100si

Vpisano: 15.12.2020 15:52:42

Dodatne informacije glede kratkotrajne odsotnosti (ZZUUOP) - popravljen pripomoček za fiksni obračun

Kratkotrajna odsotnost zaradi bolezni (po ZZUUOP)

Informacije o pravici do koriščenja nadomestila po razlogu "13-bolezen-3 dni" je ZZZS zbral na portalu za zavezance na povezavi: Kratkotrajna odsotnost zaradi bolezni.

ZZZS obvešča, da je bil po prvotni objavi popravljen pripomoček za fiksni obračun. Na zahtevek se namreč iz obračuna niso pravilno prenesle 4 decimalke urne osnove po ZDR.

Obenem sporočajo, da so prejeli mnenje Ministrstva za zdravje glede izvajanja določbe 20. člena ZZUUOP o trajanju pravice "tri zaporedne delovne dni v kosu". Po tem mnenju nedelovni dnevi (praznik, vikend ali nedelovni prosti dan med tednom) predstavljajo prekinitev kratkotrajne bolniške odsotnosti in se morebitni neizkoriščeni dnevi ne morejo prenesti. Dejansko to pomeni, da si morajo ti (do) trije delovni dnevi koledarsko slediti. Za lažjo predstavo izvajanja določbe v praksi so pripravili nekaj konkretnih primerov (doc).

Vse vlagatelje zahtevkov za kratkotrajno odsotnost prosijo, da v primeru, da ne dobite nakazila v roku 60 dni od oddaje zahtevka preko posebnega portala, kontaktirate območno enoto ali izpostavo, na katero ste želeli posredovati zahtevek in preverite, ali je zahtevek na ZZZS ustrezno sprejet in evidentiran.

Vse novosti in ukrepe, ki vplivajo na poslovanje ZZZS v času epidemije, lahko spremljate v povezavi: Poslovanje zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19

Vir: ZZZS
Vzpostavljeno iz www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=11695