100si

Vpisano: 13.12.2010 16:46:54

Vlada določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o potnih listinah

Vlada RS je na 110. redni seji, ki je potekala 2. 12. 2010, določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o potnih listinah.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o potnih listinah uvaja možnost izdaje dveh potnih listov, s čimer se omogoči možnost potovanja tudi v času pridobivanja vizuma v enega od potnih listov ali pa z vstopom v eno državo zaradi vizuma te države ni možen vstop v drugo (primer Izrael – Egipt, Jordanija). Predlog zakona prinaša tudi možnost vpogleda ali pripisa osebnih podatkov iz potne listine, nabor upravičencev do diplomatskega in službenega potnega lista in vrnitev neveljavnega, uničenega potnega lista imetniku potnega lista, ki si to želi za spomin. S predlaganimi spremembami bo na voljo tudi možnost samostojne vložitve vloge za izdajo potne listine državljanu, ki je pred polnoletnostjo pridobil popolno poslovno sposobnost, ker je postal roditelj, in možnost vročitve potne listine pri pogodbenem proizvajalcu potnih listin, ko je hitra izdelava in vročitev nujno potrebna.

Spremembe predloga zakona, ki je usklajen z Zakonom o zunanjih zadevah, Zakonom o matičnem registru in Zakonom o osebni izkaznici, so manjše, zato vlada predlaga, da Državni zbor Republike Slovenije predlog obravnava po skrajšanem postopku.
Vzpostavljeno iz www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=5334