Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Čezmejni poziv sindikatov za višje plače delavcev

Čas: 29.4.2008 14:35:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Nova Gorica/Gorica, 29. aprila (STA) - Medregijski sindikalni svet Furlanija-Julijska krajina/Slovenija je na tradicionalnem čezmejnem prvomajskem srečanju, ki je bilo danes na trgu med Goricama, predstavil poziv proti padanju kupne moči dohodkov delavcev in upokojencev, s katerim se obrača na slovensko in italijansko vlado, institucije EU in delodajalce.

Medtem ko vpliv dobička evropskih podjetij na bruto domači proizvod stalno raste, se strošek delavskih plač stalno manjša, kar pomeni da kupna moč delavcev ob vse višjih cenah pada, so prepričani v medregijskem sindikalnem svetu, ki ga sestavljajo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov (KS) 90 Slovenije ter sindikalne organizacije CGIL, CISL in UIL Furlanije-Julijske krajine (FJK).

Ob bližnjem delavskem prazniku so zato pripravili poziv, v katerem med drugim zahtevajo povečanje plač in kupne moči, pravično razdelitev dobičkov, večjo povezavo med produktivnostjo in zviševanjem plač, resnično enakost plač za moške in ženske, dostojne minimalne plače, znižanje obdavčitve dohodka zaposlenih ter avtonomna kolektivna pogajanja brez Evropske centralne banke.

Prav ta evropska institucija po besedah predsednika ZSSS Dušana Semoliča stoji v ozadju konflikta med bogatenjem lastnikov kapitala in skromnejšimi plačami delavcev, ko 20 najbogatejših evropskih podjetnikov v povprečju zasluži 8,5 milijona evrov oz. 300-krat več od povprečnega evropskega delavca. "Ker gre za problem celotnega delavstva, z izjemo skandinavskih držav, je prav, da združimo moči in na ravni EU skušamo spreminjati razmere," je dejal Semolič ter izpostavil dobro sodelovanje med slovenskimi in italijanskimi sindikati.

Kot je povedal skupaj z predsednikom medregijskega sindikalnega sveta Robertom Treuom, se je med letoma 1995 in 2006 v 1400 velikih italijanskih podjetjih dobiček na zaposlenega povečal za skoraj 90 odstotkov, medtem ko so se plače zvišale le za 4,8 odstotka. V primerjavi z letom 2002 so se dobički slovenskih podjetij povečali za 186 odstotkov, plače pa le za tretjino, sta pojasnila.

V Sloveniji tako okoli 122.000 zaposlenih v zasebnem sektorju prejema plačo v višini okoli 400 evrov, kar pomeni, da četrtina delavstva živi v revščini, je povedal predsednik ZSSS. "Ne sme biti prav, da delavci za osem ur dela živijo na meji revščine," je poudaril Semolič, ki verjame da je "premik" možen za pogajalsko mizo.

Glede novega cikla pogajanj o kolektivnih pogodbah v Sloveniji je izrazil upanje, da bodo delodajalci spremenili svoje trdo stališče, saj plače slovenskih delavcev nikoli niso ustvarjale inflacije. Slovenija lahko na izzive globalizma odgovori le z več znanja, ne pa z nižanjem plač in pravic zaposlenih, je poudaril Semolič.

V zvezi s pogajanji je predsednik KS 90 Boris Mazalon dejal, da je socialno partnerstvo postalo "absurdno", saj vse manj ustreza potrebam delavcev in vedno bolj interesom politike. Letošnji praznik dela je po njegovih besedah zato priložnost, da sindikati poiščejo "nove izhode, sicer bodo družbeni konflikti lahko pripeljali do ekstremnih situacij". Hkrati je med delavci vse manj solidarnosti, je še opozoril.

Sicer pa so sindikalisti na srečanju med Goricama spregovorili še o čezmejnih delavcih. v FJK dela 1200 Slovencev, kar predstavlja petino vseh slovenskih čezmejnih delavcev v Italiji, med katerimi jih kar 99 odstotkov nima ustrezno urejenega delavskega položaja, je pojasnil Treu, tudi predstavnik sindikalne organizacije CGIL. Čezmejnih italijanskih delavcev v Sloveniji je bistveno manj in imajo status skoraj vedno urejen. Zato bodo v okviru posebnega odbora slovenski in italijanski vladi predlagali, naj s posebnim dogovorom uredita problem čezmejnega dela.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 29.4.2008:
11:27: Odstopil prvi nadzornik Palome

11:07: Tečaji delnic na borzi se krepijo

12:29: Na Kaninu letos okoli 50.000 smučarjev

12:12: Inšpektorat kazensko ovadil pridelovalca spornih hrušk

13:24: Svet EU uradno sprejel vinsko reformo

13:17: Lastniki Gradisa IPGI o pogodbi z Vegradom

13:16: Ljubljanska borza: Tečaji ob nizki likvidnosti navzgor (krajše)

14:35: Čezmejni poziv sindikatov za višje plače delavcev

14:31: Abanka najela 165 milijonov evrov sindiciranega posojila

14:22: Bilančni dobiček Banke Zasavje gre v rezerve

14:21: Unicredit Banka se bo dokapitalizirala

14:17: Odbor 133 tekstil v Čatežu o trgovini s sosedami EU

13:09: Žerjav: Nesrečo v Peklu najverjetneje zakrivil strojevodja

14:58: Ljubljanska borza: Tečaji ob nizki likvidnosti navzgor

15:38: Janković napovedal pritožbo na odločitev koprskega sodišča

15:29: Sod prodal svoj delež v Tosami

15:19: Marca porabili 4,6 odstotka manj elektrike

15:17: Durs: Obdavčene bodo le prejete subvencije

15:02: POPRAVEK: Odbor 133 tekstil v Čatežu o trgovini s sosedami EU

13:55: Poročilo: Cene avtomobilov padle, Slovenija med cenejšimi

16:46: Sana Investicije večinski lastnik Tosame

16:41: Kljub delom živahen promet na progi Koper - Divača

16:28: Žerjav nezadovoljen z odločitvijo glede predora Markovec

16:16: SŽ bodo pripravile poročilo o delovanju avtostop naprav

16:06: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

17:58: Vlada sprejela predlog novega zakona o revidiranju

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde