Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Slovenija padla po lestvici ekonomske svobode

Čas: 15.1.2008 9:39:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 15. januarja (STA) - Slovenija je po raziskavi ameriške ustanove Heritage Foundation in časnika Wall Street Journal na lestvici ekonomskih svoboščin, ki je bila merjena v 157 državah, zasedla 75. mesto. Na lestvici je tako precej padla, saj je lani zasedala 58. mesto. Tudi letos sta na vrhu lestvice Hongkong in Singapur.

Medtem pa je v zadnjem letu stopnja ekonomske svobode po vsem svetu ostala praktično nespremenjena, je razvidno iz danes objavljenega poročila o ekonomski svobodi. Indeks ekonomske svobode kaže na skupno izboljšanje svobode v samo dveh od skupno petih skupin opazovanih držav.

Slovenija je na meji med delno svobodnimi in pretežno nesvobodnimi državami. Kot omenjeno, zaseda 75. mesto, kar je glede na lansko leto znižanje za 17 mest. Med vsemi 41 evropskimi državami se uvršča na 33. mesto, kar je šest mest nižje kot lani. Slovenija po indeksu tudi ne dosega evropskega povprečja, so sporočili iz Društva za svobodno družbo.

Kot meni Mitja Steinbacher iz Društva za svobodno družbo, je stanje zaskrbljujoče, saj "so dejavniki, ki definirajo ekonomsko svobodo, temeljni pogoj za uspešno ustvarjanje nove vrednosti, ki je potrebna za dvig standarda vseh. Hkrati pa bi se morali vsi spleteni resno zamisliti o svojem prispevku pri tem".

Slovenija po Steinbacherjevih besedah bistveno zaostaja na nekaterih najpomembnejših
področjih ekonomske svobode, kar je po njegovi oceni še posebej problematično. Pri tem posebej izstopajo obseg državne potrošnje, trg dela ter nespoštovanje lastninskih pravic.

Steinbacher je spomnil na izvajanje gospodarskih in socialnih reform po svetu in opozoril, da je treba v Sloveniji takoj izpeljati reforme, ki bodo prispevale k zmanjšanju državne potrošnje ter s tem k znižanju davkov, k umiku države iz gospodarstva terodpravi omejitev na trgu dela, ki ovirajo njegovo normalno delovanje. "Neuspeh pri tem nam lahko ogrozi naš dolgoročni napredek, odrazil pa se bo na nadaljnjem padanju na lestvici indeksa ekonomske svobode," je dodal.

Na vrh lestvice se sicer že štirinajstič zapored uvrščata Hongkong in Singapur. Azijsko-pacifiško regijo, ki ima kar štiri države med prvo deseterico, dopolnjujeta Avstralija na četrtem in in Nova Zelandija na šestem mestu.

Deseterico najvišje uvrščenih držav zaokrožujejo Irska (3. mesto), Švica (9. mesto) in Velika Britanija (10. mesto), ki so hkrati tudi najvišje uvrščene evropske države, ter ZDA (5. mesto), Kanada (7. mesto) in Čile (8. mesto) kot najvišje uvrščene na obeh ameriških celinah.

Glede na lansko uvrstitev je največ pridobil Egipt, ki se je deloma zaradi izboljšanja poslovnega okolja in deloma zaradi davčnih reform povzpel s 106. na 85. mesto, medtem ko je na lestvici najbolj nazadovala Gvajana. Predvsem visoka državna potrošnja in razširjena korupcija sta njeno oceno znižali za pet točk, s čimer je nazadovala s 118. na 136. mesto.

Na letošnji lestvici je samo sedem izmed 157 državami uvrščenih med svobodne ekonomije, 23 jih je uvrščenih med pretežno svobodne ekonomije, 51 držav pa med delno svobodne. Med pretežno nesvobodne je uvrščenih 52 držav, medtem ko je preostalih 24 držav, kar je več kot lani, uvrščenih v skupino ekonomsko represivnih držav.

Rezultati za leto 2008 znova podcenjujejo sporočilnost preteklih izdaj, predvsem to, da je ekonomska svoboda močno povezana z dobrimi ekonomskimi rezultati. Kot navaja študija, imajo najbolj svobodna gospodarstva sveta dvakrat višji dohodek na prebivalca od povprečja v drugi petini najvišje uvrščenih držav in več kot petkrat višjega, kot je povprečje zadnje petine najnižje uvrščenih držav.

Najvišje na lestvici med regijami ostaja Evropa, sledita ji obe Ameriki. Ostale regije so pod svetovnim povprečjem in si sledijo takole: azijsko-pacifiška, Bližnji Vzhod/Severna Afrika in Podsaharska Afrika.

Evropske države v povprečju izboljšujejo svoje ocene ekonomske svobode, predvsem zaradi zniževanja davkov in izboljšanja poslovnega okolja, s čimer želijo ustvariti ugodno klimo za tuje investitorje. Avtorji poročila opozarjajo, da največji problem Evrope, ki v povprečju sicer pridobiva na ekonomski svobodi, ostaja močno obremenjujoč trg dela, ki znižuje ustvarjanje novih delovnih mest.

Iz azijsko-pacifiške regije je 18 državam iz regije uspelo svojo lansko oceno izboljšati, medtem ko regija kot celota ohranja skupino šestih držav z oznako represivne. Poleg tega vključuje tudi Severno Korejo, ki je med vsemi državami dosegla najnižjo oceno.

V gospodarsko neučinkoviti Južni Ameriki se je stopnja ekonomske svobode znižala v 17 državah, izboljšala pa v 12. V skupini držav, ki svojo ekonomsko svobodo znižujejo, izstopajo Venezuela, Haiti in Gvajana.

Za Podsaharsko Afriko velja, da ostaja najrevnejši in najmanj stabilen del sveta. Regija šele čaka na svoj trenutek razcveta ekonomske svobode. Izjema je Mauritius, ki mu nekako sledita Bocvana in Uganda. Med vsemi 24 državami, ki so v tokratnem poročilu razvrščene med represivne države, jih je kar devet iz Podsaharske Afrike.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 15.1.2008:
00:30: Bencin dražji, dizel in kurilno olje cenejša

06:00: Veljati začne novela zakona o varstvu potrošnikov

06:00: Veljati začenja novela zakona o graditvi objektov

06:00: Po novem možna razglasitev osebnega stečaja

09:39: Slovenija padla po lestvici ekonomske svobode

11:19: Novembra v Sloveniji za 11,7 odstotka višje plače

13:33: Casino Portorož v prisilno poravnavo

13:18: Zadružna zveza ocenjuje delo kmetijskih zadrug za uspešno

13:16: Ljubljanska borza: Tečaji navzdol (krajše)

13:03: Tudi v Lipi za izredno sejo o inflaciji

12:43: Mediacija glede odlagališča Tenetiše do 7. februarja

12:41: Janša: Hitro do povprečne razvitosti EU z regionalizacijo

12:19: Aurora Airlines izbrala mariborsko letališče za domicilno

12:07: Slovenska zdravilišča lani uspešno

13:54: Znamka Slovenije naj bi končno zaživela

15:02: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

14:55: Cinkarna Celje in civilna iniciativa začeli z dialogom

16:46: POPRAVEK: Kroes: Povezava med konkurenco in inflacijo je, a ne občutna (14.1.)

16:44: Odbor za finance o tržni ceni v sistemu javnega naročanja

16:10: Ljubljanska borza: Tečaji navzdol (daljše)

15:50: Kad ni izbral nobene od dveh ponudb za Laško

17:18: Janša: Predlagani ukrepi bodo blažili učinke inflacije

17:57: Janša: Predlagani ukrepi bodo blažili učinke inflacije (daljše)

17:54: Odbor za finance podprl novelo zakona o naslednicah pidov

21:32: Posvet: Slovenija in Hrvaška aktivneje na področju energetike

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde