Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Za zelen, varen in pametnejši cestni transport potrebno sodelovanje

Čas: 21.4.2008 15:50:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Foto Foto servis

Začetek evropske konference o raziskavah na področju cest in cestnega prometa - Transport Research Area (TRA).
Minister za promet Radovan Žerjav, predsednik DS Blaž Kavčič, evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik in minister za okolje in prostor Janez Podobnik.

Po Potočnikovih besedah je za doseganje zelenega, varnega in pametnejšega cestnega transporta potreben celovit pristop, ki temelji na tehnologiji, inovacijah, investicijah in regulativi. "Le tako bomo lahko odgovorili na vprašanje, kako ustvariti svobodo in blaginjo, ki nam jo zagotavlja transport, brez večjega onesnaženja, prenatrpanosti, smrti in toplogrednih plinov," je poudaril evropski komisar.

Kot je zatrdil Potočnik, cestni transport predstavlja glavni vir industrije, gospodarskih prihodkov, delovnih mest in tehnološkega razvoja v Evropi. Ob svobodi in blaginji, ki ju prinaša cestni promet, je komisar opozoril tudi na nevarnosti, kot so smrtne žrtve na cestah, prenatrpanost in večje emisije toplogrednih plinov.. "To se mora spremeniti," je poudaril Potočnik.

Spomnil je na zaveze EU v zvezi z zmanjšanjem emisij ogljikovega dioksida do leta 2012: unija se je zavezala k 25-odstotnemu zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida. Tudi to bo pomagalo izpolniti cilje do leta 2020, ki so zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 20 odstotkov, ustvariti 20 odstotkov energije iz obnovljivih virov in povečati energetsko učinkovitost za 20 odstotkov.

Kot je še zatrdil Potočnik, povečanje tovornega in potniškega cestnega prometa ne sme hkrati pomeniti tudi povečanja števila smrtnih žrtev na cestah, več prometnih zamaškov in večjega onesnaženja. Izpostavil je nujnost bolj zelenih, bolj varnih in pametnejših vozil. Evropska komisija bo v naslednjih sedmih letih v razvoj novih tehnologij na tem področju namenila več kot štiri milijarde evrov. Toda za razvoj novih tehnologij je potrebno sodelovanje, je poudaril Potočnik.

Na potrebo po večjem sodelovanju je opozoril tudi minister za promet Radovan Žerjav. "Na konferenci ste na enem mestu zbrani upravljalci cestne in prometne infrastrukture, avtomobilske in druge prometne infrastrukture, raziskovalci, načrtovalci razvoja, zakonodajalci in uporabniki. Vsi razpravljate o smereh razvoja cestnega transporta, ki bo omogočal trajnejšo mobilnost, bolj ekološki, varen in učinkovit cestni transport," je udeležence nagovoril slovenski prometni minister.

Žerjav je izpostavil, da klimatske spremembe, promet v urbanih središčih, prometna varnost in naraščajoče potrebe po transportu terjajo hitre in učinkovite rešitve. "Intenzivno sodelovanje vseh nosilcev cestnega transporta je ključnega pomena za nadaljnji razvoj in zagotovilo za nove, sveže rešitve in nove tehnologije," je dejal Žerjav in dodal, da se bodo na konferenci prepletale dolgoročne vizije in ideje transporta do leta 2040 s kratkoročnimi aktivnostmi, ki privedejo do rešitev konkretnih problemov.

Eden od pomembnih ciljev konference je po Žerjavovih besedah ustvarjati nove povezave med različnimi prometnimi panogami. Za Slovenijo to priložnost za odgovore na nekatere izzive in probleme, s katerimi se sooča. Žerjav je spomnil, da na javnih cestah v Sloveniji poteka prek 80 odstotkov prometa blaga in potnikov, registriranih je 1,2 milijona motornih vozil. Slovenija doživlja veliko gospodarsko rast, tako Žerjav, ki se odraža tudi v velikih stopnjah rasti prometa na cestah.

Žerjav je zaradi rasti prometna po cestah izpostavil nujnost dokončanja izgradnje avtocestnega omrežja, posodobitev železniškega omrežja in preusmeritev težkega tovornega prometa na železnice, povečanje prometne varnosti, posodobitev voznega parka in zmanjšanje hrupa. "Srečanje strokovnjakov, vizionarjev in politikov na tej konferenci bo imelo pomemben korak naprej k trajnostnemu razvoju," je prepričan Žerjav.

Da je treba cestni promet povezati z ostalimi sektorji, je poudaril tudi predsednik Evropskega sveta za raziskave cestnega prometa Wolfgang Steiger. Cestni transport je po njegovih besedah eden izmed najbolj kompleksnih sistemov in eden največjih sektorjev v Evropi: prispeva 20 odstotkov k bruto domačemu proizvodu, predstavlja devet odstotkov delovne sile, zanj je namenjenih 30 odstotkov vseh raziskav in razvoja, povzroči 20 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov, ceste pa terjajo tudi 400.000 smrti letno.

Organizatorji konference so trije direktorati Evropske komisije v sodelovanju s slovenskim ministrstvom za promet in Direkcijo RS za ceste, Zavodom za gradbeništvo Slovenije ter družbo DDC svetovanje in inženiring. Udeležuje se je 1200 udeležencev iz 57 držav.

Namen konference je povečati obseg raziskav na področju transporta - tako na evropski ravni kot na nacionalnih ravneh. Cilj konference pa je združiti vse nosilce raziskav na področju transporta in s tem prispevati k realizaciji Lizbonske strategije, po kateri naj bi v EU za raziskave do leta 2010 namenili tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 21.4.2008:
04:00: Začetek pogajanj o načinu usklajevanja plač za 2008 in 2009

10:33: Začasno odpravili 10-odstotno omejitev tečaja Petrolovih delnic

11:48: Na zahodu za 46 odstotkov višji BDP na prebivalca

11:15: V Prolinku zavračajo očitke protikorupcijske komisije

12:44: POPRAVEK: Na zahodu za 46 odstotkov višji BDP na prebivalca

12:40: V Soških elektrarnah želijo obnovo daljnovoda Doblar - Divača

12:10: Industrijski proizvodi marca dražji za 0,1 odstotka

13:48: Na mednarodnem energetskem forumu o energetskem dialogu

13:37: Na zasedanju upravnega odbora GEF o bodočih projektih

13:21: Ljubljanska borza: Petrolove delnice pridobile 12,7 odstotka (krajše)

14:29: Od polnoči dražji naftni derivati

14:17: Začela se je sanacija preostalih dveh trojanskih predorov

14:00: Kmetje vasi Čadrg zmagovalci akcije Zemljo so nam posodili otroci

15:50: Za zelen, varen in pametnejši cestni transport potrebno sodelovanje

15:38: Ljubljanska borza: Petrolove delnice pridobile 12,7 odstotka (daljše)

14:57: Bricelj: Enostranski ukrepi rabe obalnih virov niso več mogoči

16:40: Delodajalci in sindikati optimistični

16:17: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

16:16: Na Bledu bodo odprli prvi slovenski družinski hotel

16:12: Družba Gostol-Gopan lani z izgubo

16:08: V gostinstvu in turizmu dogovor o dvigu plač in regresu

15:53: Jarc v Makedoniji o krepitvi sodelovanja med državama

17:00: Kli Logatec v likvidacijo

18:48: Ješovnik v upravnem odboru svetovnega združenja agencij za investicije

20:05: Salonit Ahnovo lani s 21,6 milijona evrov bilančnega dobička

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde