Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

V veljavi strožja prevzemna zakonodaja

Čas: 5.1.2008 9:00:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 5. januarja (STA) - Danes začenjata veljati noveli dveh zakonov, s katerima naj bi uredili področje prevzemov ter preprečili, da bi prevzemnik, ki ne razpolaga s svojim lastnim kapitalom ali vrednostnimi papirji, izvedel prevzem, plačevanje dolga pa prevalil na ciljno družbo. Gre za noveli zakona o prevzemih ter zakona o bančništvu, ki ju je DZ sprejel proti koncu lanskega decembra, medtem pa je vlada z namenom uvedbe dodatnih varovalk v obravnavo v DZ poslala še predlog novele zakona o gospodarskih družbah.

Noveli zakonov o prevzemih in o bančništvu sta prvi korak na poti, da se slovensko prevzemno zakonodajo ter zakonodajo, ki ureja poslovanje gospodarskih družb, prilagodi "določenim aktualnim trendom, po katerih se zlorabljajo in iščejo luknje v zakonodaji, in ki povzročajo razmeroma čudne prevzeme", je ob obravnavi predlogov obeh zakonov v DZ povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

V zakonu o prevzemih se tako spreminja člen, ki določa, pod katerimi pogoji Agencija za trg vrednostnih papirjev dovoli prevzem. Prevzemnik bo moral po novem tudi dokazati, da za plačilo vrednostnih papirjev, na katere se nanaša prevzemna ponudba, ne bo uporabil delnic ali drugega premoženja ciljne družbe, ki jih še nima v lasti.

Podoben namen ima novela zakona o bančništvu. Ta določa, da se stvarno kreditno zavarovanje, katerega predmet so delnice gospodarske družbe, ki jih bo z bančnim posojilom kupil prevzemnik, ne šteje za primerno za zmanjšanje kreditnega tveganja banke. Banka, ki bi torej sprejela zavarovanje danega kredita z delnicami ciljne družbe, takega zavarovanja ne bo mogla upoštevati pri prilagajanju zneskov izpostavljenosti in pričakovanih izgub.

Tem spremembam pa bodo po napovedih ministra Vizjaka sledile še druge. Vlada je tako na zadnji decembrski seji že pripravila predlog novele zakona o gospodarskih družbah, ki poleg uskladitve z evropskim pravnim redom vpeljuje dodatne varovalke, ki so zelo povezane s prevzemno zakonodajo. Z njimi naj bi med drugim preprečili združevanje prevzemnika in prevzete družbe ob nesoglasju upnikov in delavcev. Januarja pa namerava ministrstvo za gospodarstvo vladi predlagati tudi nove spremembe prevzemne zakonodaje, ki bo razširila veljavnost prevzemnega zakona.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 5.1.2008:
06:00: Ljubljanska borza: Delnice leto začele z rahlo rastjo

09:00: V veljavi strožja prevzemna zakonodaja

09:31: Kmetijsko ministrstvo o možnih pomočeh ribičem

09:50: Slovensko bančno dogajanje lani zaznamovala privatizacija NKBM (tema)

12:53: Varuh konkurence pojasnjuje razloge za postopek zoper Mercator

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde