Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.
Računovodja.com - Portal z računovodskimi in davčnimi informacijami

Uporabniška navigacija Uvrsti stran med priljubljene

 


<<Nazaj na seznam novic

Leto 2008 prinaša nekaj sprememb v davčni zakonodaji (tema)

Čas: 29.12.2007 11:16:00
Kategorija: Slovensko gospodarstvo


Ljubljana, 29. decembra (STA) - Potem ko so pretekla tri leta zapored prinesla precejšnje spremembe v davčni zakonodaji, se nekatere novosti obetajo tudi v letu 2008. Zavezanci za dohodnino bodo zagotovo veseli, da jim ne bo treba več izpolnjevati napovedi za odmero dohodnine, čeprav bo davek seveda še vedno treba plačati. V gospodarstvu se znižuje splošna davčna stopnja, novost je tudi vnovično znižanje stopenj davka na izplačane plače; tega bodo morali delodajalci plačevati le še naslednjih 12 mesecev.

V skladu z novelo zakona o davku na izplačane plače iz leta 2005 so delodajalci že z letom 2006 na plače v višini nad 165.000 tolarjev začeli obračunavati za petino nižje stopnje davka. Z letom 2007 se je meja neobdavčenega dohodka preračunala na 688,53 evra, davčne stopnje pa znižale za približno četrtino. Leta 2008 se davčne stopnje dodatno znižujejo na polovico, s 1. januarjem 2009 pa bo obveznost plačevanja tega davka prenehala.

Slovenija je davek na izplačane plače uvedla sredi leta 1996, ko je iskala vire za pokritje izpada proračunskih prihodkov zaradi znižanja prispevkov za socialno varnost. Ko so delodajalci začeli opozarjati na visoke stroške dela, je vlada pristala na njegovo postopno odpravo. Postopna odprava davka na izplačane plače predstavlja precejšnjo razbremenitev gospodarstva s stroški dela in naj bi bila spodbuda za pospešeno zaposlovanje visoko izobražene delovne sile, je pred več kot desetimi leti pojasnjevala vlada.

Za podjetja se bo poleg tega s 1. januarjem 2008 dodatno znižala splošna davčna stopnja po zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb. Medtem ko je bila še do lani stopnja tega davka določena pri 25 odstotkih, se je s 1. januarjem 2007 že znižala za dve odstotni točki na 23 odstotkov, z letom 2008 pa se bo znižala še za odstotno točko. Za prav toliko je predvideno znižanje stopnje davka tudi še v letih 2009 in 2010, ko naj bi se ustalila na 20 odstotkih.

Že pri davčnem obračunu za leto 2007 bodo podjetja lahko uveljavljala tudi davčno regijsko olajšavo za raziskave in razvoj, ki jo je vlada sprejela pred slabim mesecem dni. Uveljavljala jo bodo lahko podjetja, ki imajo sedež v regijah z nižjim obsegom bruto domačega proizvoda (BDP) od slovenskega povprečja. Davčna regijska olajšava je opredeljena kot dodatna davčna olajšava v višini 10 oz. 20 odstotkov vlaganj v raziskovalno-razvojne projekte, in sicer poleg splošne olajšave za vlaganja v raziskovalno-razvojne projekte, ki jo v višini 20 odstotkov lahko uveljavljajo vsi zavezanci v skladu z zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb ter zakonom o dohodnini.

Novi zakon o dohodnini, ki je z letom 2007 zmanjšal število davčnih razredov na tri, stopnje obdavčitve pa določil v višini 16, 27 in 41 odstotkov od letne davčne osnove, z letom 2008 prinaša spremembe pri napovedi dohodnine. Zavezancem obrazcev ne bo treba več vlagati na pristojnih davčnih izpostavah. Najpozneje do 31. maja 2008 bodo namreč na dom prejeli informativne izračune o odmeri dohodnine in če ne bodo imeli nikakršnih pripomb, jim ne bo treba storiti ničesar več. Petnajsti dan se bo štelo, da je informativni izračun postal odločba in bo zadeva zaključena.

Na Dursu bodo informativni izračun dohodnine sestavili na podlagi podatkov, s katerimi razpolagajo na podlagi uradnih evidenc, ter podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki jim jih bodo do 31. januarja 2008 posredovali izplačevalci prejemkov.

Zavezanci, katerih letni prihodki v letu 2007 ne presegajo 2800 evrov, informativnega izračuna ne bodo dobili. Prav tako tudi ne upokojenci, če niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in nimajo poleg pokojnine še več kot 80 evrov dohodkov.

Ker z letom 2008 ne bo treba več izpolnjevati napovedi, na Dursu zavezance za dohodnino, ki med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, pozivajo, naj do 31. januarja 2008 oddajo vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Do tega dne naj vlogo oddajo tudi tisti, ki so olajšavo med letom uveljavljali, a želijo podatke spremeniti.

Če tega ne bodo storili, bodo po vsej verjetnosti prejeli napačen informativni izračun dohodnine, saj ne bo upoštevana olajšava za vzdrževane družinske člane. Če bodo ti zavezanci želeli uveljavljati olajšavo, bodo morali na davčni urad po prejemu informativnega izračuna poslati ugovor, dohodnina pa jim bo odmerjena šele jeseni.

Od odmerjene dohodnine za leto 2007 bodo zavezanci lahko prvič uporabili tudi zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije. Na zahtevo zavezanca bo davčna uprava od 0,1 do 0,5 odstotka odmerjene dohodnine nakazala neposredno izbranim upravičencem. Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije so lahko zavezanci navedli že v napovedi za odmero dohodnine za leto 2007, če tega niso storili, pa imajo še vedno čas do 31. decembra.

Avtor: STA
Zasnova, izvedba in vzdrževanje Carpe diem, d.o.o., Kranj in Računovodja.s d.o.o. | Pogoji uporabe | Izjava o zasebnosti
E-pošta: Info | Webmistress

Vse novice na dan 29.12.2007:
06:00: Ljubljanska borza: Konec leta v znamenju padcev tečajev

11:44: Rijavčeva: Sanacija Ljubljanskih mlekarn poteka po načrtih

11:16: Leto 2008 prinaša nekaj sprememb v davčni zakonodaji (tema)

13:01: Objavljen razpis stanovanjskega sklada za 364 tržnih stanovanj

15:55: V tretjem četrtletju rast prometa v mobilnih omrežjih

Zadnjih 10 novic
15:07: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

10:39: Ravenski Metal zaključil tretjo pomembno letošnjo naložbo

10:23: Z uveljavitvijo pravil ustanovitev prvih krovnih skladov

10:00: Slovenske kmete v letu 2009 čaka mnogo sprememb

04:00: Ne bodo več izdajali delovnih knjižic

15:42: Tečajnica Banke Slovenije - referenčni tečaji ECB

15:12: Ljubljanska borza krajši teden končala z rastjo

14:29: Podvojili sredstva za sofinanciranje nakupa tehnološke opreme

14:05: Ljubljanska borza: Tečaji mešano (daljše)

13:41: Na Ljubljanski borzi letos izpuhtele milijarde