Portal Racunovodja.com uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta.
Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen.

Se strinjam.         Ne strinjam se.         Želim izvedeti več.

Vpisano: 6.10.2017 15:22:57

Vlada sprejela Mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – skrajšani postopek

Rubrika: Novičkeprint Natisni

Vlada sprejela Mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – skrajšani postopek Vlada je sprejela Mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – skrajšani postopek, ki ga je Državnemu zboru RS predložila skupina poslank in poslancev, in ga bo poslala Državnemu zboru RS.

Vlada je na svoji 151. redni seji, ki je potekala 5. oktobra 2017, sprejela Mnenje k predlogu Zakona o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – skrajšani postopek, ki ga je Državnemu zboru RS predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Matejem Toninom, in ga bo poslala Državnemu zboru RS.

Državnemu zboru RS je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Matejem Toninom dne 5. 9. 2017 predložila v obravnavo in sprejetje po skrajšanem postopku predlog Zakona o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predlagana novela zasleduje dva cilja, in sicer razbremeniti gospodarstvo finančnih bremen in omogočiti obrtnikom (samozaposlenim) enakopraven položaj pri uživanju pravic (bolniške odsotnosti) iz zdravstvenega zavarovanja. Predlog zakona uvaja spremembo začetka prejemanja nadomestila med zadržanostjo od dela, ki ga krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in sicer iz 31. dne zadržanosti od dela na 16. dan.

Po mnenju predlagateljev se bo s skrajšanjem obdobja, ko delodajalec izplačuje nadomestilo plače iz lastnih sredstev v primerih nezmožnosti delavca za delo zaradi njegove bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, odpravil temeljni vzrok za mnoge težave slovenskih obrtnikov in podjetnikov. Pojasnjujejo, da se v praksi večkrat zgodi, da si podjetnik, zaradi zagotovitve eksistenčnega minimuma, sam skrajša bolniško in začne poslovati, čeprav še ni zdrav, kar še posebej velja za tistega, ki nima zaposlenih.

Predlagatelji menijo, da zakon ne bo imel finančnih posledic na državni proračun. Finančne posledice za zdravstveno blagajno se ocenjujejo na približno 50 mio EUR, v kolikor bi se število zahtevkov za nadomestila v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZZZS) na osnovi predlagane novele zvišalo za 10.000.

Navedena skupina poslank in poslancev je Državnemu zboru RS hkrati predložila tudi predlog Zakona o spremembi Zakona delovnih razmerjih, skrajšani postopek, EPA 2181-VII, v katerem predlaga skrajšanje obdobja nadomestila za bolezen oziroma poškodbo, ki se izplačuje v breme delodajalca s sedanjih 30 delovnih dni za posamezno odsotnost z dela, vendar največ za 120 delovnih dni v koledarskem letu na 15 dni za posamezno odsotnost z dela, vendar največ za 60 delovnih dni v koledarskem letu.

Vlada v zvezi s predlagano spremembo začetka prejemanja nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo v breme ZZZS s sedanjega 31. dne na 16. dan, ugotavlja, da gre za sistemsko vprašanje. S predlaganim ukrepom skrajševanja obdobja izplačevanja denarnega nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo v breme delodajalca se posledično zmanjšujejo pravice do zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Krajše obdobje izplačevanja nadomestila v breme delodajalca, samozaposlene osebe ali družbenika bi pomenila širitev te pravice v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Glede na omejena sredstva za obvezno zdravstveno zavarovanje bi to posledično pomenilo, da bi se morale bistveno krčiti zdravstvene storitve, ki so pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, bodisi njihov obseg bodisi vrste (npr. opustitev uvedbe novih zdravstvenih storitev ali metod zdravljenja, novih zdravil, novih medicinskih pripomočkov).

Poleg tega je treba poudariti, da je obveznost delodajalcev iz naslova plačila denarnega nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo že sedaj omejena, saj se iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja plačuje denarno nadomestilo tudi v primeru iz tretjega in četrtega odstavka 137. člena Zakon o delovnih razmerjih. Delodajalec tako izplačuje nadomestilo plače iz lastnih sredstev v primerih nezmožnosti delavca za delo zaradi njegove bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom do 30 delovnih dni za posamezno odsotnost z dela, vendar največ za 120 delovnih dni v koledarskem letu (tretji odstavek 137. člena ZDR-1). Poleg tega, če gre za dve ali več zaporednih odsotnosti z dela zaradi iste bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, do 30 delovnih dni, pa traja v posameznem primeru prekinitev med eno in drugo odsotnostjo manj kot deset delovnih dni, izplača delodajalec za čas nadaljnje odsotnosti od prekinitve dalje, nadomestilo plače v breme zdravstvenega zavarovanja (četrti odstavek 137. člena ZDR-1).

Vlada predlagane spremembe ne podpira, saj meni, da ne zasleduje zastavljenih ciljev. Prav tako mora biti sprememba rezultat konstruktivnega socialnega dialoga in doseženega najširšega soglasja socialnih partnerjev. Ob tem dodajamo še, da je potrebno k tovrstnim vprašanjem pristopiti sistematično ter vprašanje preučiti tako z vidika posledic za gospodarstvo kot tudi z vidika socialne pravičnosti ter preveriti finančno vzdržnost predlagane spremembe.

Vir: MZ

Zadnji članki iz rubrike:

20.9.2018 16:19:06:
Ukinitev starega portala eDavki

7.9.2018 12:04:04:
Popust pri naročilu najbolj priljubljenega paketa

5.9.2018 15:29:09:
Informativni dan avstrijskega nosilca pokojninskega zavarovanja (Maribor, 11. september 2018)

4.9.2018 13:56:18:
Pravice potrošnikov pri zamudi pri dobavi blaga

28.8.2018 16:52:49:
Popust pri naročilu priljubljenih gradiv

Najnovejši članki:

19.9.2018 14:59:17:
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2018

18.9.2018 16:09:50:
Obročno plačilo in odlog plačila davka (poslovni subjekti)

17.9.2018 13:24:56:
Sofinanciranje kadrovskih štipendij

12.9.2018 18:04:05:
Pravilnik o obrazcih za informacije pri pogodbah o paketnem potovanju in povezanih potovalnih aranžmajih

12.9.2018 17:49:39:
Pravilnik o podelitvi licence za opravljanje dejavnosti organiziranja in dejavnosti prodaje turističnih paketov

Izobraževanja
Centralni tečaj: 1€ = 239,640 SIT