Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 1.12.2017 0:41:48

Vlada sprejela predlog Zakona o spodbujanju razvoja turizma

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela predlog Zakona o spodbujanju razvoja turizma Vlada Republike Slovenije je sprejela Predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT–1).

Vlada Republike Slovenije je na svoji 156. redni seji, ki je potekala 16. novembra 2017, sprejela Predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT–1), ki celovito ureja področje spodbujanja razvoja turizma.

Turizem je perspektivna gospodarska dejavnost, ki ima vse pogoje, da postane tudi ena najuspešnejših in najpomembnejših v Sloveniji. Še posebej je pomembna kot spodbujevalec gospodarske rasti in razvoja ter generator delovnih mest. Poleg tega spodbuja razvoj infrastrukture, pozitivno vpliva na uravnotežen regionalni razvoj, med seboj povezuje različne sektorje in spodbuja usmeritev Slovenije v trajnostni razvoj. S svojimi številnimi ugodnimi vplivi na gospodarski in družbeni napredek je eden glavnih dejavnikov nacionalnega in regionalnega razvoja v Sloveniji. Spodbujanje razvoja turizma je zato v okviru nacionalnega gospodarstva še posebnega pomena.

Zakon določa tudi način načrtovanja in aktivnosti za izvajanje Strategije razvoja turizma Republike Slovenije na državni ravni in za to potrebna sredstva. Določa tudi, da bo naloge, povezane s trženjem in promocijo celovite turistične ponudbe Slovenije še naprej izvajala javna agencija Slovenska turistična organizacija, ki bo za učinkovitejše izvajanje svojih nalog na področju promocije slovenskega turizma v tujini pridobivala dodatna finančna sredstva iz naslova v ta namen uvedene promocijske takse.

Zakon omogoča bolj sistemsko financiranje promocije Slovenije v tujini in poenostavlja opravljanje določenih turističnih dejavnosti oz. poklicev. Ena od pomembnejših sprememb, ki jih zakon prinaša, je višina turistične takse, ki jo bo tudi v prihodnje občina določala samostojno in to v okvirni višini do 2,5 evra, kar predstavlja pomembno povečanje namenskih sredstev, saj je turistična taksa doslej znašala do 1,265 evra. Gostje bodo poleg turistične takse po novem plačevali tudi promocijsko takso. Ta bo zaračunana v višini 25 % turistične takse in bo neposredni prihodek Slovenske turistične organizacije, s katero bo zagotovljeno financiranje trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije. STO bo po ocenah iz tega naslova letno prejela okoli 4,7 mio EUR dodatnih sredstev. Promocijsko takso bodo nastanitveni obrati skupaj s turistično takso nakazovali občini, ta pa bo promocijsko takso nato prenakazala STO.

Zakon na novo ureja tudi pogoje za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih paketov. Glede na veljavni zakon, bodo ti pogoji bistveno poenostavljeni. V osnutku ZSRT so upoštevana določila nove evropske direktive. Uvedeno je nekaj novih pojmov, kot sta denimo potovalna storitev in turistični paket.

Zakon predvideva tudi nekaj izjem, kjer se zahteve, ki sicer veljajo za organizatorja turističnih paketov, ne uporabljajo. To velja denimo za turistične pakete, ki ne vključujejo prenočevanja in trajajo manj kot 24 ur. Ali pa za pakete, ki se ponujajo občasno, se javno ne oglašujejo in se izvajajo na nepridobitni osnovi. Tu bo uvedeno tudi dodatno varovalo, da ne bi prihajalo do zlorab. Skupna letna višina vplačanih zneskov za izvedbo teh paketov je omejena na 15.000 evrov, vendar so tudi tu predvidene izjeme. Določene vzgojno-izobraževalne ustanove v skladu z letnim delovnim načrtom izvajajo strokovne ekskurzije, zato zanje ta znesek ne velja. Znesek npr. ni omejen niti v primeru pravnih oseb, ki jim je priznan status v javnem interesu (kot npr. taborniki in skavti). Znesek pa tako ne velja še za verske skupnosti, ki v skladu z zakonom seveda izvajajo svoje redne aktivnosti.

Poklic turistični vodnik ostaja reguliran, dereguliran pa bo po novem poklic turistični spremljevalec. Pri tem zakon sledi podpori širše javnosti, saj je zakonodajalcu v interesu, da je zakon karseda življenjski.

Vir: MGRT

Zadnji članki iz rubrike:

7.2.2020 17:36:17:
Sprememba frekvence poročanja o dolžnikih iz zdravstvenega zavarovanja

7.2.2020 16:40:20:
Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) boste od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih

7.2.2020 16:35:33:
Problematika zapiranja računov tujim državljanom in podjetjem v tuji lasti

5.2.2020 18:10:58:
V primeru bolezni opravičena obveznost odziva na vabila in napotnice Zavoda

3.2.2020 17:22:03:
Vlada odgovarja na pobudo glede minimalne plače

Najnovejši članki:

17.2.2020 13:51:55:
Spodbude za trajno zaposlovanje mladih v vzhodni regiji

14.2.2020 16:33:43:
Koliko znaša neto minimalna plača brez dodatkov?

12.2.2020 17:38:00:
Davčne evidence normirancev v letu 2019

12.2.2020 17:15:30:
Pogoji za normirance

12.2.2020 16:50:27:
Davčni obračun za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost - DDD

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT