 2007 je bilo samomorov skupaj 14, v prvem tromesečju letošnjega leta pa že sedem.

Žerjav je opozoril tudi na "zlome" zapornic, ki jih je bilo v sedmih letih 1321, od tega 172 v lanskem letu.

Na slovenskem železniškem omrežju je trenutno 944 nivojskih železniških prehodov, je povedal. Od tega je ustrezno avtomatsko zavarovanih le 27 odstotkov ali 254, medtem ko je zgolj z andrejevim križem označenih kar 610 nivojskih prehodov oziroma 65 odstotkov. Ostalih osem odstotkov prehodov je zavarovanih z mehansko zapornico, bruno ali z avtomatsko signalizacijo z utripajočimi rdečimi lučmi. Največ nivojskih prehodov je na progi Ljubljana-Novo mesto-Metlika, kjer je kar tri četrtine nivojskih prehodov označenih le z andrejevim križem, je povedal Žerjav.

Minister je izpostavil, da je bilo v letu 2007 za "nadgradnjo nivojskih prehodov" namenjenih dobrih 2,1 milijona evrov. V sklopu investicijskega in tekočega vzdrževanja nivojskih prehodov je bilo po njegovih besedah urejenih 65 nivojskih prehodov, 17 pa je bilo ukinjenih.

Kot je zatrdil, je v letu 2008 z rebalansom proračuna za ureditev nivojskih prehodov predvidenih več kot štiri milijone evrov in v letu 2009 1,9 milijona evrov. Plan porabe sredstev zajema zavarovanje prehodov z avtomatsko varnostno napravo in zapornicami, gradnjo povezovalnih cest z ukinitvijo posameznih nivojskih prehodov ter sofinanciranje gradnje izven nivojskih križanj. Navedeni plan predvideva ukrepe na 33 nivojskih prehodih, je pojasnil minister.

Sicer pa je Žerjav ob tem izrazil obžalovanje nad vsemi preteklimi nesrečami in pozval udeležence v prometu k posebni pazljivosti in spoštovanju cestno prometnih predpisov, zlasti na nivojskih prehodih, ki so označeni le z andrejevim križem. "Ne hitite in ne zanašajte se na objavljene vozne rede vlakov - precej je izrednih vlakov, kot tudi tovornih in drugih voženj," je sklenil minister za promet.

Na novinarsko vprašanje, koliko stane zapornica, je minister odgovoril, da je cena 300.000 evrov in da se mu ta številka zdi zelo visoka. Na pomisleke o ukinitvah nekaterih nivojskih predorov pa je odvrnil, da se lokalne skupnosti takšnim ukrepom dostikrat upirajo. Ob tem pa je zatrdil, da bo ministrstvo prehod v Škofljici kljub temu zaprlo.

Generalna direktorica direktorata za železnice Jelka Šinkovec Funduk je ob tem še pojasnila, da bo ukinjanje prehodov postopno in bo trajalo približno desetletje.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 29.4.2008:
11:27: Odstopil prvi nadzornik Palome

11:07: Tečaji delnic na borzi se krepijo

12:29: Na Kaninu letos okoli 50.000 smučarjev

12:12: Inšpektorat kazensko ovadil pridelovalca spornih hrušk

13:24: Svet EU uradno sprejel vinsko reformo

13:17: Lastniki Gradisa IPGI o pogodbi z Vegradom

13:16: Ljubljanska borza: Tečaji ob nizki likvidnosti navzgor (krajše)

14:35: Čezmejni poziv sindikatov za višje plače delavcev

14:31: Abanka najela 165 milijonov evrov sindiciranega posojila

14:22: Bilančni dobiček Banke Zasavje gre v rezerve

14:21: Unicredit Banka se bo dokapitalizirala

14:17: Odbor 133 tekstil v Čatežu o trgovini s sosedami EU

13:09: Žerjav: Nesrečo v Peklu najverjetneje zakrivil strojevodja

14:58: Ljubljanska borza: Tečaji ob nizki likvidnosti navzgor

15:38: Janković napovedal pritožbo na odločitev koprskega sodišča

15:29: Sod prodal svoj delež v Tosami

15:19: Marca porabili 4,6 odstotka manj elektrike

15:17: Durs: Obdavčene bodo le prejete subvencije

15:02: POPRAVEK: Odbor 133 tekstil v Čatežu o trgovini s sosedami EU

13:55: Poročilo: Cene avtomobilov padle, Slovenija med cenejšimi

16:46: Sana Investicije večinski lastnik Tosame

16:41: Kljub delom živahen promet na progi Koper - Divača

16:28: Žerjav nezadovoljen z odločitvijo glede predora Markovec

16:16: SŽ bodo pripravile poročilo o delovanju avtostop naprav

16:06: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

17:58: Vlada sprejela predlog novega zakona o revidiranju

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde