Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.12.2017 0:42:57

Vlada sprejela predlog Zakona o spodbujanju investicij

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog Zakona o spodbujanju investicij Racunovodja.com Vlada Republike Slovenije je na svoji 156. redni seji, ki je potekala 16. novembra 2017, sprejela Predlog Zakona o spodbujanju investicij.

Vlada Republike Slovenije je na svoji 156. redni seji, ki je potekala 16. novembra 2017, sprejela Predlog Zakona o spodbujanju investicij z namenom privabiti investitorje k trajnemu investiranju na območju Republike Slovenije, z uvedbo ustreznih spodbud in drugih aktivnosti za spodbujanje investicij.

Zakon prinaša tri glavne spremembe:

  • izenačuje domače in tuje investitorje,
  • določa prioritetno obravnavo za državo strateško pomembnih investicij
  • in predvideva podporo tistih investicij, ki bodo trajnostno naravnane.

Predlog novega zakon določa tudi aktivnosti spodbujanja investicij in internacionalizacije slovenskega gospodarstva. Zakon izenačuje domače in tuje investitorje glede možnosti pridobitve spodbud za investiranje.

Investicije so za nacionalno ekonomijo dejavnik večanja produktivnosti in nosilec tehničnega napredka, s tem je primarna vloga investicij ustvarjanje gospodarske stabilnosti in rasti. Za zagotovitev dolgoročne blaginje prebivalcev so potrebne investicije, ki bodo prispevale k prehodu v zeleno, z viri gospodarno in nizkoogljično krožno gospodarstvo.

Prav tako so investicije za nacionalno ekonomijo eden najpomembnejših dejavnikov pri pospeševanju gospodarskega razvoja. Pomenijo povečanje kapitala, ustvarjajo proizvodnje zmogljivosti ter povečujejo število delovnih mest in možnost mobilizacije delovne sile, ki bi sicer ostala neizkoriščena. S tem prispevajo k razvoju gospodarskih družb in njihovemu prestrukturiranju, saj so investicije dolgoročno predvsem dejavnik večanja produktivnosti, prenosa znanja in nosilec tehničnega napredka, s tem pa povečujejo trgovinsko menjavo in integracije ter spodbujajo konkurenco, skrbijo za skladnejši regionalni razvoj in dodatne davčne prihodke.

Pozitivni podatki o tekočih gospodarskih gibanjih kažejo, da Republika Slovenija ponuja vse več potencialnih možnosti za vstop novih investitorjev in za širitev poslovanja tako domačim kot tujim podjetjem.

Kot strateško investicijo zakon opredeljuje investicijo v višini 40 mio EUR, ki zagotovi 400 novih delovnih mesta v predelovalni in storitveni dejavnosti. V razvojno raziskovalni dejavnosti pa se kot strateška šteje investicija v višini 20 mio EUR z 200 novonastalimi delovnimi mesti. Za vsako strateško investicijo bo skrbela delovna skupina z zastavljeno časovnico, na čelu katere bo MGRT. Delovna skupina bo imela tudi predstavnika Ministrstva za okolje in prostor. Glavni namen te skupine je izpeljava usklajenega in karseda hitrega procesa pridobivanja dovoljenj, kot so:

  • okoljevarstveno soglasje,
  • okoljevarstveno dovoljenje
  • in gradbeno dovoljenje.

Investicije se bodo ocenjevale po merilih, na osnovi katerih se bo odločilo ali investicija spodbudo sploh dobi in kakšna ta spodbuda bo. V skladu s pravili o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči se spodbuda lahko giba med 10 in 25 %.

Med merili je ključni poudarek na trajnostnemu in okoljskemu vidiku investicij. Vsaka izmed investicij ima svojevrsten vpliv na naravno in družbeno okolje in prav je, da je v skladu z družbeno odgovorno držo podjetij, trajnost dobila svoje mesto tudi v zakonu o investicijah.

Vir: MGRT

Zadnji članki iz rubrike:

11.6.2020 9:30:25:
Delo na domu, izolacija, karantena, bolniška, subvencioniranje čakanja na delo, odlog davčnih obveznosti

12.3.2020 16:35:41:
V Sloveniji bo razglašena epidemija, vrtci in šole se začasno zaprejo

25.3.2020 16:28:51:
Ukrepi zaradi vpliva koronavirusa na gospodarstvo

12.3.2020 16:21:17:
Vlada sprejela sklep o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerze

25.3.2020 16:30:28:
Z interventnim ukrepom za ohranitev delovnih mest

Najnovejši članki:

5.8.2020 16:05:26:
Podatki za obračun plač za julij 2020

5.8.2020 15:58:40:
Količnik rasti cen prehrambnih izdelkov (znesek regresa za prehrano med delom za obdobje julij–december 2020)

4.8.2020 15:51:09:
Javni poziv za vložitev napovedi za odmero dohodnine za leto 2019

4.8.2020 15:51:46:
Šestmesečna odložitev začetka uporabe sprememb DDV zakonodaje iz naslova širitve sistema »vse na enem mestu - VEM«

29.7.2020 17:24:46:
Rok za ugovor zoper informativni izračun dohodnine

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT